Melescanu se justifica de ce a blocat declaratia UE privind Ambasada SUA din Israel, starnind reactia dura a Palestinei

Sambata, 12 Mai 2018, ora 15:18
16872 citiri
Melescanu se justifica de ce a blocat declaratia UE privind Ambasada SUA din Israel, starnind reactia dura a Palestinei
Foto: Facebook /MAE (Arhiva)

Ministerul roman de Externe (MAE) a remis, sambata, un comunicat de presa in care isi asuma decizia de a bloca, alaturi de Ungaria si Cehia, adoptarea unei declaratii comune a UE referitoare la mutarea ambasadei SUA din Israel, dupa ce Autoritatea Palestiniana a reactionat dur, avertizand aceste tari ca vor suporta toate consecintele.

In comunicatul remis Ziare.com se precizeaza explicit ca decizia a fost luata "la nivelul MAE", in conditiile in care este cunoscut faptul ca presedintele Klaus Iohannis nu a fost informat anterior si nici nu sustine pozitia Guvernului Dancila referitoare la o eventuala mutare a ambasadei Romaniei de la Tel Aviv la Ierusalim, dupa exemplul dat de SUA.

"Tinand cont de contextul regional deosebit de complicat si in urma unei analize complexe a textului propus aprobarii statelor membre de catre Serviciul European de Actiune Externa, la nivelul MAE s-a considerat ca textul este unul lipsit de echilibru, prin punerea accentului pe un singur element, respectiv mutarea reprezentantelor diplomatice europene in Israel la Ierusalim.

Mentionam, de asemenea, ca pozitii similare au fost adoptate si de alte state membre UE, Ungaria si Cehia. In urma procesului de analiza desfasurat la nivelul SEAE (Serviciul European de Actiune Externa, n.red.), s-a convenit transmiterea unei declaratii in numele Inaltului Reprezentant Federica Mogherini", se arata in comunicatul remis presei de ministerul condus de Teodor Melescanu (ALDE).

Cristian Diaconescu: O astfel de decizie are nevoie de mandat din partea presedintelui

O decizie de blocare a unei decizii la nivel european poate fi avizata de Guvern, dar are nevoie de mandat din partea presedintelui, a aratat la Digi24, fostul ministru de externe Cristian Diaconescu.

"Orice fel de pozitie a Romaniei in legatura cu o decizie luata la nivelul Uniunii Europene se bazeaza pe un mandat. Acel mandat trebuie avizat de presedintele Romaniei. Deci, in numele Romaniei nu poate vorbi oricine, oricand si pe orice fel de pozitie", a punctat fostul ministru de externe, Cristian Diaconescu.

El a explicat ca intr-o astfel de situatie, mai ales avand in vedere tema foarte sensibila, se elaboreaza un mandat, se avizeaza de catre Guvern, dar se aproba de presedintele Romaniei.

"Daca exista o decizie de blocare, avem o problema foarte serioasa de discutie interna, pentru ca trebuie vazut cine a luat-o, in ce forma a fost exprimata, de la ce nivel a fost exprimata si daca avea acordul intern", a mai spus Cristian Diaconescu.

"Nici Reprezentanta Romaniei la Bruxelles, nici ministrul de externe cu de la sine putere nu pot sa adopte o decizie fara acordul presedintelui, daca se pune problema in termenii unei decizii politice a Romaniei in cadrul unor structuri ale UE, fie ca este vorba de Consiliu Afaceri Generale, Consiliul Afaceri Externe sau chiar Consiliul general", a punctat Cristian Diaconescu.

Tariceanu da cu tifla Bruxelles-ului: Si noi am indeplinit criteriile de aderare la Schengen, dar am fost blocati

La scurt timp, Calin Popescu Tariceanu, presedintele Senatului si al ALDE, partidul din care face parte Teodor Melescanu, a dezvaluit pe Facebook ca blocajul cauzat de Romania, Ungaria si Cehia a fost inregistrat vineri si le-a reamintit celorlalti parteneri din UE ca si noi am fost blocati in aderarea la Schengen, desi indeplineam criteriile tehnice.

"Ieri, 11 mai, cele 28 de state membre nu au avut o pozitie unanima pentru aprobarea unei declaratii a Uniunii Europene cu privire la reiterarea unui set de mesaje comune fata de statutul Ierusalimului. Acordul Cehiei, Ungariei si Romaniei nu a putut fi obtinut pentru publicarea ei cu ocazia inaugurarii ambasadei SUA in acest oras simbol.

Este regretabil ca la nivelul UE nu exista consens referitor la actiunea externa in anumite dosare sensibile de mare actualitate. Trebuie sa stim, dupa 11 ani de la aderarea noastra la UE: consensul nu e un dat, de natura sa niveleze automat interesele fiecarei parti, el nu vine de la sine chiar si atunci cand opiniile sunt convergente. El trebuie mai degraba construit, prin abordari coezive, care iau in considerare o paleta mai larga a intereselor membrilor care intampina dificultati in a se ralia unor anumite formulari, in anumite momente de actiune.

Nu ne putem astepta ca intr-o Uniune in care se discuta din ce in ce mai intens despre formalizarea unei Europe cu mai multe viteze, sa nu existe si rezultante 'cu mai multe viteze', inclusiv in actiunea externa. Exemplul cel mai concludent pentru Romania este aderarea la Schengen, un proces tehnic pe care l-am indeplinit dar care, din pricina pozitiei inflexibile a unor state membre, a dobandit valente politice, tinte suplimentare si a fost transformat intr-o bariera pentru integrarea noastra deplina in UE.

Scandalul diplomatic a fost amplificat, sambata, cand presa din Israel a relatat, citand diplomati europeni si israelieni, ca Romania, Ungaria si Cehia au blocat adoptarea unei declaratii comune a UE prin care se condamna mutarea Ambasadei SUA de la Tel Aviv la Ierusalim.

Declaratia comuna ar fi subliniat ca Ierusalim ar trebui sa fie capitala a doua state - Israel si Palestina, statutul orasului ar trebui rezolvat doar in urma negocierilor de pace, iar tarile UE nu isi vor muta ambasadele la Ierusalim.

Demersul a fost blocat pentru ca Ungaria, Cehia si Romania au avut obiectii, facand imposibila adoptarea declaratiei comune.

"Ungurii nu au vrut sa il impunga pe Trump in ochi, iar cehii si romanii au in vedere mutarea ambasadelor la Ierusalim, contrar pozitiei UE. Acesta este stadiul in care se afla UE zilele astea", a comentat un diplomat european, citat de corespondentul diplomatic al Channal 10 Barak Ravid si preluat de Mediafax.

In replica, ministrul palestinian al Afacerilor Externe, Riad Malki, a reactionat sambata, avertizand cele trei state ca vor suporta toate consecintele, inclusiv in privinta relatiilor cu lumea araba si islamica.

Citeste mai multe despre: Romania a blocat o declaratie comuna a UE referitoare la Israel - Reactie dura a Autoritatii Palestiniene

SUA inaugureaza luni ambasada din Ierusalim, insa mai multi diplomati europeni, inclusiv din Marea Britanie, Franta si Germania, vor boicota ceremonia, au declarat surse diplomatice.

Oficialii de la Bucuresti inca nu au precizat care va fi pozitia oficiala a Romaniei in aceasta privinta, cunoscute fiind divergentele pe subiect intre presedintele Klaus Iohannis si Guvernul Dancila.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Minister Externe blocat declaratie Ierusalim, #Melescanu ambasada Israel , #ministru de Externe