Elevi ai unui liceu din Iasi s-au aflat in mijlocul atentatelor din Sri Lanka, dar au scapat neatinsi UPDATE

Duminica, 21 Aprilie 2019, ora 22:00
8121 citiri
Elevi ai unui liceu din Iasi s-au aflat in mijlocul atentatelor din Sri Lanka, dar au scapat neatinsi UPDATE
Foto: arhiva Guvern

Pana in acest moment, niciun roman nu a fost anuntat printre victimele atentatelor din Sri Lanka, a informat ministrul de Externe, Teodor Melescanu, intr-o interventie TV, insa chiar in Capitala s-a aflat un grup de opt copii romani cu un insotitor, care sunt acum in afara oricarui pericol.

Cei opt copii si insotitorul lor, care se aflau chiar in Colombo cand au avut loc exploziile, au fost transportati in siguranta intr-o unitate militara din apropierea Capitalei, a precizat, la Digi 24, ministrul Afacerilor Externe, Teodor Melescanu.

Copiii se aflau in Sri Lanka la un schimb de experienta, iar dupa izbucnirea atacurilor, autoritatile romane au contactat autoritatile locale si au reusit sa obtina transportarea grupului de copii intr-o unitate militara.

Este vorba despre elevi ai Colegiului "Costache Negruzzi" din Iasi care au plecat in aceasta tara in cadrul unui schimb international si cultural, a declarat duminica directorul institutiei de invatamant, Elvira Rotundu.

Potrivit sursei citate, opt elevii din clasele a X-a si a XI-a au plecat in cursul zilei de marti, 16 aprilie, in Sri Lanka, unde se deruleaza un proiect international la scoala Visakha Vidyalaya din capitala Colombo. Copiii ar fi trebuit sa revina acasa vineri, 25 aprilie.

"Colegiul nostru deruleaza un schimb educational si cultural cu o scoala de acolo. Este a patra editie. Ei au venit de doua ori in Romania. Noi am fost in anul 2017 cu elevi si profesori. Acum este a doua deplasare a reprezentantilor scolii noastre in Sri Lanka. Am vorbit acum cu profesoara care ii insoteste. Copiii sunt in siguranta si se bucura de protectia autoritatilor. Ei trebuia sa se intoarca acasa vineri, dar vor reveni in Romania cu prima cursa aeriana posibila", a precizat directorul Colegiului National "Costache Negruzzi" din Iasi pentru Agerpres.

Melescanu a mai spus ca din toate informatiile pe care le detine in acest moment, "nu exista niciun cetatean roman printre victime". In afara de cei opt copii si insotitorul lor, mai sunt si alti 16 romani in Colombo, dar toti au spus ca nu au fost afectati.

Ministrul de Externe roman a mai spus ca nu exista restrictii la nivelul zborurilor aeriene, ci doar in Capitala au fost instituite restrictii de circulatie. El a transmis romanilor aflati in Sri Lanka ca ar fi bine sa isi grabeasca plecarea si daca au nevoie de orice fel de asistenta, sa sune la 0094777882539.

Cel putin 160 de persoane au murit si peste 500 au fost ranite in mai multe explozii produse duminica la hoteluri si biserici din Sri Lanka, informeaza AFP, care citeaza surse medicale si din politie.

Primele sase explozii au avut loc in timpul slujbei de Paste, inca doua explozii s-au produs peste zi. Intre cei decedati, cel putin 35 sunt straini, iar numarul victimelor este in continua crestere.

"Exista multe persoane ranite, dintre care multe in stare critica", a declarat o sursa din cadrul politiei.

Guvernul din Sri Lanka a decis blocarea temporara a retelelor de socializare pentru a impiedica difuzarea de informatii incorecte si false, informeaza AFP. De asemenea,

ministerul Apararii a instituit stare de asediu pentru 12 ore, incepand de la ora locala 18.00 (12H30 GMT) pana luni, la ora locala 6.00.

Citeste mai multe despre atacurile sangeroase din Sri Lanka

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#romani explozii Sri Lanka , #Sri Lanka