Baconschi: Am convenit cu Blaga sa evitam rupturile in PD-L

Miercuri, 03 Noiembrie 2010, ora 08:59
2506 citiri
Baconschi: Am convenit cu Blaga sa evitam rupturile in PD-L

Ministrul de Externe Teodor Baconschi, recent inscris in PD-L si initiator al unei platforme crestin-democrate, a convenit intr-o discutie "pe fata" cu Vasile Blaga, secretarul general al PD-L, despre care presa a speculat ca ar fi in relatii de rivalitate, sa evite rupturile si ciocnirea grupurilor.

Teodor Baconschi a marturisit ca a avut luni, la Senat, o intalnire "foarte cordiala si absolut pe fata" cu Vasile Blaga. "Am convenit un principiu de lucru: sa evitam rupturile si ciocnirea dintre grupuri, deci sa construim in jurul motiunii populare o lista cu care partidul sa poata iesi in fata propriului electorat", a declarat Baconschi.

Discutiile cu fostul ministru de Interne au intervenit dupa o intalnire de o ora si jumatate pe care ministrul de Externe a avut-o cu colegii din grupul PD-L de la Senat, carora le-a prezentat prioritatile de politica externa pentru urmatoarele sase luni.

"Toata lumea a vazut simbolismul acestei discutii de dupa intalnirea cu grupul, a luat act ca ea are loc, deci am dat mesajul clar ca exista un dialog intre mine si Vasile Blaga. Exista si cand eram colegi de guvern, va exista si in pregatirea congresului si va exista mai ales in momentul in care partidul se pune in dispozitiv de lupta, pentru ca urmeaza niste campanii", a declarat, marti seara, la B1 TV, Teodor Baconschi.

Vrea functie in partid

Ministrul de Externe a facut aceste comentarii dupa ce a fost intrebat daca Vasile Blaga, care criticase faptul ca oameni fara vechime in partid se arunca inspre functii inalte, a vizat platforma crestin-democrata pe care Baconschi o propune in PD-L.

"Am bunul simt sa nu-i cer partidului mai mult decat imi poate da in acest moment", a afirmat Teodor Baconschi.

Ministrul de Externe a reconfirmat ca va candida pentru o functie in partid la viitorul congres PD-L, dar a evitat sa spuna care, repetand ca nu s-a decis inca. "In jurul acestei motiuni populare cred ca imi pot gasi un loc pe o lista de lideri noi si vechi", a spus Baconschi.

Ministrul, care a caracterizat viitorul congres drept cel mai mare eveniment politic intern, este de parere ca partidul ar trebui "sa nu ofere in exterior show-ul unor rupturi, unor sfasieri". El sustine ideea lui Vasile Blaga a unei platforme unice, populare, dar a admis ca "daca vor fi colegi care doresc sa vina cu alte platforme", isi mentine oferta de a scrie, impreuna cu o echipa din partid, motiunea populara.

"Voi negocia atunci prezenta mea pe o lista, lista care mi se pare, de fapt, cea mai buna pentru viitoarele prefaceri din partid, o lista in care reforma si traditia sa poata coabita", a precizat Baconschi.

Seful diplomatiei spune ca ar dori sa ramana in politica zece ani, timp in care ar fi necesar ca dreapta sa se mentina la putere. "In niciun caz n-as petrece mai mult, dar sunt convins ca vor fi zece ani de altceva, in alta directie, de alta calitate si mult mai bun ca rezultat pentru societatea noastra", a declarat Baconschi.

A pastrat o relatie "excelenta" cu Adrian Nastase

Teodor Baconschi sustine ca a pastrat o relatie excelenta cu fostul premier Adrian Nastase, care a sustinut mentinerea sa in diplomatie, dupa ce fusese rechemat din postul de ambasador la Vatican de catre fostul presedinte Ion Iliescu.

El a reamintit ca la preluarea celui de-al doilea mandat, presedintele Iliescu l-a rechemat din postul de ambasador la Vatican inainte de termen.

"Adrian Nastase mi-a oferit o functie in aparatul guvernului, l-am refuzat, pentru ca i-am spus ca sunt de alta sensibilitate politica, dar as vrea sa revin in serviciul diplomatic si domnul Nastase a avut eleganta si inteligenta de a-i da ministrului de atunci (Mircea Geoana - n.r.) lumina verde pentru pastrarea mea in diplomatie, dupa care mi-am urmat cariera", a relatat ministrul Teodor Baconschi.

Potrivit acestuia, fostul premier si-a dat seama ca rechemarea "punitiva" a fost nedreapta si contraproductiva si a vrut sa corecteze acest lucru. Ministrul a mai declarat ca Nastase nu s-a suparat cand i-a refuzat postul guvernamental. "Este mare lucru ca un prim-ministru refuzat de cineva care face parte din sistem, deci in principiu depinde de...", a comentat Baconschi.

Baconschi este de parere ca daca Adrian Nastase nu i-ar fi permis sa-si continue cariera in diplomatie, probabil ar fi urmat "un cu totul alt drum". In acelasi timp, "diplomatia mi-a adus enorme satisfactii si o iubesc foarte mult, adica este un domeniu de care sunt durabil si indragostit si care, pur si simplu, te imbogateste si intelectual si profesional in fiecare clipa", spune Baconschi.

Actualul sef al diplomatiei a precizat ca nu il cunoastea dinainte pe Adrian Nastase, dar i-a facilitat acestuia o intalnire cu Papa Ioan Paul al II-lea in noua zile.

"A vazut ca acest lucru este posibil si a mai intrebat si domnia sa in stanga, in dreapta, daca rechemarea mea de acolo - cu motivul ca as fi facut, sa spunem, vizita lui Ioan Paul II in Romania in contul presedintelui Emil Constantinescu, nu al tarii noastre -, daca acest rationament era corect - si-a dat seama ca nu era corect - si de asta am pastrat pana astazi o relatie excelenta", a spus seful diplomatiei romane.

De ce a decis sa fie initiator al unei platforme crestin-democrate?

Partidele de centru-dreapta, care se afla la putere in majoritatea tarilor UE, ar trebui confruntate cu ascensiunea extremei-drepte ca sa-i atraga la guvernare pe extremisti, pentru ca astfel ii pun in fata unor responsabilitati si ii obliga sa se modereze de la sine, este de parere Teodor Baconschi.

"Partidele de centru-dreapta, sa spunem crestin-democrate, care guverneaza in majoritatea statelor membre din UE, ar trebui sa-i atraga la guvernare pe extremisti, pentru ca ii pun in fata responsabilitatii (...). E o diferenta intre retorica de campanie, populista, in care, sigur, e foarte usor sa aduni voturi fara sa ai vreo responsabilitate. In momentul in care ar fi o particica dintr-un guvern, cu portofolii clare, cu responsabilitati pe domenii, se vor modera de la sine", a explicat ministrul de Externe.

Intrebat daca in conditiile in care tocmai a lansat o platforma crestin-democrata i-ar conveni sa ajunga la guvernare cu un partid perceput ca extremist, ministrul a precizat ca nu a spus ca aceasta ar fi situatia ideala. "Am spus ca Europa se crispeaza in fata crizei", a adaugat Baconschi.

In plus, seful diplomatiei considera ca "noi avem un extremism de opereta, care s-a dezumflat complet, e decredibilizat, nu are nici la stanga nici la dreapta nicio expresie, nici parlamentara, nici doctrinara, la noi nici macar nu exista riscul".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ironia lui Nicușor Dan după ce Piedone a venit cu un tricou pe care scria ”Şi eu sunt interlop”: ”Ştim toţi!”
Ironia lui Nicușor Dan după ce Piedone a venit cu un tricou pe care scria ”Şi eu sunt interlop”: ”Ştim toţi!”
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a postat sâmbătă pe Facebook o fotografie în care apare în tribune, la un meci, afişând un tricou cu mesajul: Ştim Toţi!, ca răspuns la mesajul de pe...
Ludovic Orban, ales președintele Forţa Dreptei. "Adevăraţii liberali sunt în acest partid"
Ludovic Orban, ales președintele Forţa Dreptei. "Adevăraţii liberali sunt în acest partid"
Ludovic Orban a fost ales, sâmbătă, 20 aprilie, preşedintele partidului Forţa Dreptei la primul Congres al formaţiunii, adunare la care au participat, la Palatul Parlamentului, peste 1.200 de...
#Teodor Baconschi relatie PDL, #Baconschi Blaga rupturi PDL , #PDL