Teodor Melescanu: Si membri PNL mi-au strans semnaturi. La SIE nu am facut ce am vrut

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Vineri, 03 Octombrie 2014, ora 14:05
7342 citiri
Teodor Melescanu: Si membri PNL mi-au strans semnaturi. La SIE nu am facut ce am vrut

Printre cei care au strans semnaturi pentru candidatura mea la presedintie sunt si membri ai PNL, care considera ca eu sunt cel mai potrivit candidat, afirma Teodor Melescanu.

Declaratia a fost facuta de fostul director al SIE intr-un interviu pe care il veti putea citi integral, luni, pe Ziare com. Deocamdata, iata un fragment:

Liberalii v-au ajutat sa strangeti semnaturi?

Da.

Anumite filiale?

Oameni din filiale si organizatii de tineret.

L-au tradat pe dl Iohannis?

Anumiti oameni or fi strans si pentru partid, ca aveau sarcina, dar au considerat ca Melescanu este cel mai bun candidat pentru presedinte.

Exista o parte din PNL care va sustine pe dvs, nu pe dl Iohannis?

Exista o parte importanta a celor care gandesc liberal in Romania si care ma sustin. PNL nu are monopolul liberalismului.

Eu am vorbit de filiale liberale si de liberali cu carnet de partid, nu despre oameni cu viziune liberala. Oameni cu carnet liberal au strans semnaturi pentru dvs?

Da. Nu au strans structurile liberale ca atare, ci oameni care fac parte din structurile PNL.

Teodor Melescanu a explicat si relatia cu colonelul Dogaru, seful Sindicatului cadrelor militare disponibilizate, in rezerva si-n retragere, care este un sustinator declarat al politicii lui Vladimir Putin, inclusiv al anexarii Crimeii, si care a cerut USL, printr-un protocol, desfiintarea ANI si DNA. Colonelul Dogaru a declarat ca s-a implicat in strangerea de semnaturi pentru Teodor Melescanu.

"Nu am nicio intelegere cu dl Dogaru. Nu am discriminari impotriva nimanui care doreste sa isi exprime sustinerea pentru mine. In toate protocoalele de sprijin pe care le-am semnat cu diverse organizatii neguvernamentale, exista o prevedere clara: sprijinul e pentru mine si programul meu politic. Aceasta este singura legatura. Eu nu sunt raspunzator pentru optiunile oamenilor.

Eu ma oblig sa fiu garantul institutiilor statului roman, intre care institutiile justitiei sunt importante. Nu voi accepta nimic care sa afecteze Justitia. Voi veghea ca Justitia sa nu se faca la televizor sau politic, sa fie facuta de profesionisti si cu responsabilitate si voi cere in permanenta fondurile necesare pentru Justitie", a explicat Teodor Melescanu.

Candidatul independent la presedintie sustine ca DNA si ANI nici nu ar putea fi desfintate: "DNA si ANI nu sunt create pentru ca a vrut cineva, si-a impus vointa. Ele au raspuns unor nevoi ale societatii romanesti datorita nivelului extrem de ridicat al coruptiei, generalizata. DNA si ANI nu pot fi desfiintate, pentru ca va dori cineva. Ele vor disparea doar cand conditiile care au facut necesara aparitia lor vor disparea, adica atunci cand vom avea o coruptie minimala care sa fie pedepsita.

A crede ca infiintarea sau desfiintarea unor asemenea structuri depinde de vointa unui om sau a unui grup de oameni este profund gresit. Mai mult, aceste institutii au girul UE, sunt incluse in MCV. Sunt obligatii asumate in numele Romaniei. Deci nici obiectiv, nici juridic nimeni nu-si poate pune problema ca infiintam sau desfiintam institutiile anticoruptie."

Teodor Melescanu i-a raspuns si Monicai Macovei care, intr-un interviu acordat Ziare.com, a lansat un atac foarte dur la adresa fostului sef SIE: "In timp ce era seful SIE strangea semnaturi in secret. Daca e adevarat ce zis dl Dogaru, presedintele unei fundatii proruse, avem o mare problema. Si intreb: dl Melescanu pe cine a servit cat a fost seful SIE, Romania sau o alta putere?"

"Dna Macovei e atat de naiva sau lipsita de expertiza sa creada ca in calitatea mea de sef SIE am facut ce am vrut. Au fost ochi mult mai atenti pe mine decat in orice alta perioada si daca nu a aparut nimic este pentru ca nu a existat nimic. De 50 de ani servesc interesele Romaniei", a spus Teodor Melescanu.

Acesta considera ca strangerea de semnaturi pentru candidatura sa in timp ce era sef SIE nu implica niciun risc de contaminare politica a serviciului de informatii pe care l-a condus:

"Toata lumea accepta ca pentru presedintele in functie sa se stranga semnaturi cu toate mijloacele din dotare, premierul Ponta nu si-a dat demisia si pentru el s-au strans milioane de semnaturi, fara a se considera imoral. Si functia de sef al SIE este una politica, am fost numit de cele doua camere ale Parlamentului, la propunerea presedintelui, e o functie politica in stat.

Multi spun ca fiind director al unui serviciu informatii ai acces la unele informatii pe care sa le folosesti in campanie si apoi ca presedinte. E adevarat, dar avantajul este ca potrivit legii, SIE nu are competente pe interiorul tarii unde e interzisa orice tip de activitate, si este apolitic, lucru pe care vi-l garantez.

Daca cineva considera ca informatiile mele in materie de poltica externa nu mi-ar fi utile ca presedinte va spun ca se inseala amarnic. Am fost si ministru de Externe, e adevarat, dar pe langa partea vazuta a lucrurilor e si o parte nevazuta. Mi-am completat educatia si cu partea nevazuta."

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#candidati alegeri prezidentiale 2014, #campanie alegeri prezidentiale 2014, #Teodor Melescanu alegeri prezidentiale , #Candidat Alegeri Prezidentiale 2014