Melescanu, despre cotele obligatorii de refugiati: Din fericire pentru noi, suntem mai degraba o tara de tranzit

Luni, 21 August 2017, ora 17:54
2013 citiri
Melescanu, despre cotele obligatorii de refugiati: Din fericire pentru noi, suntem mai degraba o tara de tranzit
Foto: Facebook/Teodor Melescanu

Ministrul de Externe, Teodor Melescanu, a declarat, luni, ca Romania nu a acceptat ideea unor cote obligatorii pentru refugiati, dar, in masura posibilitatilor pe care le avem, autoritatile abilitate "vor face tot ce le sta in putinta pentru ca lucrurile sa fie in regula".

El a mai spus ca, "din fericire pentru noi", Romania este mai degraba o tara de tranzit, insa "isi va face datoria in aceasta privinta, avand in vedere statutul de tara membra a Uniunii Europene".

Intrebat daca Romania este pregatita sa primeasca cotele de refugiati, ministrul si-a exprimat increderea ca autoritatile vor face tot ce le sta in putinta "pentru ca lucrurile sa fie in regula".

"Romania nu a acceptat ideea unor cote obligatorii pentru refugiati. In cadrul pricipiului solidaritatii, sigur, in masura posibilitatilor pe care le avem, organele competente, MAI, va pot spune cam care sunt disponibilitatile la ora actuala si sunt convins ca vor face tot ce le sta in putinta pentru ca lucrurile sa fie in regula", a raspuns el.

Ministrul de Externe a sustinut ca numarul de refugiati din tara noastra este "relativ mic", dar Romania isi va face datoria de stat membru al UE.

"Din fericire pentru noi, Romania este mai degraba o tara de tranzit, numarul de refugiati este relativ mic, presiunea emigrantilor este pentru zona Europei centrale si de nord. In ceea ce ne priveste, ne vom face datoria ca tara membra a UE", a conchis Teodor Melescanu.

Ministrul de Externe, Teodor Melescanu, a declarat, intr-un interviu acordat Realitatea TV si difuzat vineri, ca Romania a facut recent o oferta de a gazdui aproape doua mii de refugiati aflati acum in Grecia si Italia.

"Romania si-a exprimat solidaritatea, desi am mers pe ideea ca nu este normal sa avem cote fixe (de refugiati-n.red.). In acelasi timp, ne-am manifestat disponibilitatea de a primi un anumit numar de refugiati. Recent, am facut o oferta pentru 1.942 de refugiati din Grecia si din Italia, pe care ii putem reloca in Romania.

Avem deja pe teritoriul nostru cam 700 de astfel de refugiati. Dar pe langa aceste lucruri, vreau sa va spun foarte direct ca Romania participa masiv la operatiunile din Marea Mediterana pentru oprirea afluxului de refugiati si salvarea celor care se incumeta la asemenea actiuni. La nivelul UE, si prin institutia Frontex, si prin operatiunile din Marea Mediterana, Romania a fost unul dintre contributorii cei mai importanti. Aceasta contributie a noastra ne situeaza pe locul doi intre tarile care nu sunt direct vizate de catre migratie", a declarat ministrul de Externe.

Citeste si Romania incepe si ea sa simta criza refugiatilor: O noua ruta a imigrantilor s-a deschis pe Marea Neagra

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Melescanu refugiati Romania, #Romania refugiati , #ministru de Externe