Melescanu: Nu se mai poate vorbi de pericole de securitate la adresa Romaniei

Marti, 05 August 2014, ora 21:33
2115 citiri
Melescanu: Nu se mai poate vorbi de pericole de securitate la adresa Romaniei

Directorul Serviciului de Informatii Externe (SIE), Teodor Melescanu, a declarat, marti, ca in prezent nu se mai poate vorbi de pericole la adresa securitatii Romaniei, ci de pericole la adresa securitatii comunitatii euroatlantice.

"Romania nu este in situatia de a fi singura. De aceea, si referirile primului ministru al Marii Britanii, din punctul meu de vedere, dovedesc un singur lucru: ca la ora actuala nu se mai poate vorbi de pericole de securitate la adresa Romaniei, singura. Romania nu mai este o tara singura. Putem vorbi de pericole de securitate la adresa comunitatii euroatlantice.

De aceea, solidaritatea, exprimarea acestei solidaritati, exprimarea de pozitii, cum a avut si primul ministru Cameron in legatura cu necesitatea unor planuri care sa asigure o prezenta si o capacitate de interventie mai mare in NATO si in zona tarilor baltice si in zona tarii noastre, sunt, din punctul meu de vedere, o exprimare a acestei solidaritati, a intelegerii ca, odata ce ai devenit tara membra a NATO, nu mai esti singura.

Si chiar voiam sa subliniez acest lucru: mi-e foarte greu sa vorbesc de pericole la adresa securitatii Romaniei. Toate aceste pericole sunt la adresa securitatii euroatlantice, la adresa valorilor, principiilor pe care noi le acceptam si le promovam pe plan international", a declarat directorul SIE, Teodor Melescanu, marti, intr-un interviu la Adevarul Live.

El a subliniat faptul ca Romania are un profil strategic "foarte clar" ca tara membra a Uniunii Europene si de zece ani parte componenta a comunitatii euroatlantice.

"Sigur, ne aflam la frontiera de est a acestei comunitati. Dar, atentie, suntem in interiorul frontierei, nu in afara acestei frontiere. Din acest punct de vedere, nu cred ca se poate pune o anumita... nu exista o problema reala, un pericol real la adresa securitatii noastre. Exista o diferenta pe care noi o facem, intotdeauna, foarte clar intre posibilitate si probabilitate", a spus seful SIE.

Marea Britanie nu va lansa cel de-al treilea razboi mondial din cauza implicarii Rusiei in Ucraina, dar Occidentul trebuie sa impuna o limita, pentru ca in caz contrar Rusia va incepe sa exercite presiuni similare asupra unor tari membre ale Uniunii Europene din estul continentului, cum este Romania, a afirmat, la sfarsitul lunii iulie, premierul britanic David Cameron, citat de Daily Telegraph.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#Romania probleme securitate, #Teodor Melescanu securitate Romania , #SIE