Baconschi: Nominalizarea noului ambasador SUA intarzie si asta e o sursa de preocupare

Sambata, 09 Noiembrie 2013, ora 12:59
3277 citiri
Baconschi: Nominalizarea noului ambasador SUA intarzie si asta e o sursa de preocupare
Foto: Arhiva

Romania asteapta de aproape un an de zile nominalizarea unui nou ambasador SUA, fiind singurul stat NATO aflat in aceasta situatie, iar vizita delegatiei Romaniei la Washington, sub conducerea premierului Victor Ponta, nu pare sa fi impulsionat lucrurile.

Procedurile dureaza si prevad mai multe etape, propunerile facute de presedintele Barack Obama fiind confirmate de Senatul american, dupa audieri. Zeci de numiri au fost facute in acest al doilea mandat al lui Barack Obama, Ungaria afland recent numele noului ambasador.

"Faptul ca nominalizarea noului ambasador american intarzie nu trebuie citit neaparat in cheie politica, dar e, desigur, o sursa de preocupare", a comentat Teodor Baconschi, fost ministru de Externe al Romaniei si vicepresedinte PMP, pentru Ziare.com

"In primul rand, pentru ca un sef de misiune interimar nu are forta unui ambasador titular: e doar un 'insarcinat cu afaceri' curente. Apoi, pentru ca dialogul politic trebuie tinut in priza, pe toate palierele convenite in parteneriatul bilateral pentru secolul 21", a punctat acesta.

Intrebat care ar putea fi cauzele pentru care intarzie aceasta numire, Teodor Baconschi a reamintit mai intai ca "presedintele Obama a avut de rezolvat o serie de probleme politice interne care si-au gasit baza bipartizana dupa indelungate negocieri in Senat si Camera Reprezentantilor".

"Speram ca numirea noului ambasador nu va intarzia prea mult", a subliniat acesta.

O vizita lipsita de succese diplomatice

Teodor Baconschi a trecut in revista si alte cateva aspecte relevante.

"Turbulentele antidemocratice din Romania lui 2012 ne-au erodat credibilitatea externa: ne amintim, bunaoara, de mesajul foarte sever cu care a venit la Bucuresti domnul Philip Gordon, adjunct al Secretarului de Stat.

Exista umbre persistente: domnul Ponta a fost primit la Washington, dar vicepresedintele Biden a tras concluziile vizitei la telefon, cu presedintele Basescu... Domnul Corlatean s-a aflat in capitala SUA fara sa se vada cu omologul sau, domnul John Kerry! Domnul Antonescu s-a dus la receptia de 4 iulie, la ambasada SUA, unde a ramas cu mana intinsa... Toate acestea sunt fapte, nu interpretari malitioase ale unui opozant", a declarat Teodor Baconschi.

Un deputat PSD ataca dur ambasadorii SUA: Lipitori de afise, vorbesc si abia apoi gandesc

In ceea ce priveste Partidul Miscarea Populara, in conducerea caruia se afla, Teodor Baconschi subliniaza ca acesta "promoveaza o linie pro-americana lipsita de ezitari sau echivocuri ipocrite".

"Dorim ca prin actiunea noastra democratica, pe partea dreapta a scenei politice, sa apropiem natiunile noastre, care au interese comune de lunga durata", a mai precizat el.

ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
Declarațiile ministrului Energiei, Sebastian Burduja, referitoare la ritmul extraordinar de instalare a fotovoltaicelor și eolienelor, au fost contrazise de președintele ANRE (Autoritatea...
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Dan Barna lansează un atac la actuala guvernare care protejează în opinia sa "sinecurile şi pensiile speciale" pe care PSD şi PNL le plătesc în continuare. Aceste cheltuieli vor duce la...
#Baconschi numire ambasador american, #Ambasador SUA Romania , #Partidul Miscarea Populara