Protestatarii rromi: Baconschi? Nu stim cine este. Intrebati-i pe liderii nostri!

Miercuri, 24 Februarie 2010, ora 22:29
1971 citiri

Numele si functia ministrului de Externe, Teodor Baconschi, acuzat de rasism si discriminare de catre organizatiile neguvernamentale ale rromilor, a reprezentat o necunoscuta pentru multi dintre participantii la protestul organizat miercuri in fata Muzeului Antipa din Bucuresti.

"Jos Baconschi", "Jos rasismul", "Demisia", "Baconschi, ministru de Extreme" au fost cateva dintre sloganurile scandate minute in sir de membrii organizatiilor de romi care au venit miercuri la Bucuresti din mai multe orase din tara pentru a cere demisia ministrului de Externe Teodor Baconschi. Nemultumirea lor a fost generata de unele afirmatii pe care le-a facut ministrul, la 11 februarie, la intalnirea cu secretarul de stat francez pentru Afaceri Europene, Pierre Lellouche.

Ministrul Baconschi a afirmat, vorbind despre comunitatea romana din Franta: "Avem niste probleme fiziologice, naturale, de infractionalitate in sanul unora dintre comunitatile romanesti, in special in randul comunitatilor cetatenilor romani de etnie rroma". Potrivit organizatiilor societatii civile, afirmatiile lui Baconschi, prin care asociaza infractionalitatea cu etnia, aduc atingere demnitatii membrilor etniei rrome, cetateni romani si europeni, si incalca legislatia romaneasca si europeana in domeniul nediscriminarii.

Declaratia ministrului de Externe nu a ajuns insa la urechile tuturor participantilor la manifestatia organizata miercuri in Bucuresti, la apelul Aliantei Civice a Rromilor si al organizatiei Romani Criss. Unii aud pentru prima oara numele Baconschi, altii spun ca l-au vazut de "opt ori la televizor" si il fac vinovat pentru toate neajunsurile comunitatii.

Rromii cer demisia ministrului Baconschi in fata Muzeului Antipa

Cativa rromi asculta atent sloganurile scandate de un grup zgomotos de tineri. Stau linistiti pe o banca din perimetrul ingust din fata Muzeului Antipa. Privesc presa cu neincredere, dar isi varsa pana la urma ofurile. "Am venit aici ca sa ne faca si noua primarul scoli, spitale, sa avem si noi drepturi", spune un batran din Calarasi. Il completeaza un barbat, care se plange de noroiul din satul in care locuieste.

Grupul de rromi din Calarasi recunoaste apoi ca nu au ce sa-i reproseze ministrului Baconschi. I-au auzit numele pentru prima oara la manifestatie, nu stiu ce functie are si atunci cand sunt rugati sa spuna mai mult, arata spre liderii de organizatii cu care au venit in Bucuresti - "Intrebati-i pe ei!".

Satui de discriminare

Cativa metri mai incolo, o femeie asculta de la departare scandarile manifestantilor. Spune ca a venit la protest din Constanta, pentru ca "s-a saturat de discriminare". Povesteste ca a simtit-o pe propria piele in scoala, cand profesorii nu i-au dat note mari, in timp ce colegele care nu apartineau minoritatii erau apreciate diferit.

Se mandreste cu cei doi copii ajunsi la facultate si isi doreste ca soarta nepotilor sa fie altfel, sa nu mai fie discriminati. De Baconschi nu a auzit, nici declaratia "suparatoare" nu o stie, dar se arata suparata pe presedintele Traian Basescu, care "a recunoscut doar valorile muzicale ale rromilor".

Baconschi: Poti sa spui orice despre rromi, dar nu ca sunt imbecili

Numele ministrului de Externe nu pare sa le spuna mai mult nici manifestantilor tineri. "Baconschi? Nu stim cine este. Intrebati-i pe liderii nostri", ma indruma un tanar, dupa ce tocmai ii scandase numele ministrului de Externe, la semnalul organizatorilor protestului. Nici el nu stie sa spuna nimic despre declaratia sefului diplomatiei, dar repeta ca rromii sunt discriminati.

Baconschi, egalat doar de Cioroianu si deportarea in desert

In schimb, organizatorii protestului reiau acuzatiile la adresa ministrului de Externe. Un reprezentant din Timsoara al Aliantei Civice a Rromilor declara ca "rromii au contribuit la economia tarii si cer sa fie tratati ca atare". Taxeaza, desigur, declaratia facuta de ministrul Baconschi la intalnirea cu secretarul de stat francez pentru Afaceri Europene si spune ca seful diplomatiei este vinovat pentru ca statul francez a amagit rromii sa se intoarca in tara, pentru ca "a luat masurile ca sa-i motiveze sa se intoarca acasa, el (statul - n.r.) a venit cu propunerea".

O colega de organizatie este si mai vehementa: "Trebuie sa plece domnul ministru, sa-si dea demisia si sa plece". Adauga ca nici afirmatia fostului ministru de externe Adrian Cioroianu, care provocat polemici dupa ce a mentionat "deportarea in desert a rromilor" nu "a reprezentat o jignire atat de mare cat a fost jignirea lui Baconschi". Da apoi vina pe toti politicienii din Romania si subliniaza ca acestia ar trebui sa se gandeasca mai mult la comunitatea rroma, dar nu numai ca masa de manevra electorala.

Intre timp, cateva persoane se plimba prin fata gardului instalat de jandarmi pe trotuarul din fata Muzeului Antipa si le fac semn tinerilor cand si ce sa scandeze. Manifestantii primesc si o scrisoare de protest care urmeaza sa fie inregistrata la Guvern. Unii o citesc cu atentie, altii o semneaza la indicatia celor mai tineri.

MAE respinge orice interpretare intr-o nota rasista a declaratiilor lui Baconschi

David Mark, directorul executiv al Aliantei Civice a Rromilor din Romania, spune ca "ministrul Baconschi este exponentul rasismului institutional" si subliniaza ca "un prim pas spre rezolvarea multor probleme ale rromilor este sa avem toleranta zero fata de rasism". Intrebat de ce nu a raspuns invitatiei la dialog lansata de ministrul de Externe, David Mark precizeaza ca "organizatiile rromilor "au mai avut asemenea negocieri in care a fost vorba practic doar de o spalare de imagine si apoi de promisiuni si angajamente care nu s-au respectat".

La randul sau, Magda Matache, directorul executiv al organizatiei Romani Criss, spune ca ministrul de Externe "trebuie sa-si ceara scuze comunitatii rrome". Ea adauga ca scrisoarea de protest a organizatiilor rromilor a fost trimisa si la Agentia pentru Drepturile Fundamentale, la Comisia Europeana, Parlamentul European, Consiliul Europei.

Baconschi spune ca a lamurit ce a fost de lamurit

Formula folosita de seful diplomatiei romane la declaratia de presa din 11 februarie cu Pierre Lellouche a fost indrepartata din comunicatul postat pe site-ul MAE, iar ministrul roman de externe, Teodor Baconschi, i-a invitat la o dezbatere pe reprezentantii organizatiilor neguvernamentale care au apreciat ca rasiste declaratiile sale. Unele organizatii, printre care Alianta Civica a Rromilor, au refuzat insa invitatia la dialog. Ministrul de Externe a precizat marti ca propunerea de a dialoga ramane deschisa.

Tot marti, intrebat in legatura cu faptul ca i s-a cerut demisia dupa declaratia de presa de la intalnirea din 11 februarie cu secretarul de stat francez pentru Afaceri Europene, Pierre Lellouche, Baconschi a spus ca "diversitatea opiniilor este absolut libera".

"Eu am avut o clarificare cat se poate de onesta a declaratiilor respective din 11 februarie, pe care le-am explicat. Am spus ca am facut un elogiu al comunitatii romanesti din Franta, pe care o cunosc personal (ca fost ambasador al Romaniei in aceasta tara - n.r.), ca aceasta comunitate este formata din oameni bine pregatiti si integrati profesional si ca rata infractionalitatii din cadrul comunitatii romanesti din Franta nu este mai mare - e naturala, in sensul ca nu este mai mare decat in alte comunitati straine din Franta sau din alte tari. Ceea ce e perfect adevarat. Nu avem o exceptie negativa, specifica comunitatii romanesti din Franta", a precizat ministrul de Externe.

Baconschi are consilier pe problemele rromilor romani din strainatate

De altfel, ministrul roman de Externe si-a facut mea culpa, marti, pentru cuvantul "fiziologic" folosit in declaratia despre rromi, pentru care ulterior a fost acuzat de rasism si i s-a cerut demisia, dar a repetat ca expresia, folosita fara intentia de a jigni, a fost scoasa din context.

"Intentia mea era de a spune ca, in fond, in orice comunitate ai o rata de infractionalitate care este cumva obisnuita, naturala. Am iesit in apararea intregii comunitati romanesti, pe ideea ca nu exista printre romanii din Franta, fie ei de etnie romana sau rroma, o rata mai mare decat in comunitatea marocana, algeriana sau oricare alta", a explicat Baconschi, prezent la dezbaterea "Migratia si incluziunea rromilor in spatiul european", la care au luat parte circa 15 organizatii ale rromilor.

Explicatia ministrului de Externe a fost acceptata de mai multe organizatii ale rromilor prezente la dezbatere.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
#Teodor Baconschi demisie rromi, #rromi infractori Baconschi Franta, #protest rromi demisie Baconshi, #Baconschi rromi rasism , #stiri Teodor Baconschi