Teodor Melescanu, despre coruptia din Romania, viitorul PNL si al Guvernului - Interviu

Duminica, 27 Martie 2011, ora 18:11
5552 citiri
Teodor Melescanu, despre coruptia din Romania, viitorul PNL si al Guvernului - Interviu

Senatorul PNL, Teodor Melescanu, a vorbit intr-un interviu pentru Ziare.com despre scandalul in care este implicat europarlamentarul Adrian Severin, precizand ca decizia de a demisiona ii apartine acestuia si PSD.

"Din punctul meu de vedere, decizia trebuie sa o ia domnul Severin si PSD, pentru ca este in primul rand problema dansilor. Comentariile noastre de pe margine sunt comentarii fara a tine cont de toate elementele cazului, pe care nu le cunoastem. Eu, cel putin, nu le cunosc", a declarat Melescanu, pentru Ziare.com.

In ceea ce priveste comentariile aparute in presa straina, potrivit carora incapatanarea lui Severin de a demisiona e tipica politicii romanesti, Melescanu considera ca acesta reprezinta un mijloc de a exercita presiuni.

Senatorul liberal a mai vorbit in interviul acordat Ziare.com si despre tot mai desele scandaluri de coruptie in care sunt implicati oamenii politici din Romania, dar si lideri sindicali. Potrivit acestuia, "aceste lucruri se pot elimina numai printr-o debirocratizare accentuata a functionarii statului si prin asigurarea unei transparente totale atunci cand e vorba de contracte ale statului, achizitii de bunuri si servicii".

In ceea ce priveste viitorul PNL, Teodor Melescanu spune ca acest partid va continua sa reprezinte una dintre fortele politice importante in Romania. Senatorul PNL nu crede ca PNL si-ar pierde identitatea prin constituirea USL pentru ca, spune el, Romania a fost in permanenta si va fi si in continuare guvernata de coalitii.

Teodor Melescanu a mai declarat in interviul acordat Ziare.com ca este de acord cu un premier independent, precizand ca "in acest moment orice solutie este mai buna decat continuarea Guvernului Emil Boc".

"Un prim ministru independent care sta pe picioarele lui si nu-i trag altii sforile poate intr-adevar sa procedeze corect potrivit regulilor care exista. Mai mult, un prim ministru independent poate sa obtina si un sprijin mult mai larg in Parlament decat un premier asumat foarte direct si vizibil de catre un partid sau altul", spune Teodor Melescanu.

Cum comentati scandalul in care este implicat Adrian Severin. Credeti ca va afecta Romania?

Din puncul meu de vedere, acest scandal are doua parti foarte clar delimitate. Prima este responsabilitatea juridica si asta trebuie stabilita la nivelul Parlamentului European in functie de regulile pe care le au dansii acolo, in ce masura domnul Severin s-a tinut sau nu in interiorul lor. Dar o a doua chestiune care dupa parerea mea este la fel de importanta este chestiunea morala, aspectele legate de impactul dezvaluirilor de presa asupra domnului Severin, asupra PSD, asupra europarlamentarilor romani.

Din punctul meu de vedere decizia trebuie sa o ia domnul Severin si PSD pentru ca este in primul rand problema dansilor. Comentariile noastre de pe margine sunt comentarii fara a tine cont de toate elementele cazului pe care nu le cunoastem. Eu cel putin nu le cunosc. Dar inca o data va spun, sunt aspecte morale care trebuie avute in vedere.

Ar trebui sa isi dea demisia Adrian Severin?

Din punctul meu de vedere asta este o decizie a domnului Severin si a PSD. Nu este decizia noastra.

Presa straina a scris ca incapatanarea lui Severin de a demisiona e tipica politicii romanesti. Sunteti de acord cu aceste afirmatii?

Nu cred ca este o chestiune corecta, este mai degraba un mijloc de a exercita presiuni. Nu este un mijloc caracteristic. Va aduc aminte cu tot respectul necesar ca actualul presedinte al Romaniei Traian Basescu si-a dat demisia din Parlament atunci cand au fost anumite acuzatii care l-au privit si s-a dus si si-a cautat pana la urma dreptatea in instanta si faptul ca dupa aceea a revenit inclusiv pe cea mai importanta functie din Romania cred ca ma scuteste de orice comentariu. Tot asa cum a fost si cazul lui Miron Mitrea daca va mai aduceti aminte. Deci nu cred ca se poate vorbi de o anumita mentalitate in politica romaneasca. Dupa parerea mea este doar o chestiune legata de o anumita campanie pentru exercitare de presiuni.

Credeti ca ar fi un lucru bun ca europarlamentarilor sa li se interzica desfasurarea altor activitati platite?

Asta este o chestiune care priveste Parlamentul European. Eu personal cred ca exemplul Constitutiei romanesti ar putea fi foarte bine urmat. De exemplu activitatile didactice nu vad de ce s-ar interzice. Dar repet, asta trebuie sa o stabileasca Parlamentul European si aici as face o singura observatie. Cred ca reactia foarte dura a Parlamentului este un fel de reactie de autoaparare. Evident ca acest caz a adus in atentie faptul ca exista anumite probleme si la nivelul Parlamentului European si cred ca se impune intr-adevar adoptarea unor criterii foarte clare legat de ceea ce pot face parlamentarii europeni in afara activitatilor care este PE. Eu personal, daca ma intrebati cu titlu strict personal, consider ca profesia de parlamentar european este intr-adevar o profesie care ar necesita sa te consacriiin totalitate.

In ultima vreme tot mai multi oameni politici romani dar si lideri sindicali sunt acuzati de fapte de coruptie. Ce se poate face ceva pentru a evita aceste fapte de coruptie?

Lucrurile sunt destul de simple. Nu se pot face prin mijloace represive asa cum se vehiculeaza unele idei. Eradicarea acestei probleme nu este specifica numai Romaniei. Vreau sa va spun ca exista numeroase scandaluri si in alte tari care ajung pana la urma la nivelul opiniei publice. Dar aceste lucruri se pot elimina numai printr-o debirocratizare accentuata a functionarii statului prin eliminarea acestor numeroase aprobari care de obicei constituie si prilejuri pentru solicitarea unor foloase necuvenite si in al doilea rand prin asigurarea unei transparente totale atunci cand e vorba de contracte ale statului, achizitii de bunuri si servicii.

Deci dupa parerea mea simpla dezvaluire, eventual urmarirea penala a celor care se fac vinovati si sunt dovediti ca s-au facut vinovati de asemenea fapte nu cred ca este de natura sa duca la disparitia acestui obicei. E nevoie intr-adevar si de un ansamblu de alte masuri dintre care debirocratizarea si mai ales transparenta in tot ceea ce priveste functionarea statului in probleme economice ar trebui sa fie elemente absolut necesare.

Niste pedepse mai dure credeti ca i-ar face sa se gandeasca mai mult inainte de a comite aceste fapte?

Eu personal nu cred in valorile educative ale pedepselor. Cred foarte sincer in creearea de sisteme, structuri si reglementari care sa impiedice sau sa reduca la maximum posibil oportunitatile pentru asa ceva. De aceea m-am si referit la alte mijloace in afara de cele de crestere a pedepselor sau alte asemenea elemente punitive.

Este pregatit PNL sa revina la guvernare?

PNL a fost tot timpul pregatit sa fie la guvernare. Daca va aduceti aminte chiar si dupa alegerile prezidentiale din toamna lui 2009 PNL, impreuna cu PSD si UDMR a facut o propunere de creare a unei majoritati functionale si de asumare a conducerii prin intermediul unui prim ministru tehnocrat. Deci nu a fost nici un moment in care PNL sa fi rupt ideea sau sa se fi separat de ideea guvernarii. Ca orice partid bineinteles ca este pregatit si eu zic ca un partid din Opozitie este intotdeauna mai bine pregatit decat un partid de la guvernare pentru ca are si posibilitatea de a fi intr-un contact mai strans cu oamenii si posibilitatea de a cauta si de a elabora solutii la problemele Romaniei.

Cei care sunt in majoritate si la guvernare au majoritatea efortului lor concentrat pe administrarea treburilor tarii fara ca intotdeauna sa poata sa aiba si feed-back cu reactiile pe care populatia le are la aceste masuri si tind sa creeze un fel de sentiment de trufie care face sa ajungem la o situatie cam cum este cea din Romania intr-o paradigma care orice problema are o singura solutie: solutia partidului de guvernare. La nivelul opozitiei esti in paradigma in care o problema are solutii multiple de rezolvare si incerci sa testezi sa vezi care sunt cele mai acceptate de populatie. Deci din punctul meu de vedere suntem pregatiti, am fost intotdeauna pregatiti, ne-am si asumat responsabilitatea si spre deosebire de alte partide, si nu e vorba doar de declaratii.

Diferenta dintre noi si alte partide este ca noi am dovedit guvernand Romania cu o majoritatte de 20% in Parlament ca am reusit in timpul unui mandat sa dublam pensiile si salariile si e una din perioadele cele mai bune perioada 2004 si dupa aceea 2007-2008. Deci din punctul meu de vedere avantajul PNL nu este numai acela ca isi doreste sa revina la guvernare sau faptul ca eu va spun ca avem solutii ci faptul ca am demonstrat ca avem solutii, solutii care chiar au functionat in Romania si au asigurat prosperitate si dezvoltarea acestei tari.

Nu se teme PNL ca si-ar pierde identitatea prin constituirea USL?

Eu cred ca asta este o falsa problema. Romania a fost in permanenta si va fi si in continuare guvernata de coalitii. E foarte greu sa crezi ca acum in zilele noastre va mai fi un partid care poate sa faca singur peste 50% din voturi si sa asigure o guvernare pura din punct de vedere ideologic. Pana la urma este o guvernare de coalitie. Dupa parerea mea nu problema guvernarii de coalitie este testul adevarat ci capacitatea unei coalitii de a conveni asupra unui set de masuri si de directii de actiune care sa tina seama de abordarile fundamentale pe care le au partidele din coalitie in problemele economice, politice si sociale ale tarii. Deci din punctul meu de vedere a spune ca ne temem sau nu ne temem ar fi o discutie metafizica. Vom putea aborda acest subiect in momentul in care platforma politica a USL, deci impreuna cu PSD si PC, va fi prezentata.

Si atunci vom putea judeca si discuta foarte concret in ce masura se inspira ea din abordarile liberale, cat este preocupare pentru alte aspecte sa zicem de sorginte mai degraba social democrate. Si as incheia spunand un singur lucru. La ora actuala la nivel european nu exista guvernari pure si dure dintr-un unghi ideologic sau altul. Exista o preocupare de a gasi solutii la problemele economice si sociale ale oamenilor dintr-o tara si la nivelul UE. Si ca si inchei o sa va citez din jon care a fost prim ministru al Marii Britanii care spunea "Nu exista solutii economice de dreapta sau solutii economice de stanga. Nu exista solutii economice bune si solutii economice proaste". Deci noi avem capacitatea sa impunem, din punctul meu de vedere, acele solutii economice care sa scoata Romania din situatia actuala.

Despre asocierea cu Dan Voiculescu ce parere aveti? Isi vor pierde liberalii din electorat in urma asocierii partidului cu o formatiune al carei presedinte de onoare a fost declarat colaborator al Securitatii?

Vreau sa va spun foarte clar ca orice asociere a PNL cu orice alta forta politica contine in sine si acest pericol si anume ca o parte din nucleul de baza al partidului sa nu voteze. Miza insa la ora actuala este cu totul alta. Miza este ca la viitoarele alegeri o formatiune politica sa fie in masura sa obtina 50,01% din voturi ca sa poata asigura guvernarea Romaniei. Sa poata sa aiba un prim ministru desemnat de catre presedinte intrucat in conditiile in care partidele, din estimarile mele pe toate sondajele pe care le-am vazut, niciunul nu poate sa asigure acest 50% din voturi, ceea ce va face ca lucrurile sa continue in stilul pe care il avem si acum in care majoritatea este de 69 la 68 in Senat. Intr-o zi a noastra, intr-o zi a majoritatii de guvernare.

Deci din punctul meu de vedere trebuie sa ne uitam la care este prioritatea adevarata. Sigur ca daca ne-am prezenta numai noi sub sigla PNL probabil ca am putea obtine mai multe voturi decat am putea aduce in cadrul unei aliante cu PC sau unei uniuni cu PSD. Repet, prioritatea pentru noi este acum ca o anumita structura inregistrata la tribunal sa obtina peste 50% din voturi. Si pentru acest obiectiv prioritar care inseamna o schimbare de majoritate si de guvernare in Romania eu cred ca merita sa depunem cu totii eforturile necesare.

Dar eu cred ca aceasta intrebare pe care mi-ati pus-o mie este valabila si pentru PSD. Si eu cred ca daca ar candida singuri probabil ca ar obtine numeric mai multe voturi dar nu suficiente pentru a ajunge la guvernare.

Cum va arata PNL peste 10 ani?

Asta este foarte greu de spus. In general ma feresc sa fac preziceri mai ales pe termen atat de lung. Ceea ce pot sa va spun cu siguranta este ca PNL va continua si peste 10 ani si poate si dupa 10 ani sa reprezinte una dintre fortele politice importante in Romania. Din doua motive. In primul rand ca nu s-au inventat pana acum solutii mai bune decat cele liberale pentru cresterea economica si in al doilea rand pentru ca Romania a fost o tara foarte centralizata in care nevoia unei liberalizari a vietii si politice si in domeniul economic si in domeniul social ramane inca foarte importanta pentru noi ca tara. Aceasta este de fapt explicatia succesului pe care PNL a avut-o in toate alegerile.

Nevoia care se resimte la nivelul societatii de a liberaliza viata din Romania, de a pune in centru preocuparilor cetateanul cu drepturile lui, cu asteptarile lui si in acelasi timp de a scapa de o mostenire pe care o avem, mostenirea unei societati foarte ierarhizate, autoritare si centralizate. De aceea, dupa parerea mea, si deconcentrarea este unul din obiectivele care ofera PNL o atractie electorala importanta.

Un premier independent este o solutie buna pentru Romania in acest moment?

In acest moment orice solutie este mai buna decat continuarea Guvernului Emil Boc. Lucrurile sunt dupa parerea mea extrem de clare. Si o spun pentru ca un nivel de incredere a populatie de 8%, orice s-ar face nu va aduce incredere in Guvernul Romaniei. Ori increderea este un element care are un impact economic foarte mare. Increderea, speranta ca lucrurile se vor schimba in bine reprezinta, alaturi de reglementarile in ceea ce priveste piata muncii, elemente extrem de importante pentru relansarea economica. De aceea, sigur, evident ca este o solutie mai bune orice solutie iar un prim ministru care sa fie o personalitate suficient de respectata care sa poata impune anumite directii de actiune pe baza aprobarii programului de guvernare de catre Parlament este o solutie buna.

Daca vreti si un lucru foarte simplu, cum ar fi decuplarea primului ministru de reprezentarea politica ar aduce Romaniei economii foarte mari in tot ceea ce priveste programele guvernamentale, investitiile si asa mai departe. Evident ca atunci cand un premier este si presedinte de partid exista si o presiune foarte mare din partea partidului la nivel central, a organizatiilor judetene, pentru acces la resurse, acces la programele europene si asa mai departe. Un prim ministru independent care sta pe picioarele lui si nu-i trag altii sforile poate intr-adevar sa procedeze corect potrivit regulilor care exista. Mai mult, un prim ministru independent poate sa obtina si un sprijin mult mai larg in Parlament decat un premier asumat foarte direct si vizibil de catre un partid sau altul.

Care este politicianul din Romania pe care il apreciati cel mai mult?

Eu apreciez toti politicienii din Romania, pentru ca indiferent de ce au facut sau de cum se comporta, fiecare si-a adus o anumita contributie la evolutiile pozitive. Fiecare are partea lui de vina pentru ceea ce s-a intamplat. Eu personal, in Romania, nu cred ca pot sa imi fixez acum un model de politician. Daca vreti, dar ar fi o lipsa ingrozitoare de modestie si nu sunt un om trufas, cred ca cel mai bun model mi l-as regasi tot in mine. Adica imi plac politicienii care sunt echilibrati, responsabili si care se ocupa cu prioritate de interesele generale nu de interesele personale sau de grup.

Despre femeile din politica romanesca ce parere aveti?

Este greu de spus o parere pentru ca prezenta lor este extrem de redusa. As spune ca este aproape simbolica. La nivelul politicii romanesti avem doar cateva exemple. Si din pacate multe din exemplele de succes dau nastere la aprecieri potrivit carora nu numai calitatile de politician au cantarit atunci cand au determinat o anumita cariera. Cred ca daca intr-adevar in politica femeile sa joace un rol mai important asta nu se poate face nici prin stabilirea de cote obligatorii, nici prin alte masuri care sa conduca la o promovare mai degraba pe hartie, sau de fatada. Este nevoie in primul rand ca femeile din Romania sa se implice mai mult in politica. Este nevoie in al doilea rand ca femeile din Romania sa inceapa sa voteze candidati care sunt femei.

Si lucrul acesta sa nu credeti ca este doar o chestiune filosofica. Daca va uitati la nivel local, aceasta evolutie a inceput sa se simta. Avem destul de multe femei primar, care au fost alese tocmai pentru calitatile lor, pentru increderea de care s-au bucurat in randurile oamenilor. Este nevoie acum de o etapa superioara in care ele sa fie si in Parlament. Si va spun punctul meu de vedere. Fiecare dintre noi, in familie, considera ca cel mai bun administrator al mijloacelor materiale din familie este femeia. Cu totii recunoastem acest lucru chiar daca nu il spunem intotdeauna in mod public. Atunci insa cand este vorba de politica intervin niste rezerve care dupa parerea mea vor fi depasite. S-a inceput cu nivelul local, avem destul de multe femei consilier, avem femei primar. Va trebui acum etapa in care implicarea sa ajunga la nivelul Parlamentului si apoi la nivelul Guvernului.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#Teodor Melescanu Adrian Severin, #Melescanu viitor PNL, #Melescanu guvern , #PNL
Comentarii
I
I.E.Feher
rank 1
Despre asocierea cu Dan Voiculescu ce parere aveti? Isi vor pierde liberalii din electorat in urma asocierii partidului cu o formatiune al carei presedinte de onoare a fost declarat colaborator al Securitatii?