Baconschi: Nu trebuie sa lipsim romanii de vot prin corespondenta

Luni, 09 Ianuarie 2012, ora 21:19
1538 citiri
Baconschi: Nu trebuie sa lipsim romanii de vot prin corespondenta
Foto: Arhiva

"Nu trebuie sa lipsim romanii din strainatate de votul prin corespondenta din cauza unui partener de Coalitie", a declarat luni prim-vicepresedintele PDL Teodor Baconschi.

Votul prin corespondenta e "un drept al romanilor de pretutindeni, adica al tuturor cetatenilor romani. Si vedeti, nu avem inca rezultatele finale ale recesamantului, dar se contureaza o cifra clara, si anume ca 15% dintre romani traiesc deja in alte state. Asta ne obliga cu atat mai mult din punct de vedere politic si democratic sa le oferim sansa de a participa la vot si de a decide soarta tarii", a declarat Baconschi la Radio Romania Actualitati, initiatorul unui proiect de lege in acest sens.

"Eu am redactat un proiect de lege, care a fost citit in guvern o data, dupa care s-a blocat pentru ca UDMR avea niste rezerve. Negocierile ar trebui sa continue, pentru ca n-o sa lipsim de vot romanii nostri din strainatate pentru ca se opune un partener din coalitie. Trebuie sa vedem daca el va fi adoptat pana in alegerile din noiembrie, eu voi milita pentru aceasta intrare in vigoare a legii", a precizat prim-vicepresedintele PDL.

Baconschi a mai spus ca nu si-ar dori o adoptare a legii prin asumare guvernamentala.

"Nu mi-as dori prin asumare ca procedura de promovare a acestui act legislativ, dar e politic extrem de important pentru ca romanii care trimit bani acasa, idei europene, se intorc si sustin familiile lor, sunt parte din natiunea noastra, au acest drept, nu li se poate refuza acest drept si, totodata, pe langa biserici si parohiile romanesti din strainatate nu au o alta legatura civica cu Romania. Numai prin vot se creeaza o legatura politica, un contract intre ei si tara, astfel incat nu cred ca exista contraargumente, inclusiv temerile populiste cu privire la o asa-zisa intentie de frauda. Ganditi-va ca sunt zeci de state foarte democratice, supercivilizate care folosesc votul prin corespondenta fara probleme", a mai spus Baconschi.

La sfarsitul lui decembrie 2010, MAE a lansat in dezbatere publica proiectul privind votul prin corespondenta.

Grupul de lucru care si-a asumat redactarea acestui proiect, format din juristi, a consultat legislatiile din Italia, Austria, Marea Britanie si Belgia. La sfarsitul lunii iunie 2011, MAE a depus proiectul legii votului prin corespondenta la Guvern pentru aprobare.

La dezbaterea bugetului MAE pe 2012, in cadrul comisiilor reunite de politica externa ale Senatului si Camerei Deputatilor decembrie, Teodor Baconschi, declara ca proiectul MAE urmeaza sa intre in a doua lectura in Guvern.

"Suntem tara mobilizarilor de ultim minut. Socotesc si eu ca s-a pierdut vremea, ca acest proiect trebuia deja promovat, il sustin in continuare si sper ca si calendarul lui de intrare in vigoare sa fie rezonabil", a spus Baconschi, intrebat daca in proiectul de buget sunt prevazute costurile pentru aplicarea acestei legi.

In ceea ce priveste posibilitatea ca proiectul legii votului prin corespondenta pregatit de MAE sa fie comasat cu proiectul similar initiat de parlamentarii PDL, ministrul Teodor Baconschi afirma ca s-a convenit in Partidul Democrat Liberal sa fie sprijinit un singur proiect, in care chestiunile legate de securitatea votului vor fi prioritare.

Potrivit unui sondaj Gallup realizat pentru Fundatia Soros si publicat in noiembrie 2011, 59% dintre romani nu sunt de acord cu votul prin corespondenta, iar 63% nu vor vot prin internet.

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#Teodor Baconschi vot corespondenta, #Baconschi promovare vot corespondenta , #PDL