De ce Baconschi trebuie sa plece

Sambata, 13 Martie 2010, ora 18:33
5733 citiri
De ce Baconschi trebuie sa plece
Foto: mae.ro

Teodor Baconschi spune si face de toate, mai putin ce ar trebui. Ministrul nostru de Externe a aratat saptamana aceasta nu numai ca gafele monumentale facute luna trecuta nu sunt intamplari, dar si ca protejarea imaginii si demnitatii Romaniei in exterior par obiective de rang secund pentru el.

Reactia sa la declaratiile jignitoare pentru romani ale purtatorului de cuvant al Politiei din Copenhaga e nu numai intarziata, ci de-a dreptul penibila pentru un om care ar trebui sa ne apere interesele in exterior.

Trei gafe din cinci vorbe

Saptamana trecuta Ovi Dahl, purtator de cuvant al politiei din capitala daneza Copenhaga, declara dupa o crima comisa de un roman ca "Romanii nu au scrupule. Te vor omori pentru 100 de coroane (15 euro). E o cultura complet diferita de a noastra. Problema cea mai mare o reprezinta granitele deschise, prin care suntem napaditi de europenii din Est. Ei comit jafuri bancare, jafuri la domiciliu, furturi grave, cersesc si sparg magazinele - totul".

Ce face al nostru ministru de Externe? Nimic. Absolut nimic, in prima faza. Niciun protest de la Bucuresti. Niciun protest de la ambasada. Si cand o face, o face in cel mai prost mod cu putinta. Abia luni, si nu pe cale oficiala ci intr-un interviu, Baconschi al nostru declara ca "declaratiile sunt socante, nedrepte si inacceptabile". Si ca ambasada noastra din capitala Danemarcei va inainta un protest oficial. Abia acum?

Ministerul de Externe al oricarei tari care se respecta reactioneaza IMEDIAT. Asta e gafa numarul unu. Si nu, nu s-a oprit aici.

Ce mai spune Baconschi? Spune ca incidentul e minor si ca apartine unui oficial de rang secund, nu unui membru al Guvernului. Deci nu are rost sa provoace un incident diplomatic.

Ei bine, domnule Baconschi, nu ai fi provocat un incident diplomatic. Sa reactionezi la niste aberatii care iti jignesc intregul popor nu inseamna sa provoci un incident diplomatic. A, daca danezul ar fi spus ca unii romani sunt asa si altfel, nu ar fi fost nicio problema. Dar a spus "romanii".

E adevarat, exportam multi infractori. E adevarat, ar trebui sa ne simtim cu musca pe caciula atunci cand ai nostri apar in echivalentele straine ale stirilor de la ora 5. Dar majoritatea imigrantilor romani nu sunt infractori, sunt oameni care merg in strainatate sa munceasca cinstit. Gafa numarul doi.

Cea de-a treia gafa e si cea mai hilara. Baconschi isi depaseste atributiile. Sau fuge de ele. In loc sa se ocupe sa apere interesele cetatenilor romani cinstiti, el propune solutii. Traznite. Cum sa ne educam infractorii? Seful diplomatiei noastre spune ca ar trebui "sa facem pedagogie interna in satele si orasele de unde concetatenii nostri pleaca in statele UE".

Ca si cum exista vreunul care nu stie ca nu trebuie sa incalci legea, oriunde ai fi. In loc sa vorbeasca de faptul ca nu e admisibil sa bagi toti romanii in aceeasi oala, cum a facut Cristian Diaconescu cand a mers in Italia, Baconschi da vina pe justitia din Romania si pe alte institutii ale statului. Nu, domnule Baconschi, nu asta e tema discutiei.

Masina de gafe

Abia luna trecuta, Teodor Baconschi ne-a asigurat o bila neagra in toate cancelariile occidentale cand a declarat ca "Avem niste probleme fiziologice, naturale, de infractionalitate in sanul unora dintre comunitatile romanesti, in special in randul comunitatilor cetatenilor romani de etnie rroma".

Pentru un ministru de Externe dintr-o Europa pentru care traumele rasiale ale celui de-al Doilea Razboi Mondial, asa ceva e dezastru. Sigur ca niciun guvern nu isi va permite sa ne certe, dar va lua la cunostinta cu cine are de-a face.

Si ca sa fie sigur ca a facut-o de oaie, Baconschi a mai servit una. In loc sa retracteze clar sau sa dea o explicatie decenta, a venit cu "geniala" fraza ca "Poti sa spui orice despre rromi, dar nu ca sunt imbecili". Doar needucati, a mai spus ministrul, ca sa duca gafa pana la capat. E ca si cum s-ar duce cineva la Baconschi sa-i spuna din senin ca nu e cretin. Nu e, dar sigur ar trebui sa-si aleaga o slujba la care se pricepe.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#Baconschi gafe, #demisie Baconschi , #stiri Teodor Baconschi