Baconschi: Moldovenismul, un construct artificial, care perturba relatiille diplomatice

Vineri, 22 Ianuarie 2010, ora 15:25
4365 citiri
Baconschi: Moldovenismul, un construct artificial, care perturba relatiille diplomatice
Foto: Jurnalul National

Moldovenismul este un construct etnic si geopolitic artificial care continua sa perturbe relatiile diplomatice in acesta parte a lumii, iar Romania respinge orice demers menit sa acrediteze ideea unei natiuni si a unei limbi distincte de cea romana, a declarat vineri ministrul Teodor Baconschi.

Ministrul Teodor Baconschi a participat vineri la lansarea cartii "COMINTERNUL si originile 'moldovenismului'", scrisa de Gheorghe Cojocaru, istoricul numit recent presedinte al Comisiei pentru condamnarea regimului comunist totalitar din Republica Moldova.

Oficialul roman a reiterat, in acest context, pozitia ferma a Bucurestiului privind ideea de moldovenism.

"Romania respinge orice demers menit sa acrediteze ideea unei natiuni si a unei limbi distincte de cea romana, pe baza argumentelor clare de ordin stiintific, iar aici putem numi cartea prezentata astazi (vineri, n.r.) ca pe un excelent argument suplimentar", a punctat seful diplomatiei romane.

Baconschi a adaugat, in acest context, ca "moldovenismul este un construct etnic si geopolitic artificial care continua sa perturbe relatiile diplomatice in acesta parte a lumii".

"De cate ori nu ne-am revoltat sau amuzat, fiecare dupa dispozitia sa, cand auzeam vorbindu-se despre asa-zisa limba moldoveneasca? Nimeni, pana in ziua de azi, nu s-a lamurit cum stau lucrurile cu acest misterios idiom. In schimb, de fiecare data cand trecem Prutul redescoperim cu deliciu cuvinte si intorsaturi de fraza in dulcele grai moldovenesc, pe care l-am uitat de cand ii citisem ultima oara pe Sadoveanu si Creanga", a evidentiat ministrul de externe roman.

Baconschi a remarcat insa ca unele idei cu influente bolsevice mai au inca adepti la Chisinau. "Totusi, in ciuda schimbarilor recente din R. Moldova, pe care le salut atat ca roman, cat si ca ministru de externe al Romaniei, moldovenismul nu si-a dat inca obstescul sfarsit. Din nefericire, fanteziile de sorginte bolsevica despre identitatea istorica si lingvistica a Basarabiei isi gasesc inca destui adepti", a punctat seful diplomatiei romane.

Vorbind despre cartea lui Cojocaru, Baconschi a subliniat ca istoricul demonstreaza, pornind de la un mare numar de documente, cum a fost conceputa intre 1924 si 1928 "o redutabila arma menita sa submineze statalitatea Romaniei si sa faca din Transnistria un cap de pod pentru exportarea Revolutiei Rosii in Balcani si in Europa".

"Cartea domnului Cojocaru ne permite in premiera accesul nemijlocit la documente, majoritatea inedite si traduse din limba rusa, insotite de un amplu studiu care le pune in perspectiva si le explica", a adaugat ministrul.

Cartea lui Cojocaru va fi, in opinia ministrului, apreciata de diplomatii interesati de chestiunea moldoveneasca, oferind o analiza a "practicilor totalitare de constructie etno-culturale".

"Dincolo de implicatiile ei geopolitice, inventarea moldovenismului a avut rezultate dramatice in plan identitar. (...). Nu exista nici continuitate istorica, nici comunitate civica. Moldovenismul neaga radacinile identitare romanesti, iar metoda sa preferata este supralicitarea si mistificarea. Un argou devine limba literara, iar o regiune de pe malul Nistrului devine stat cu identitate moldoveneasca distincta", a explicat Teodor Baconschi.

"Acest produs de inginerie etno-culturala al unui sistem specializat in astfel de actiuni, pe care il intelegem ca experienta brutala, are efecte nocive si daune colaterale care se vad pana astazi in R. Moldova. Acolo este o societate in care criza identitara indusa artificial a generat convulsii si tensiuni si a impiedicat multa vreme o evolutie fireasca", a subliniat ministrul roman.

Gheorghe Cojocaru a atras atentia, in interventia sa, asupra remarcabilei schimbari de atitudine de la Chisinau. "Astazi, autoritatile de la Chisinau manifesta o deschidere fara precedent in ultimii 20 de ani fata de relatia cu Romania. Ceea ce se face astazi la Chisinau, din punct de vedere politic, este un act de demnitate. Noi avem nevoie de acest sprijin din partea Bucurestiului si cred ca si lumea politica are", a explicat el.

"Lumea simpla are niste asteptari bune fata de vizita de saptamana viitoare a presedintelui roman la Chisinau. in plus, exact in aceste zile, in fruntea selectionatei R. Moldova a fost numit un mare fotbalist, Gabi Balint, un reprezentant al generatiei de aur a fotbalului romanesc", a spus Cojocaru. La aceste "elemente de optimism" se adauga si incheierea Acordului de mic trafic de frontiera, a completat istoricul.

Revenind la volumul lansat vineri, Cojocaru a evidentiat ca a avut ocazia "sa profite" de pe urma deschiderii arhivelor de la Bucuresti, Moscova si Kiev, dar mai putin de pe urma celor de la Chisinau, unde autoritatile nu au manifestat, pe perioada scrierii volumului, o deschidere in acest sens.

Secretarul de stat pentru afaceri strategice, Bogdan Aurescu, care a participat la lansare, a evidentiat actualitatea subiectului. "Cred ca este deosebit de importanta aceasta contributie ca sa intelegem foarte bine radacinile unei probleme care ne-au afectat pana de curand, care este inca de actualitate - ma gandesc la discutia din Republica Moldova cu privire la modificarea Constitutiei. Este important sa vedem anatomia acestei doctrine, acestei ideologii, care nu este o constructie foarte sofisticata, dar care a fost eficienta din punct de vedere geopolitic", a spus Aurescu.

"Nu cred ca este nevoie sa inventezi o limba si o natiune etnica acolo unde ele nu exista, ca sa consolidezi o constructie statala. intarirea elementelor de statalitate se face, fara indoiala, prin alte mijloace, principalele elemente fiind reforma si democratizarea institutiilor statului, un efort serios de modernizare, iar in cazul Republicii Moldova, efortul de apropiere de valorile comunitatii europene, de institutiile europene, de sistemul acesta de principii, din care si Romania face parte", a adaugat secretarul de stat.

Aurescu a vorbit si despre avantajele elementelor de apropiere dintre Romania si Republica Moldova, subliniind ca tot acquis-ul comunitar exista deja in limba romana si poate fi preluat de catre autoritatile de la Chisinau, cu adaptarile de rigoare.

Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Premierul Marcel Ciolacu a reacţionat joi, 25 aprilie, la declaraţiile primarului Sectorului 1, Clotilde Armand, transmiţându-i acesteia să îşi ia un avocat bun pentru că ”a încălcat...
Nicușor Dan îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Nicușor Dan îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat joi, 25 aprilie, că aşteaptă de la contracandidatul său Cristian Popescu Piedone un răspuns în ce priveşte participarea la o dezbatere...
#Teodor Baconschi moldovenism, #Republica Moldova Baconschi moldovenism, #natiune Republica Moldova, #limba moldoveneasca , #stiri Teodor Baconschi