Melescanu este noul director al SIE

Marti, 28 Februarie 2012, ora 15:39
9208 citiri
Melescanu este noul director al SIE
Foto: TVR Info

Plenul reunit al Parlamentului a decis, marti, cu 238 de voturi pentru si doar 1 impotriva, ca senatorul PNL Teodor Melescanu este noul director al Serviciului de Informatii Externe (SIE).

Melescanu a fost propus, luni, de presedintele Traian Basescu, dar forul legislativ este cel care aproba sau nu aceasta propunere prin vot si care numeste directorul SIE. USL a anuntat de la inceput ca va boicota audierile in comisii si votul in plen, iar Crin Antonescu a declarat ca Teodor Melescanu va fi exclus in curand din PNL.

Ziare.com a prezentat principalele momente si declaratii in format LIVE text:

15.50 - Abia instalat in functie, Teodor Melescanu participa, alaturi de directorul SRI, George Maior, si de premierul Mihai Razvan Ungureanu, la sedinta de bilant a Ministerului de Interne pentru anul 2011.

15.00 - Liderul deputatilor PDL, Mircea Toader, a declarat la TVR Info ca parlamentarii Puterii au reusit marti "o mobilizare mai buna" chiar decat cea de la investirea guvernului Ungureanu. "Este responsabilitatea oricarui parlamentar sa vina la serviciu. Opozitia prefera sa stea la televizor, dar e problema dansilor", a spus Toader.

In opinia sa, indiferent ce ar sustine USL si chiar daca va sesiza Curtea Constitutionala "votul in plenul Parlamentului este suveran pentru orice decizie", asa ca Teodor Melescanu va ramane director SIE, fara probleme.

14.52 - Purtatorul de cuvant al PSD, senatorul Dan Sova, a declarat la Realitatea TV ca Opozitia "ar putea" contesta numirea lui Melescanu la sefia SIE, dar aceasta decizie va fi luata in sedinta de luni a conducerii USL.

Sova a mai spus ca Melescanu nu va fi sustinut de USL dupa ce Opozitia va ajunge la putere, pentru ca el "a fost desemnat la sefia SIE cu incalcarea tuturor cutumelor - domnul Basescu nu s-a consultat cu PNL, domnul Melescanu nu a si-a anuntat colegii. Probabil ca mandatul domnului Melescanu va dura atata timp cat mai dureaza guvernarea PDL".

14.42 - Teodor Melescanu a depus juramantul in calitate de nou director al SIE.

El a fost felicitat de presedintii celor doua camere, dupa care a parasit sala de plen. "Va asigur ca voi face tot ce imi sta in putere sa-mi respect juramantul", a declarat Teodor Melescanu in fata jurnalistilor.

14.40 - Se anunta rezultatul votului: 239 de voturi au fost valabil exprimate, 238 pentru, voturi contra 1.

14.25 - Votul s-a incheiat. Sedinta plenului reunit continua cu celelalte puncte aflate pe ordinea de zi. In scurt timp se va anunta rezultatul votului pentru sefia SIE, cel mai probabil in favoarea numirii lui Teodor Melescanu, cata vreme cvorumul a fost intrunit si au votat doar parlamentarii Puterii.

14.03 - Incepe votul. Parlamentarii prezenti isi ridica buletinele de vot si, dupa ce le completeaza, le depun in urna. Deputatul independent Florentin Gust si deputatul Daniel Oajdea, recent intrat in PPDD, au votat.

In schimb, senatorul Teodor Melescanu figureaza prezent, dar nu voteaza.

14.01 - Se voteaza in plen continuarea procedurilor, in contextul in care Teodor Melescanu a primit la finalul audierilor in comisii un proces verbal, nu un aviz.

Directorul SIE este votat, conform regulamentului, secret, cu buletine de vot. Vasile Blaga precizeaza ca, in cazul in care rezultatul votului va fi favorabil, va urma depunerea juramantului de catre noul director SIE.

14.00 - Sedinta plenului reunit este deschisa de presedintele Senatului Vasile Blaga. Acesta anunta ca din totalul de 463 de parlamentari si-au inregistrat prezenta 237 si sunt absenti 226. Blaga constata ca este indeplinit cvorumul necesar de sedinta, de 232 de parlamentari. Se voteaza cu 237 de voturi pentru programul de lucru. La punctul 1 este numirea directorului SIE.

13.30 - Liderul deputatilor PSD Mircea Dusa ia cuvantul de la microfon, desi USL este in continuare in greva parlamentara, iar el figureaza ca absent. Subiectul este insa cu totul altul, mai exact un nou scandal legat de amendamentele UDMR votate marti la Legea Lustratiei.

13.25 - Votul pentru noul director SIE se amana pana la ora 13.45. Pana atunci senatorii si deputatii discuta celelalte subiecte aflate pe ordinea de zi.

13.20 - Parlamentarii Puterii sunt reuniti in plen, dar sedinta intarzie sa inceapa. Reprezentantii USL nu sunt prezenti. La fel ca la investirea guvernului Ungureanu, singurii reprezentanti ai Opozitiei sunt Mircea Geoana si Florentin Gust. Teodor Melescanu se intretine cu colegii sai din tabara Puterii, dar si cu jurnalistii aflati pe hol.

12.30 - Toti cei 18 parlamentari care au fost prezenti la audieri au votat in favoarea numirii lui Teodor Melescanu la sefia SIE. Presedintele Comisiei pentru aparare a Camerei Deputatilor, Costica Canacheu, a declarat ca, in loc de aviz, comisiile de resort vor intocmi un proces-verbal care va fi inaintat plenului reunit.

"Ca urmare a protestului accentuat pe care colegii din Opozitie il efectueaza, nu sunt intrunite conditiile articolului 12, in sensul majoritatii fiecarei comisii prezente la aceste audieri. Suntem 18 parlamentari din totalul de 33 al celor trei comisii, asa ca avem o majoritate a numarului de parlamentari. Ca urmare, pe procedura pe care am avut-o si la audierea membrilor Guvernului, vom intocmi un proces-verbal a acestei reuniuni si ii vom inainta plenului concluziile noastre", a precizat Canacheu, citat de Agerpres.

12.12 - Audierile s-au incheiat, urmeaza votul in plenul reunit, la ora 13.00. Teodor Melescanu a declarat ca va tine cont de ceea ce i-au sugerat colegii din comisii, care au spus ca resimt lipsa de informatii cu privire la activitatea SIE. "Voi tine cont, imi propun sa joc rolul de interfata intre serviciu, care are rigorile lui, si Parlament si societate", a mai declarat acesta.

Ca principale prioritati ale mandatului sau la sefia SIE, Melescanu a anuntat imbunatatirea dialogului cu Parlamentul si cresterea controlului politic civil asupra serviciului, considerat "o chestiune de normalitate", dezvoltarea relatiilor cu serviciile similare din statele NATO si UE, atragerea de fonduri europene pentru Romania si continuarea procesului de modernizare a SIE, proces inceput de Mihai Razvan Ungureanu.

"Daca votul in plen va fi favorabil, intentionez sa vorbesc si cu domnul Ungureanu", a mai precizat viitorul director SIE.

In legatura cu absenta de la audieri si de la vot a colegilor sai din USL, acesta a comentat: "Inteleg ca e o criza parlamentara, e vorba de o decizie politica, dar nu cred ca SIE trebuie lasata fara conducere. Nu trebuie afectate interesele fundamentale ale Romaniei".

12.00 - In mai putin de o ora ar trebui sa se dea votul in plen, dar audierea lui Teodor Melescanu inca nu s-a incheiat. Conform TVR Info, in sala sunt prezenti 18 deputati si senatori din cei 33 de parlamentari care alcatuiesc cele 3 comisii.

11.11 - Presa a fost invitata sa iasa din sala, audierile continua.

11.10 - "Nu am fost informator al Securitatii, nu am facut parte din serviciile de securitate sau din alte structuri, detin certificat ORNISS", a precizat la sfarsitul prezentarii sale Teodor Melescanu, subliniind si faptul ca nu se afla, potrivit legilor in vigoare, in vreo stare de incompatibilitate.

11.00 - Presa este totusi invitata sa participe la inceputul audierilor. Teodor Melescanu isi face mai intai o scurta prezentare, mentionand aspecte din cariera sa profesionala, stiintifica si politica.

10.45 - Au inceput audierile. Ele se desfasoara cu usile inchise, iar avizul comisiilor este unul consultativ. Teodor Melescanu le-a spus jurnalistilor ca va da scurte declaratii la iesire, in care va prezenta obiectivele sale ca director SIE.

10.40 - Teodor Melescanu a declarat inainte de intrarea la audieri: "Nu cred ca la pregatirea si la experienta pe are o am vor fi probleme de fond, poate doar de procedura".

Acesta a mai spus ca a fost sunat de Traian Basescu in legatura cu numirea sa, punctand ca "asa se practica", si a recunoscut ca nu s-a consultat cu nimeni atunci cand a acceptat propunerea, explicand ca a considerat ca "e pacat sa fie intrerupta aceasta practica", a numirii sefilor de servicii de la Opozitie, asa ca si-a asumat-o personal, in conditiile lipsei de dialog intre presedinte si partidele din USL.

Teodor Melescanu a mai subliniat faptul ca, potrivit statutului PNL, este "foarte greu, daca nu imposibil", sa fie exclus din partid dupa ce s-a autosuspendat, si a comentat ironic la adresa lui Crin Antonescu: "Suntem un partid liberal, fiecare are dreptul la opinie, dar prevederile statutului sunt foarte clare si le-am urmat pas cu pas".

10.00 - Senatorul Petru Filip a precizat ca ordinea de zi a plenului reunit de la ora 13.00 cuprinde trei puncte: numirea directorului SIE, completarea componentei comisiei speciale a Camerei Deputatilor si Senatului privind controlul SIE si numirea unor membri in CNA.

Intrebat de jurnalisti ce se intampla cu audierea in comisia de control SIE, cata vreme Victor Ponta a anuntat ca presedintele ei, un senator PSD, nu o va convoca, Petru Filip a explicat ca regulamentul parlamentar "nu excede ceea ce spune Constitutia si celelalte legi", iar plenul Parlamentului este suveran si deasupra regulamentului.

"Intram in aceeasi discutie legata de audierea ministrilor, cand a fost investit guvernul Ungureanu. Cred ca vor fi prezenti, pentru ca discutam de trei comisii", a mai spus Filip.

9.50 - Vicepresedintele Senatului Petru Filip a anuntat ca s-a decis ca la ora 10.30 Teodor Melescanu va fi audiat de comisiile reunite de Aparare din Camera Deputatilor si Senat, precum si de comisia SIE. Cele trei comisii vor da un aviz consultativ, dupa care, la ora 13.00 se va merge in plen pentru a se da votul.

09.30 - Presedintele Camerei Deputatilor, Roberta Anastase, a declarat ca Birourile Permanente se reunesc pentru a convoca cele trei comisii care il vor audia pe Teodor Melescanu, apoi va urma plenul comun, care va vota.

In ceea ce priveste lipsa cvorumului in comisii, din cauza boicotului USL, Roberta Anastase a explicat inca o data ca avizul comisiilor este consultativ. "E o regula interna a Parlamentului, dar din punct de vedere constitutional, singurul care conteaza e plenul. (...)Constitutional, vorbim de un vot al plenului".

Teodor Melescanu, propus de presedintele Basescu la sefia SIE

O numire surpriza

Chiar daca desemnarea lui Teodor Melescanu de catre presedinte aparuse in presa, pe surse, inca de la pranz, acesta i-a spus in jurul orei 15.00 colegului sau Puiu Hasotti ca pe el personal nu il consultase nimeni.

Cu toate acestea, se pare ca Melescanu a fost contactat, iar el si-a dat acordul pentru a prelua sefia SIE, moment in care s-a si autosuspendat din PNL.

Nemultumit de "tradarea" lui Melescanu, Crin Antonescu a anuntat imediat ca este bine ca "a iesit de sub acoperire" si a precizat ca nu e nevoie ca senatorul sa se autosuspende din PNL deoarece va fi exclus la prima intalnire a forurilor decizionale ale partidului.

Crin Antonescu: Teodor Melescanu va fi exclus din PNL

Postul de director al SIE a ramas vacant dupa plecarea lui Mihai Razvan Ungureanu, pe 8 februarie, ca urmare a numirii acestuia in functia de prim-ministru.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Gafa rușinoasă a premierului Ciolacu în Qatar. Ce-a putut să spună în loc de ”lecție” VIDEO
Gafa rușinoasă a premierului Ciolacu în Qatar. Ce-a putut să spună în loc de ”lecție” VIDEO
În timpul vizitei sale în Qatar, premierul Marcel Ciolacu a fost protagonistul unei gafe rușinoase, în timp ce lăuda grandoarea Campionatului Mondial de Fotbal găzduit de țara asiatică în...
Scandal electoral la Sibiu. Unul dintre candidații la locale, bătut cu biciul de fratele primarului VIDEO
Scandal electoral la Sibiu. Unul dintre candidații la locale, bătut cu biciul de fratele primarului VIDEO
Scandalul a avut loc în localitatea sibiană Brădeni. Candidatul PSD la primărie, Dan Braga, a filmat mai multe clipuri video în curțile familiei actualului edil, fără, însă, a primi...
#Melescanu audiat SIE, #Melescanu director SIE, #Melescanu votat SIE , #SIE