Solutia Baconschi si disperarea PD-L

Sambata, 16 Octombrie 2010, ora 23:55
7351 citiri
Solutia Baconschi si disperarea PD-L
Foto:stiri.rol.ro

Baconschi a intrat in PD-L si n-a facut-o degeaba. Baconschi a intrat sa conduca. Baconschi a intrat sau a fost adus pentru ca e o solutie. Una dintre putinele pe care le mai are principalul partid de guvernamant.

Intrarea sefului diplomatiei romane in PD-L e in acelasi timp o solutie de rezerva pentru debarcarea lui Boc, o incercare de a linisti apele in partid si mai ales una din putinele variante prin care poate aduce o noua directie in PD-L, prin legaturile sale cu Biserica.

De ce Baconschi?

Solutia ideala pentru conducerea PD-L? Tot ce e posibil. Ministrul de Externe al Romaniei are multe atuuri si putine vulnerabilitati. Cel mai mare avantaj al sau e tocmai faptul ca e titularul portofoliului de la Externe. Adica a fost pus intr-un loc din care nu poate fi tras la raspundere pentru situatia economiei. Din contra, postura de sef al diplomatiei romane aduce prestigiu, cu exceptia momentelor in care ministrul nu face gafe memorabile a la Cioroianu.

Iar eroarea lui de cand a facut declaratiile despre infractionalitatea din codul genetic al etniei rrome nu a facut prea mare valva. Oricare altul dintre ministrii importanti ai Guvernului Boc ar fi avut in spate mult prea multe pietre de moara pentru a fi personajul care sa impulsioneze partidul. De ce? Pentru ca fiecare e implicat in vreun minister cu rol economic.

Apoi, Baconschi e un om apreciat. Nu vorbim de aprecierea valorii sale, ci de aprecierea din partea diferitelor tabere din PD-L. Fostul absolvent de Teologie are in primul rand increderea lui Basescu. Sa nu uitam ca a fost consilierul sau si ca apoi a fost trimis in postul de ambasador la Paris tot printr-o decizie a sefului statului. Si nimeni nu se indoieste de faptul ca Baconschi nu ar fi ajuns in postul de ministru de Externe daca Traian Basescu nu l-ar fi cerut in mod explicit.

In al doilea rand, Teodor Baconschi e agreat si de garda veche din partid. Ba chiar e vazut ca una dintre putinele solutii convenabile pe care le-ar avea. Vasile Blaga chiar si-a aratat simpatia pentru platforma crestin-democrata pe care a lansat-o ministrul de Externe. Putem sa legam asta si cu declaratia fostului ministru de Interne, care a declarat ca l-ar vota pe Emil Boc la presedintia PD-L daca acesta nu va fi si premier. Cu alte cuvinte, daca Boc va fi in continuare premier, cum e cel mai probabil, Blaga l-ar sprijini pe Baconschi.Un posibil candidat de consens, asadar. Un candidat care ar evita razboiul ce se profileaza in PD-L.

Dincolo de liniste, ar mai putea aduce inca ceva. Un impuls. Atat de necesarul impuls. Joi, vicepresedintele PD-L Sulfina Barbu spunea ca Baconschi ar putea fi unul din oamenii care vin cu proiecte noi. Printre acestea, apropierea de Biserica si cooptarea acesteia intr-un rol social. Nu putem sa nu legam asta de faptul ca Baconschi e un absolvent de teologie, fost ambasador la Vatican si un adept al crestin-democratiei. Asocierea cu Biserica ar putea fi unul dintre atuurile unui PD-L ce ramane fara prea multe solutii de cucerire a electoratului.

Disperarea PD-L

Cooptarea lui Baconschi arata tocmai slabiciunea PD-L din acest moment. Sa fii nevoit sa ai ca varianta sa pui un nou-venit la conducere cand tu esti cel mai important partid din tara demostreaza cateva lucruri.In primul rand, demonstreaza ca in jurul lui Traian Basescu nu a crescut niciun lider charismatic ce ar fi capabil sa traga partidul dupa el. Nu a putut sau nu s-a gasit. Nu conteaza. In al doilea rand, demonstreaza ca partidul nu are nici idei cu care sa mai atraga. Un partid popular, deci in parte crestin-democrat a trebuit sa importe un politician cu o platforma crestin-democrata.Un partid crestin-democrat a trebuit sa aduca om pentru a strange relatia cu Biserica.

Si mai arata ceva. Arata ca partidul sta atat de prost incat foarte multi se gandesc cat se poate de serios sa-si schimbe presedintele chiar in timp ce acesta ocupa functia de premier. De Emil Boc e vorba.Lumea ii cauta deja inlocuitor. Ce e trist pentru PD-L e faptul ca are atat de putine variante.

Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Prim-vicepreşedintele PSD, Sorin Grindeanu, a declarat, miercuri, 24 aprilie, că soluţia pe care PSD a adoptat-o, de a candida Gabriela Firea, le dă o anumită siguranţă că votanţii de...
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Cristian Popescu Piedone a exclus o retragere din cursa pentru Primăria Capitalei, după o solicitare făcută în acest sens de președintele PSD. Marcel Ciolacu i-a sugerat lui Piedone să își...
#Baconschi PDL, #Baconschi platforma crestin democrata, #PDL , #PDL
Comentarii