Teodor Baconschi: Romania e alaturi de Grecia

Luni, 01 Martie 2010, ora 23:37
846 citiri
Teodor Baconschi: Romania e alaturi de Grecia

Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Baconschi, a efectuat luni o vizita oficiala in Republica Elena, in cursul vizitei ministrul avand o intrevedere cu premierul si ministrul Afacerilor Externe, George Papandreou, la Palatul Maximos, precum si convorbiri cu ministrul supleant al Afacerilor Externe, Dimitris Droutsas.

Discutiile au acoperit o gama larga de subiecte de interes in planul cooperarii bilaterale, regionale si europene, relevand nivelul excelent al relatiilor romano-elene, bazate pe istoria comuna, proximitatea geografica si convergenta de abordari si pozitii, se mentioneaza intr-un comunicat remis Ziare.com.

In context, a fost subliniata vointa celor doua parti de a marca aniversarea in acest an a implinirii a 130 de ani de relatii diplomatice romano-elene, prin organizarea unor evenimente culturale, precum amplasarea bustului diplomatului roman Nicolae Titulescu intr-o piata din Atena, care va urma sa ii poarte numele.

Un alt subiect important in plan bilateral l-a constituit cooperarea economica, al carei potential de crestere ramane semnificativ, in pofida actualei crize economice si financiare.

In context, ministrul roman al Afacerilor Externe, Teodor Baconschi a transmis un mesaj de sustinere politica pentru eforturile Greciei de redresare economica, subliniind increderea in reusita masurilor asumate de guvernul elen prin Planul de Stabilitate si Dezvoltare.

Au fost abordate si aspecte legate de securitatea energetica la nivel european, cele doua parti reiterandu-si interesul pentru materializarea proiectelor europene majore cu accent pe Nabucco si ITGI. De asemenea, ministrul roman a subliniat interesul in realizarea la Constanta a terminalului LNG.

Teodor Baconschi a salutat, de asemenea, deschiderea manifestata de partea elena privind semnarea unui acord bilateral in domeniul educatiei care sa permita studiul limbii romane in scolile elene pentru tinerii apartinand comunitatii romanesti din Grecia.

Au fost evidentiate proiectele si modalitatile concrete de cooperare in plan regional, atat in cadrul Sinergiei Marii Negre, cat si in cadrul strategiei UE pentru Dunare, ca liant intre spatiul dunarean si cel al Marii Negre.

In acest cadru, partea elena a acceptat invitatia ministrului Teodor Baconschi de a participa la reuniunea in format trilateral Romania-Grecia-Bulgaria programata pentru luna mai a acestui an, la Bucuresti.

A.S.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Eșec în instanță pentru Cătălin Cherecheș. Primarul fugar a încercat să obțină anularea condamnării pentru luare de mită
Eșec în instanță pentru Cătălin Cherecheș. Primarul fugar a încercat să obțină anularea condamnării pentru luare de mită
Curtea de Apel Cluj a decis joi, 18 aprilie, că fostul primar din Baia Mare Cătălin Cherecheș rămâne în închisoare. Curtea de Apel a respins ca neîntemeiată contestaţia în care...
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
#Teodor Baconschi vizita Grecia, #Romania sustinere Grecia economie , #stiri Teodor Baconschi