Ministrul Melescanu, audiat la DNA in dosarul OUG 13: Era un act necesar, adoptat legal. Se justifica urgenta UPDATE

Marti, 21 Februarie 2017, ora 11:40
5697 citiri
Ministrul Melescanu, audiat la DNA in dosarul OUG 13: Era un act necesar, adoptat legal. Se justifica urgenta UPDATE
Foto: Digi 24 TV

Ministrul de Externe, Teodor Melescanu, a fost audiat, marti dimineata, la DNA, in dosarul ordonantei 13.

Melescanu este convins ca OUG 13 a fost adoptata legal si sustine ca si CCR a decis asta. Amintim, insa, ca CCR nu s-a pronuntat pe fondul ordonantei 13, ci doar a respins sesizarea Avocatului Poporului, ca fiind inadmisibila, pentru ca se refera la un act normativ deja abrogat.

Cat despre avizul dat de MAE, Melescanu spune ca responsabilitatea ii apartine si ca s-a consultat si cu subalternii din minister inainte sa semneze OUG 13.

"Nu mi-a explicat ministrul Justitiei consecintele Ordonantei, mi le-am explicat eu pe larg. Am citit intreg actul normativ, dar nu era de competenta mea decat aceasta prevedere. Am dat avizul pentru ca se traduceau in legislatia romana prevederi ale unei directive a Parlamentului European si a Consiliului Europei si trebuia sa fim de acord cu aceasta traducere (...) Orice aviz pe care il da ministrul de Externe se face pe baza unei analize in cadrul MAE", a subliniat oficialul.

Melescanu sustine ca aceasta ordonanta era un "act necesar" si se justifica si urgenta adoptarii sale, pentru ca exista un "vid legislativ", dupa ce deciziile CCR referitoare la Codul Penal nu au fost transpuse in lege in termenul de 45 de zile de la adoptare.

Ministrul de Externe mai spune ca s-a ajuns sa se adopte OUG 13 la ceas de seara, pentru ca atunci a venit avizul CSAT pe buget, iar ordonanta nu figura pe ordinea de zi, insa "era pe site de zece zile, asa ca la un moment sau altul trebuia sa intre pe ordinea de zi".

Melescanu nu cunoaste obiectul dosarului de la DNA si nu stie de ce a fost chemat la audieri, insa a reiterat ca, din punctul sau de vedere, s-a respectat legea.

UPDATE 11:40 La iesirea de la DNA, Melescanu a sustinut din nou ca in OUG 13 au fost doar preluate niste prevederi europene:

"Strict din punctul de vedere al Ministerului de Externe, competenta noastra era strict de avizare a modului de transpunere in legislatia romaneasca a unor prevederi, directive ale Parlamentului European. Acestea sunt privitoare la prezumtia de nevinovatie".

Intrebat despre legatura cu abuzul in serviciu, el a raspuns: "Asta trebuie sa vorbiti cu cei care au elaborat proiectul. Eu doar mi-am dat acordul ca raspunde prevederilor directivelor europeneul".

"Procurorii m-au intrebat despre modul in care s-a desfasurat procesul de adoptare a ordonantei de urgenta. Le-am spus tot ce am stiut, ei trebuie acum sa hotarasca daca a fost respectata legea. (...) Din punctul meu de vedere, s-a respectat", a subliniat Melescanu.

Ministrul nu crede ca Guvernul Grindeanu ar trebui sa se retraga pe fondul protestelor si criticilor internationale: "Eu cred ca un Guvern trebuie sa fie in primul rand judecat dupa modul in care indeplineste programul de guvernare care a fost aprobat de Parlament".

Teodor Melescanu este unul dintre ministrii care au semnat ordonanta, alaturi de fostul ministru de Justitie, Florin Iordache, si de ministrul de Interne, Carmen Dan.

Si Carmen Dan s-a prezentat, luni dimineata, la sediul central al DNA, unde a fost citata in dosarul deschis dupa adoptarea de catre Guvern a ordonantei de urgenta 13. Ministrul a stat o ora si jumatate la audieri si a refuzat sa faca declaratii.

Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţia de senator vor da filmări intime"
Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţia de senator vor da filmări intime"
Senatoarea Diana Șoșoacă susține că a primit amenințări și este hărțuită, cu scopul de a-și prezenta demisia. Ea pretinde chiar că e șantajată cu filmări compromițătoare cu ea,...
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie va dezbate marţi contestaţia depusă de Alianţa Dreapta Unită la decizia Biroului Electoral Central de respingere a protocolului său de constituire....
#Melescanu DNA ordonanta Iordache , #ministru de Externe