Alegeri prezidentiale 2014: Teodor Melescanu - de la diplomat in comunism, in fruntea unui serviciu secret

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Sambata, 01 Noiembrie 2014, ora 20:48
8971 citiri
Alegeri prezidentiale 2014: Teodor Melescanu - de la diplomat in comunism, in fruntea unui serviciu secret

Teodor Melescanu este unul dintre cele mai misterioase personaje ale politicii romanesti, un om care, dupa cum spunea Crin Antonescu intr-un moment de furie, a coabitat, "de cand se stie, cu cine vrei si cu cine nu vrei".

Spre deosebire de majoritatea candidatilor, Teodor Melescanu a avut o consistenta cariera inainte de 1989. La schimbarea regimului, avea deja aproape 49 de ani, timp pe care nu l-a pierdut.

Totul despre candidatul Teodor Melescanu

Dupa absolvirea Facultatii de Drept si inca doi ani de specializare in relatii internationale, mai precis in 1966, a fost angajat in Ministerul Afacerilor Externe, mai intai ca atasat diplomatic la Directia Juridica a Tratatelor, apoi secretar III la Departamentul Organizatii Internationale, Sectiunea Tratate de Dezarmare.

A fost o perioada in care si-a continuat si studiile: cursuri postuniversitare la Facultatea de Stiinte Economice si Sociale a Universitatii din Geneva (1967-1968) si Institutul International de Inalte Studii Internationale din Geneva (1967-1970). In 1973 devine doctor in stiinte politice si drept international la Universitatea din Geneva.

In 1978, Teodor Melescanu a fost detasat ca secretar II la Misiunea Permanenta a Romaniei de pe langa Organizatia Natiunilor Unite si alte organizatii internationale de la Geneva. Ramane acolo pana in 1985, cand revine in centrala Ministerului de Externe, ca secretar I la Departamentul Securitate Internationala si Dezarmare, functie in care il gaseste Revolutia.

Devine subsecretar de stat, apoi secretar de stat, este promovat la rangul de consilier diplomatic, iar in 1992 la cel de ambasador.

Teodor Melescanu: Razboiul bate la usa! Doresc guvern de uniune nationala. De ce ar demisiona in 2016? Interviu video

Exista desigur legenda ca, mai ales inainte de 1989, nu prea puteai fi diplomat roman, indiferent de rang, fara sa fii si colaborator, daca nu chiar ofiter, al Securitatii. Dar orice legenda, pentru a deveni fapt implinit, are nevoie de dovezi, iar ele, cel putin in privinta dlui. Melescanu, nu exista.

Exista insa acuzatiile lui Mircea Raceanu si Ion Mihai Pacepa.

Mircea Raceanu, fost diplomat in perioada regimului Ceausescu si ultimul condamnat la moarte din Romania, sustine, in cartea "Infern '89" aparuta in anul 2000, ca Teodor Melescanu ar fi fost ofiter conspirat al fostei Securitatii.

Generalul Ion Mihai Pacepa afirma la randul sau ca: "Dupa decembrie 1989, ofiteri conspirati ai Securitatii au reusit sa preia atat conducerea noilor servicii secrete ale tarii, cat si pe cea a MAE. Virgil Magureanu a devenit sef al SRI. Generalul Mihai Caraman a preluat SIE. Teodor Melescanu a devenit ministru de Externe si a pastrat 80% din ambasadorii lui Ceausescu - majoritatea celor care imi fusesera subalterni in DIE".

Teodor Melescanu a infirmat categoric aceste afirmatii: "N-am fost nici ofiter acoperit, nici descoperit al Securitatii. Nu am semnat niciun angajament cu Securitatea. (...) De unde sa va spun eu ce interese au Pacepa si Raceanu? Sa va spuna ei".

De ce vrea sa fie presedinte Teodor Melescanu

De ce vor sa fie presedintele Romaniei

Cariera politica a lui Teodor Melescanu incepe in 1992 cand devine ministru de Externe in Guvernul Vacaroiu, functie pe care o va indeplini pana in 1996, cand ajunge senator PDSR de Prahova.

Dupa un an, insa, Teodor Melescanu paraseste partidul pentru a fonda impreuna cu Mircea Cosea, Marian Enache, Iosif Boda, printre altii, Alianta pentru Romania, partid de centru stanga, al carui presedinte devine. Initial, partidul a atras destul de multi aderenti din zona unui PDSR aflat in Opozitie.

Precedenta candidatura la prezidentiale, intrarea in PNL si mandatele de ministru

Alegerile locale din 2000 pareau sa prefigureze un viitor promitator pentru partidul lui Teodor Melescanu, plasat pe locul al treilea cu un scor deloc neglijabil de peste 9%.

Atat de promitator incat Teodor Melescanu s-a avantat spre o candidatura prezidentiala. Ea a fost si motivul ratarii initiale a incercarii de apropiere de PNL, care, la randul sau, nu a vrut sa renunte la candidatura lui Teodor Stolojan. Rezultatul acestei faramitari a dreptei, nu foarte diferita de peisajul acestui an electoral, a avut ca rezultat un tur al doilea Iliescu - Vadim Tudor.

Teodor Melescanu nu a obtinut decat 1,9%, iar APR, cu 4,3%, a ratat intrarea in Parlament. Imediat dupa aceasta ratare de proportii, APR devine primul partid care se da de trei ori peste cap si trece de la stanga la dreapta, sub conducerea cuplului Melescanu - Catarama.

Era primul pas catre topirea in PNL, consfintita prin congresul din ianuarie 2002. Din acel moment, Teodor Melescanu devine vicepresedinte PNL.

Ce promite Teodor Melescanu

Ce promit candidatii la alegerile prezidentiale

In aceasta perioada, cat a stat in afara Parlamentului, Teodor Melescanu a facut parte din Consiliul de Administratie al grupului Rompetrol, condus de Dinu Patriciu. A demisionat in 2004, inaintea alegerilor legislative care i-au adus un mandat de senator PNL.

In aprilie 2007, dupa evacuarea PD din Guvernul Tariceanu, devine ministru al Apararii, functie pe care o va pastra pana in decembrie 2008, iar intre 15 ianuarie si 29 februarie 2008 a fost si ministru al Justitiei, dupa demisia lui Tudor Chiuariu, pe perioada conflictului dintre presedinte si premier in jurul acestui protofoliu, atribuit in cele din urma lui Catalin Predoiu.

Desi prins in mijlocul bataliilor politice, mai ales intre Traian Basescu si liderii liberali, Teodor Melescanu a avut mereu o atitudine mai degraba concilianta, fara accente virulente, indiferent cat de aprig era contextul.

Cand in campania pentru alegerile prezidentiale din 2009 aparea bomba filmuletului in care Traian Basescu era prezentat lovind un copil in timpul unui miting din campania 2004, Teodor Melescanu s-a eschivat, spunand ca la momentul respectiv se afla intr-adevar pe scena mitingului de la Ploiesti, a observat ca a avut loc un incident, dar nu poate spune despre ce a fost vorba.

Ce avere are Teodor Melescanu

In toamna lui 2011, Teodor Melescanu a spus ca, dupa anul electoral 2012, "coabitarea cu Traian Basescu nu este imposibila". Declaratia l-a infuriat pe Crin Antonescu: "Domnul Melescanu, un coleg pe care in toate chipurile vazute si nevazute l-am stimat si il stimez, ne explica cum se poate coabita cu Basescu. Da, aici, hai sa nu ne pacalim ca nu suntem toti diplomati. Unii suntem oameni prosti, din popor, eu, de exemplu.

Coabitare in sens tehnic, in sens frantuzesc, e una, si coabitarea pe care ne-o povesteste domnul intr-un interviu, taman acum cand murim noi de gat cu Basescu, domnul Melescanu, care si explica, cica si cand eram la guvernare, noi ne certam cu Basescu, era foarte greu, dar pana la urma gaseam solutiile bune pentru tara".

Desemnat director SIE de catre Traian Basescu

Lovitura de gratie pentru liberali avea sa vina peste numai cateva luni. In 27 februarie 2012, presedintele Traian Basescu l-a desemnat pe Teodor Melescanu drept director al Serviciului de Informatii Externe, dupa demisia lui Mihai Razvan Ungureanu, devenit premier.

Crin Antonescu a fost evident luat prin surprindere: "Aceasta desemnare este o afacere strict intre domnul Basesescu si domnul Melescanu, daca nu s-a amestecat altcineva, si nu are nicio legatura directa sau indirecta cu PNL. Melescanu nu a informat nici Biroul Politic al partidului, nici pe mine ca presedinte, nici pe liderul grupului parlamentar din Senat. (..) Am primit azi de la Melescanu un fel de cerere prin care ne anunta ca se autosuspenda. Ceea ce nu e cazul, pentru ca voi cere excluderea lui din partid din motive lesne de inteles".

Mandatul lui Teodor Melescanu in fruntea SIE, secondat de generalul Silviu Predoiu, nu a fost marcat de scandaluri. Cel putin nu la suprafata, pentru ca acum, dupa demisia domniei sale, aflam despre un incident major petrecut in noiembrie 2013 si pe care Traian Basescu l-a detonat, cu o stranie intarziere, dupa un an de zile.

Melescanu: Basescu a cerut informatii despre ofiterii acoperiti printre ministri (Video)

Basescu: Nu am incalcat legea. Melescanu a dezinformat. Ponta a fost un fripturist (Video)

Atunci presedintele Romaniei a cerut conducerii SIE, printr-o adresa oficiala, sa ii spuna daca in Guvernul Romaniei exista persoane care dupa 1990 au fost incadrate ca ofiteri acoperiti ai SIE. A fost refuzat, ceea ce presedintele considera ca ar reprezenta o grava ilegalitate comisa de Teodor Melescanu. Totusi, nu i-a cerut revocarea nici imediat, nici mai tarziu.

Mai mult, sustine presedintele, in 2013, Teodor Melescanu ar fi fost initiatorul unei ordonante de urgenta, care extindea sfera secretului de stat si la fostii ofiteri acoperiti. Mai mult, dezvaluia intr-o anexa parte dintre activitatile SIE, ceea ce ar fi nu numai ilegal, ci si periculos, in opinia lui Traian Basescu.

Presedintele sustine ca Teodor Melescanu ar fi comis aceste fapte pentru a-l ajuta pe Victor Ponta sa isi camufleze calitatea de fost ofiter acoperit al SIE.

Teodor Melescanu a infirmat categoric aceste acuzatii, pretinzand ca a actionat in limite strict legale.

Melescanu a demisionat de la sefia SIE

Decizia lui Teodor Melescanu de a candida la prezidentiale a fost precedata de un fel de anunturi de intentie, in vara lui 2014, cand, pe atunci, directorul SIE se declara gata sa intre in lupta electorala, daca vreun partid ii va face aceasta oferta.

Anuntul oficial avea sa vina insa abia in ultima zi de depunere a candidaturilor la BEC.

Intrebarea cea mai complicata a fost cine i-a strans semnaturile? O prima ipoteza a fost implicarea in acest demers a colonelului Mircea Dogaru, un personaj extrem de controversat, presedintele sindicatului cadrelor militare in rezerva, rusofil convins, adept al lui Vladimir Putin, pe care l-a felicitat pentru anexarea Crimeii, si semnatar al unui protocol prin care cerea USL defiintarea ANI, DNA, CNSAS si CCR.

Alegeri prezidentiale 2014: Lista candidatilor inscrisi in cursa

Teodor Melescanu nu s-a disociat niciodata explicit de colonelul Dogaru, dar pretinde ca nu acesta a fost principalul motor al strangerii de semnaturi: "Nu am nicio intelegere cu dl Dogaru. Nu am discriminari impotriva nimanui care doreste sa isi exprime sustinerea pentru mine. In toate protocoalele de sprijin pe care le-am semnat cu diverse organizatii neguvernamentale, exista o prevedere clara: sprijinul e pentru mine si programul meu politic. Aceasta este singura legatura. Eu nu sunt raspunzator pentru optiunile oamenilor".

Ba chiar mai mult, Teodor Melescanu sustine ca si unii membri ai PNL ar fi fost implicati in aceasta operatiune.

De altfel, multi au vazut in candidatura lui Teodor Melescanu o solutie de acoperire pentru ipoteza in care, in urma unui eventual verdict de incompatibilitate, candidatul ACL, Klaus Iohannis, ar trebui sa se retraga din cursa.

Ramane de vazut daca Teodor Melescanu ar putea reprezenta marea surpriza a acestor alegeri.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Scenariu-bombă în coaliție. Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu înainte de depunerea candidaturii ar fi deja stabilită SURSE
Scenariu-bombă în coaliție. Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu înainte de depunerea candidaturii ar fi deja stabilită SURSE
Cătălin Cîrstoiu va lămuri totul în legătură cu candidatura sa la Primăria Capitalei într-o conferința de presă, este mesajul public al coaliției PSD-PNL. În spatele ușilor,...
România trimite militari să lupte împotriva rebelilor houthi. Cererea lui Klaus Iohannis
România trimite militari să lupte împotriva rebelilor houthi. Cererea lui Klaus Iohannis
Birourile permanente reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au luat act marţi, 16 aprilie, de scrisoarea preşedintelui Klaus Iohannis prin care informează Parlamentul că a aprobat...
#profil Melescanu prezidentiale, #Teodor Melescanu candidat prezidentiale, #Campanie Teodor Melescanu prezidentiale 2014, #candidati alegeri prezidentiale 2014, #prezentare Teodor Melescanu , #Candidat Alegeri Prezidentiale 2014