Oprea si Baconschi, chemati in Parlament sa explice cum e cu scutul antiracheta

Vineri, 05 Februarie 2010, ora 23:32
2363 citiri
Oprea si Baconschi, chemati in Parlament sa explice cum e cu scutul antiracheta

Presedintele Comisiei de Aparare din Senat, Teodor Melescanu (PNL), a anuntat vineri, la Realitatea Tv, ca ministrii de Externe si de Aparare, Teodor Baconschi si Gabriel Oprea, sunt asteptati pe 10 februarie de comisiile parlamentare de resort pentru a aduce informatii despre prezenta elementelor scutului antiracheta in Romania.

"Miercuri, am invitat la Comisiile de aparare si de politica externa ministrul de Externe, ministrul Apararii, sefii unor organisme care au competente tocmai pentru a avea o discutie pe aceasta tema (a scutului antiracheta - n.r.)", a spus Melescanu.

Presedintele Comisiei de politica externa din Senat, Titus Corlatean, a declarat, de joi, ca va convoca o dezbatere la nivelul comisiilor de politica externa si aparare reunite, cu reprezentantii Executivului si ai serviciilor de informatii, pentru a analiza riscurile instalarii sistemului antiracheta.

Corlatean, care a fost intrebat despre decizia CSAT, a afirmat ca este o hotarare "extrem de importanta pentru ca vizeaza securitatea si a Romaniei si securitatea pe un plan mult mai larg".

"Este insa o decizie mult mai complexa si, din acest punct de vedere, ca presedinte al Comisiei de politica externa, eu adresez o solicitare oficiala publica catre reprezentantii Executivului, aceea de a organiza foarte rapid la nivelul comisiilor de politica externa si respectiv aparare, ordine publica, securitate nationala in Parlament o discutie foarte serioasa, o dezbatere la care reprezentantii Executivului, ai serviciilor de informatii, sa fie prezenti pentru ca sunt aspecte si pozitive, dar si riscuri.

Vor fi si reactii fara indoiala din partea unor cercuri care constant s-au impotrivit acestui tip de proiect si cred ca este bine la nivelul Parlamentului sa avem toate datele sa avem aceasta evaluare pentru ca este o responsabilitate pe care ne-o asumam cu totii, nu doar Executivul, nu doar CSAT, nu doar presedintele Romaniei, dar si Parlamentul. Opinia publica trebuie sa cunoasca toate elementele, si avantajele, dar si riscurile la care va trebui sa facem fata", a mai explicat Corlatean.

Traian Basescu a anuntat joi ca CSAT a aprobat propunerea SUA ca Romania sa participe la sistemul antiracheta. Potrivit presedintelui, pe teritoriul Romaniei vor fi amplasati "interceptori terestri", reprezentand componente ale sistemului antiracheta. Calendarul convenit cu americanii vizeaza operationalizarea facilitatilor de pe teritoriul Romaniei incepand cu anul 2015.

Pentru ca decizia CSAT sa fie pusa in practica, in perioada urmatoare vor fi initiate negocieri bilaterale pentru incheierea acordurilor, urmand ca acestea sa fie ratificate de Parlamentul Romaniei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#audiere Oprea Baconschi scut, #Oprea Baconschi scut antiracheta , #stiri Teodor Baconschi