Baconschi: USL s-a comportat in ultimul timp de parca nu a observat ca apartinem UE

Vineri, 20 Iulie 2012, ora 12:11
1830 citiri
Baconschi: USL s-a comportat in ultimul timp de parca nu a observat ca apartinem UE
Foto: Arhiva

Theodor Baconschi, fost ministru de Externe al Romaniei, considera ca plangerea penala depusa de USL impotriva mai multor lideri PDL "este o ingrijoratoare revenire la articole din Codul Penal din perioada comunista in care orice opinie contrara regimului era asimilata defaimarii tarii".

"Aici nu e vorba de opinii diferite, ci de fapte constatate in raportul MCV al Comisiei Europene si proclamate de la cea mai inalta tribuna comunitara de catre presedintele Comisiei, Jose Manuel Barroso", a declarat Baconschi la RFI Romania.

"Asa incat cred ca demersul liderilor USL ar trebui completat prin inscrierea pe lista defaimatorilor si a unor importanti lideri precum Angela Merkel sau presedintele Consiliului European, van Rompuy.

In loc sa reactionam ca un stat membru matur, care isi asuma derapajele petrecute in ultima perioada si le corecteaza, ne afundam in aceasta spirala a unor acuzatii imaginare si care nu fac decat sa deterioreze in plus imaginea tarii in comunitate", a mai spus fostul diplomat.

Theodor Baconschi crede ca "actualii lideri ai USL s-au comportat in ultimul timp de parca nu au observat ca apartinem UE. Uniunea, in care am intrat pentru ca am dorit acest lucru, are reguli si norme, inclusiv cele de baza legate de functionarea statului de drept, care nu sunt negociabile. Au aparut in discursul domnilor Ponta si Antonescu, cu precadere, elemente nu de euroscepticism, ci pur si simplu antieuropene care ma ingrijoreaza. Sunt convins ca toata opinia publica democratica si proeuropeana din societatea romaneasca este, de asemenea, ingrijorata".

Daca UE va fi nevoita sa introduca mecanisme noi de control dupa precedentul Romania, Theodor Baconschi afirma ca trebuie "sa constatam ca UE, la cativa ani de la Tratatul de la Lisabona, este la o noua rascruce. Se pune problema sustinerii zonei Euro prin mutualizarae politicilor fiscale, cu alte cuvinte liderii celor 27 sunt hotarati sa mearga inainte cu acest proiect european.

Exact in acest moment sensibil, anumiti lideri politici din Romania aleg calea inversa, calea in care ne discreditam in fata propriilor parteneri si calea in care explodeaza acest discurs antieuropean foarte periculos"

"Imi doresc ca ratiunea sa primeze si responsabilitatile sa fie asumate (...) prin maturitate politica pentru ca e limpede ca dezvoltarea economica a Romaniei depinde acasta apartenenta a Romaniei si de consolidarea ei. Ce s-a intamplat in ultimele doua luni a fost taxat corect si obiectiv de institutiile comunitare, dar si de leadership-ul multor state membre importante si ar trebui sa ne facem temele, sa revenim la normalitate, sa reparam tot ce a fost stricat prin agresiunea USL in ordinea statului de drept", a adaugat fostul ministru.

Acesta crede ca in contextul actual aderarea Romaniei la spatiul Schengen nu mai este posibila in septembrie.

"E pacat pentru ca opozitia franco-germana fusese surmontata printr-un efort diplomatic sustinut, ramasese impotriva numai Olanda. Insa dupa ce domnul Barroso a spus ca increderea in Romania a fost profund zdruncinata, dupa ce-am vazut atacurile din Justitie (...) mi-e teama ca obiectivul Schengen se indeparteaza".

Pe plan intern, despre tentativa blocata de schimbare a sefului STS, Baconschi apreciaza ca "este o schimbare super-alarmanta a agendei CSAT".

"Acest organism este constituit legal pentru a aborda prin consensul institutiilor de securitate nationala teme care tin de securitatea nationala. A spune ca seful CSAT este vinovat pentru ca presedintele ales si suspendat are inca acces la linii securizate este un abuz. Pentru ca nu e un subiect de securitate nationala si, in al doilea rand, presedintele Traian Basescu nu e un cetatean oarecare in acest moment. Ramane presedintele ales de o majoritate a romanilor in 2009 si, totodata, o persoana cu responsabilitati amputate prin aceasta decizie a Parlamentului, dar care nu pot fi suspendate la randul lor. (...)

Era un fals subiect, nu trebuia sa figureze pe agenda CSAT si faptul ca a fost pus cu forta acolo, inclusiv acuzatiile aduse sefului STS, sunt de natura sa intareasca impresia generala ca se actioneaza in maniera unei lovituri de stat", a conchis Baconschi.

Citeste mai multe despre Baconschi: USL s-a comportat in ultimul timp de parca nu a observat ca apartinem UE pe RFI Romania.

Cât de mult își dorește Ciolacu victoria Gabrielei Firea la Capitală: ”La nivel vizibil, vor fi declarate susțineri”
Cât de mult își dorește Ciolacu victoria Gabrielei Firea la Capitală: ”La nivel vizibil, vor fi declarate susțineri”
Odată cu retragerea medicului Cătălin Cîrstoiu și renunțarea la candidatura comună PSD-PNL pentru Primăria Capitalei, liderul social-democraților, Marcel Ciolacu, se găsea în situația...
Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Premierul Marcel Ciolacu a reacţionat joi, 25 aprilie, la declaraţiile primarului Sectorului 1, Clotilde Armand, transmiţându-i acesteia să îşi ia un avocat bun pentru că ”a încălcat...
#Baconschi referendum USL UE, #sedinta STS USL, #referendum demitere Traian Basescu , #Traian Basescu