Teodor Melescanu - Ce promite

Sambata, 01 Noiembrie 2014, ora 20:54
4180 citiri
Teodor Melescanu - Ce promite
Foto: TVR

Teodor Melescanu, candidat independent la functia de presedinte al Romaniei, afirma ca dupa aderarea la NATO si UE, un al treilea obiectiv major pentru Romania trebuie sa fie dezvoltarea economica. Melescanu vrea sa fie un "presedinte dirijor".

Politica externa

Fostul director SIE Teodor Melescanu atrage atentia asupra faptului ca Romania se afla "intr-un spatiu extrem de vulnerabil", iar presedintele este cel care va trebui sa asigure securitatea Romaniei, care "nu mai depinde numai de noi".

De asemenea, Melescanu crede ca Romania trebuie sa devina in politica externa o "tara jucatoare la nivelul regiunii".

"In domeniul politicii externe consider ca este primordial sa consolidam profilul Romaniei in contextul UE si NATO si sa demaram un proces de credibilizare a tarii ca partener consecvent si viabil in cadrul aliantelor noastre.

De asemenea, unul dintre obiectivele importante trebuie sa fie acela al reconfirmarii si consacrarii Romaniei ca actor regional major - furnizor si garant de stabilitate si securitate in regiunea Europei Centrale si de Est, in spatiul Balcanilor de Vest si in spatiul statelor ex sovietice", a declarat Melescanu pentru Ziare.com.

In ceea ce priveste Republica Moldova, fostul director SIE crede ca trebuie evitate referirile la unire.

Totul despre candidatul Teodor Melescanu

"Romania trebuie sa ramana activa alaturi de Polonia in aceasta parte a Europei. Decidentii politici din tara au reactionat corect, dar trebuie sa evite elemente de retorica precum unificarea cu Republica Moldova, care pot fi folosite. Unirea cu Republica Moldova nu se poate realiza decat in cadrul Uniunii Europene, unde odata Moldova intrata, granitele nu mai conteaza", spune acesta.

Totusi, "Republica Moldova trebuie sa ramana un subiect distinct in politica noastra externa, pe care trebuie sa il abordam cu responsabilitate si consecventa in sensul suportului pe care tara noastra trebuie sa il ofere in procesul de aderare la Uniunea Europeana si structurile euroatlantice", a mai declarat acesta pentru Ziare.com.

"Voi acorda intregul meu sprijin integrarii Moldovei in UE intrucat aceasta reprezinta singura modalitate fezabila si realista de realizare a idealurilor natiunii romane de pe ambele maluri ale Prutului, intr-un spatiu democratic si de prosperitate, spatiul comunitar al UE", a completat Melescanu.

De asemenea, acesta s-a angajat ferm sa sprijine "deschis si public toate demersurile guvernului de realizare a unor parteneriate cu statele din Asia si Pacific, in primul rand cu China, Japonia si Coreea de Sud - cu precadere cu acelea care vizeaza domeniul energetic si de infrastructura", a declarat Melescanu pentru Ziare.com.

"Relatiile cu Rusia prezinta o importanta sporita in conditiile actuale. Acestea se vor putea dezvolta numai pe baza respectarii stricte a principiilor dreptului international si a rezolvarii pe cale pasnica a unor conflicte cum este cel din Moldova (Transnistria), Ucraina (Crimeea si Estul Ucrainei), Georgia (Osetia si Abhazia) si a ridicarii sanctiunilor impuse de UE si SUA.

Romania trebuie sa urmeze o politica de deschidere catre toate statele lumii, pornind de la preocuparea de eficientizare si optimizare a aprovizionarii cu resurse si impulsionarea reala a exporturilor romanesti", ne-a mai declarat Teodor Melescanu.

Teodor Melescanu: Razboiul bate la usa! Doresc guvern de uniune nationala. De ce ar demisiona in 2016? Interviu video

Armata/servicii

"In domeniul securitatii, ordinii publice si sigurantei nationale, ma angajez si ma oblig in fata poporului roman sa sprijin cresterea capacitatii de aparare si de prevedere din timp a amenintarilor la adresa Romaniei si a securitatii cetateanului, folosind, pe langa posibilitatile nationale, parteneriatele strategice, in primul rand Parteneriatul cu SUA si mecanismele care decurg din calitatea noastra de membru al NATO si UE", a declarat Melescanu pentru Ziare.com.

Totodata, acesta a promis ca o "atentie speciala" va fi acordata relatiilor cu Republica Moldova, cu tarile vecine si cu celelalte state din zona noastra geostrategica, in special zona de Est si Balcanii de Vest.

"De asemenea, in termen de o luna de la investirea in calitate de presedinte al Republicii voi prezenta o strategie de securitate nationala a Romaniei bazata pe cresterea capacitatii de aparare, capacitatea de previziune si prevenire a unor vulnerabilitati ale sistemului nostru de aparare.

In materie de securitate nationala, Parteneriatul Strategic cu SUA ramane principalul pilon al organizarii sistemului nostru de securitate, impreuna cu participarea in cadrul NATO sau in organismele specializate ale UniuniiEuropene.

In calitate de presedinte al Consiliului Suprem de Aparare a Tarii voi sprijini impreuna cu reprezentantii guvernului alocarea cotei de 2% pentru sectorul de aparare si trecerea la un sistem nou de planificare multianuala in sectorul securitatii nationale", a mai declarat Teodor Melescanu pentru Ziare.com.

In ceea ce priveste problema prezidentiabilului-ofiter acoperit, Teodor Melescanu a declarat limpede: "Nu am fost ofiter acoperit, nici descoperit (...) Daca as fi fost, as fi spus acest lucru, pentru ca nu aveam de ce sa ascund asa ceva".

Sanatate, educatie

"In domeniul educatiei voi propune adoptarea de catre Parlament, la propunerea Guvernului, a unui Master Plan pe o perioada de zece ani care sa asigure stabilitatea functionarii sistemului educational si sa ofere o perspectiva transparenta pentru toti beneficiarii sistemului.

In ce priveste sistemul de sanatate, ma pronunt pentru alocarea a 6% din buget pentru finantarea sistemului si adoptarea in regim de urgenta, in cursul anului 2015, a unei legi referitoare la reforma sistemului de asigurari de sanatate care sa creeze posibilitatea asigurarilor private si a institutiilor medicale private sa se implice maia ctiv in acest domeniu sub controlul unei 'Comisii de supraveghere a sistemului privat de pachete de sanatate'", a precizat Teodor Melescanu pentru Ziare.com.

Justitie

"In domeniul justitiei voi actiona pentru asigurarea accesului fiecarui cetatean la o justitie corecta, responsabila si dreapta, pentru cresterea nivelului de profesionalism si eliminarea oricaror ingerinte ale politicului in actul de justitie, precum si pentru asigurarea fondurilor necesare functionarii sale corecte si eficiente.

Voi sprijini activitatea tuturor institutiilor care au ca obiectc combaterea coruptiei (DNA, ANI, DIICOT) si a curtilor care judeca asemenea fapte, in primul rand a Inaltei Curti de Casatie si Justitie prin sanctionarea oricaror ingerinte si presiuni politice sau nepolitice in activitatea lor. Nu voi amnistia persoane condamnate pentru acte de coruptie.

Pe plan european voi promova ideea de integrare a agentiilor nationale anti coruptie intr-un Departament Anti-Coruptie la nivel comunitar", a mai declarat Teodor Melescanu pentru Ziare.com.

Teodor Melescanu sustine revizuirea Constitutiei, prin modificarea mandatului de presedinte al Romaniei de la 5 la 4 ani, astfel incat alegerile parlamentare sa coincida cu cele prezidentiale.

"Si Parlamentul, si presedintele tarii vor fi sprijinite de aceeasi majoritate, ceea ce va duce la netezirea unor asperitati care, in timp, au devenit si vor deveni blocaje, daca se continua", a spus candidatul independent.

De altfel, acesta a promis ca, daca ajunge presedinte si Constitutia este revizuita, este dispus sa demisioneze pentru ca in 2016 sa se organizeze simultan alegeri parlamentare si prezidentiale.

Mediator

"Presedintele trebuie sa fie un mediator institutional apolitic si de aceea problemele interne care apar in interiorul formatiunilor politice si problemele politice care apar intre partidele aflate la putere sau in opozitie nu intra in spectrul de preocupare al presedintelui.

Voi exercita rol mediator exclusiv la nivel institutional, presedintele republicii fiind din aceasta perspectiva garantul functionarii corecte a mecanismului de stat. Obiectivul meu este acela de a asigura functionarea corecta si eficienta a tuturor puterilor statului - potrivit dispozitiilor constitutionale.

Prima propunere pe care o fac in ce priveste asumarea guvernarii este aceea de formare a unui guvern de uniune nationala - un guvern care sa permita asumarea unor teme majore de catre toate formatiunile politice relevante din Romania. De asemenea, consider ca un guvern de uniune nationala poate dinamiza procesul de revizuire a Constitutiei in termenul pe care l-am propus, anume 24 de luni - pana la momentul organizarii alegerilor parlamentare in 2016", a mai declarat Teodor Melescanu pentru Ziare.com.

Teodor Melescanu promite ca nu va fi un presedinte-jucator, cum a fost Traian Basescu.

"Nu, nu, nu. (...) Nu am nici un fel de intentii sa intervin in majoritatile din Parlament. Deci n-am de gand sa dau o lovitura de stat prin intermediul Parlamentului, cu schimbari de majoritati si de Guvern, ci dimpotriva, sa adun pe toata lumea si sa asigur ca dialogul la nivelul Executivului intre presedinte si primul-ministru este un dialog care se bazeaza pe respect reciproc, pe conlucrare in toate domeniile care tin de interesul national si sigur, in primul rand in ceea ce priveste politica externa, de securitate, de aparare si ordine publica, precum si functionarea eficienta a justitiei, care intra in atributiile presedintelui Romaniei", a declarat acesta.

De astfel, Melescanu s-a aratat gata sa coabiteze cu Victor Ponta in cazul in care va ajunge presedinte, dand asigurari ca acesta va ramane premier dupa 16 noiembrie.

"Fara nici o indoiala! Exista o majoritate legitima in Parlamentul Romaniei, aceasta majoritate din Parlament a prezentat un candidat, domnul Victor Ponta este primul-ministru al Romaniei si cred ca trebuie sa ramana in aceasta functie", a declarat el.

Pe de alta parte, Teodor Melescanu a promis ca va fi un "presedinte-dirijor".

"Vreau sa fiu un presedinte care-i strange pe toti romanii in jurul lui, pentru a realiza anumite obiective fundamentale pe care si le propune. Nu voi fi eu cel care voi incerca sa cant la toate instrumentele, ci voi lua pe toata lumea alaturi, sa incercam sa scoatem impreuna o melodie, un cantec de sirena foarte atractiv pentru cei din afara. Voi sprijini toate initiativele pozitive venite din partea Guvernului, a Parlamentului, a societatii civile, a oamenilor pur si simplu, care vor viza obiectivul relansarii economice", mai afirma fostul director SIE.

Alegeri prezidentiale 2014: Lista candidatilor inscrisi in cursa

Economie

"Relansarea economica si de dezvoltare durabila, masurile care conduc spre realizarea bunastarii pentru toti cetatenii revin, asa cum bine stiti, in primul rand guvernului. Ma angajez sa sprijin toate initiativele guvernamentale, parlamentare sau ale societatii civile care urmaresc aceste obiective, in cadrul unui parteneriat real, cu o preocupare maxima pentru politicile de dezvoltare a agriculturii, de reindustrializare, de extindere a serviciilor, de modernizare a sistemului de educatie (inclusiv educatia permanenta) si a celui de sanatate, sprijinirea dezvoltarii demografice de catre stat, protectia si conservarea mediului.

O atentie speciala va fi acordata masurilor de reducere a fiscalitatii, (inclusiv TVA) si a solutionarii arieratelor, care sa corespunda realitatilor din Romania", a declarat acesta pentru Ziare.com.

Teodor Melescanu promite redresarea si dezvoltarea economica.

"In acest fel, Romania poate fructifica sansa de a oferi propriilor cetateni venituri duble in urmatorii patru ani, iar astfel, romanii plecati in afara tarii, mare parte dintre ei facand parte din forta activa de munca, se vor putea intoarce. Numarul mare de romani care au plecat din tara dezechilibreaza puternic bugetul asigurarilor sociale si va crea efecte negative pe termen lung", a precizat acesta, intr-un interviu acordat pentru caleaeuropeana.ro.

De asemenea, el a criticat faptul ca Romania nu are la ora actuala o strategie economica, motiv pentru care "devenim o tara evitata de investitori, pierzand atat investitii pe termen scurt, cat si pe termen lung".

Pe de alta parte, Teodor Melescanu promite ca va face totul pentru ca Romania sa adere la Schengen, pentru ca "adevarata miza" este data de avantajul economic creat celor care fac importuri si exporturi.

"Problema esentiala este ca marfurile romanesti sa calatoreasca mai rapid si cu costuri reduse", a subliniat el.

In plus, Melescanu sustine necesitatea unei amnistii fiscale, care sa permita repatrierea catorva zeci de miliarde de euro pe care romanii ii au in acest moment in afara granitelor.

Aceste articole de prezentare a candidatilor la alegeri sunt realizate pe baza programului prezidential si declaratiilor fiecaruia dintre ei. Unde exista putine date, vor fi actualizate in timpul campaniei electorale.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#ce promite Teodor Melescanu, #candidati alegeri prezidentiale 2014, #campanie alegeri prezidentiale 2014, #Turul 1 Alegeri Prezidentiale 2014, #Campanie Teodor Melescanu prezidentiale 2014, #ce promit candidatii , #Candidat Alegeri Prezidentiale 2014
Comentarii