TV Ziare.com - Melescanu spune ca PNL ar dori o Constitutie dupa modelul celei din 1923

Joi, 18 Februarie 2010, ora 14:34
2597 citiri
TV Ziare.com - Melescanu spune ca PNL ar dori o Constitutie dupa modelul celei din 1923

PNL ar dori o Constitutie dupa modelul celei din 1923, care prevedea ca puterea executiva sa fie exercitata de Consiliul de Ministri, condus de un presedinte care ar putea sa revoce si inlocui sefi de ministere, cu acordul Parlamentului, a declarat joi, pentru TV Ziare.com, senatorul PNL Teodor Melescanu.

Constitutia din 1923 a fost o Constitutie "excelenta", crede liberalul, care sustine modificarea Constitutiei actuale pe modelul acesteia. Una din propuneri se refera la crearea unui Consiliu de Ministri.

Urmareste AICI inregistrarea emisiunii prezentate de Teodor Melescanu

"In proiectul discutat in PNL am preluat o institutie care se numeste - in loc de seful Guvernului si cabinet guvernamental - Consiliul de ministri, cu un presedinte al Consiliului de ministri. Acesta este cel care are de fapt atributia de a solicita parlamentului votul de investitura. El schimba ministri si ii inclocuieste daca nu isi fac treaba", a declarat Melescanu, pentru TV Ziare.com.

In prezent, potrivit articolului 85 din Constitutie, presedintele statului este cel care desemneaza un candidat pentru functia de prim-ministru si numeste Guvernul pe baza votului de incredere acordat de Parlament.

"In caz de remaniere guvernamentala sau de vacanta a postului, Presedintele revoca si numeste, la propunerea primului-ministru, pe unii membri ai Guvernului", se mai arata in Constitutia actuala.

Modificarea Constitutiei trebuie sa duca la o clarificare a responsabilitatilor si a atributiilor presedintelui si prim-ministrului, adauga Melescanu, pentru evitarea unor crize politice de tipul celei aparute in toamna anului trecut, cand Romania a fost condusa de un guvern interimar, fara sprijin parlamentar.

"Faptul ca au aparut diferende si multe conflicte intre ei necesita sa fixam foarte clar atributiile lor si sa prevenim crize sau coflicte la nivelul Executivului. (...) Trebuie ca ei sa nu se mai calce pe picoare sa nu creeze dificultati in functionarea statului", a declarat Melescanu.

Motiunea de cenzura aprobata trebuie insotita de o noua propunere de Cabinet

O alta modificare importanta vizata de liberali ar fi in modul in care se aproba motiunile de cenzura. Melescanu propune introducerea asa-zisei "motiuni de cenzura constructive", care prevede ca, in cazul in care Guvernul isi pierde sprijinul parlamentar, sa existe o noua propunere de Cabinet.

"Daca se face o motiune si Guvernul cade in Parlament, sa fie instotita si de o propunere de alt Guvern, al unei alte majoritati parlamentare, un alt cabinet, ca sa nu ne trezim cu situatii din astea in care exista ministri interimari", a declarat Melescanu.

Presedintele trebuie sa fie in continuare ales de popor prin vot direct, insa atributiile sale trebuie sa fie clar precizate in Constitutie, explica senatorul.

"Presedintele Romaniei trebuie ales de cetateni, (...) legitimitate la fel ca parlamentarii, are voturi in spate. Acesta trebuie sa fie moderator intre puterile statului, nu presedinte jucator ci arbitru, trebuie sa pastreze echilibrul intre puterea executiva, legislativa si judecatoreasca. Presedintele trebuie sa fie deasemenea cel care reprezinta Romania pe plan international si sa fie primul magistrat al tarii, care are responsabilitate pentru buna functionare a justitiei", a declarat Melescanu.

Tudor Chiuariu cere desfiintarea functiei de presedinte al Romaniei

In ceea ce priveste propunerea lui Tudor Chiuariu, fost ministru al Justitiei, de desfiintarea a functiei de presedinte, Teodor Melescanu spune ca nu este de acord cu aceasta viziune, insa adauga ca i-ar da "nota 10 pentru originalitate".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

”Cei mai mulți bani din PNRR ajung la companii de stat românești conduse falimentar”. Acuzațiile REPER
”Cei mai mulți bani din PNRR ajung la companii de stat românești conduse falimentar”. Acuzațiile REPER
Ultimul studiu elaborat de Parlamentul European care analizează sumele încasate de top 100 beneficiari din PNRR-urile fiecărui stat membru UE ne plasează pe ultimul loc din Europa în ceea ce...
Piedone vorbește despre un complot în favoarea lui Nicuşor Dan: ”Nu mă întoarce nimeni înapoi”
Piedone vorbește despre un complot în favoarea lui Nicuşor Dan: ”Nu mă întoarce nimeni înapoi”
Cristian Popescu Piedone (PUSL), candidat la funcţia de primar al Capitalei, a infirmat, din nou, marţi, 23 aprilie, zvonurile referitoare la o posibilă retragerea a sa din cursa electorală şi...
#Melescanu TV Ziarecom, #Melescanu Consiliu Ministri, #Melescanu modificare Consitutie , #PNL