Romania sub comanda serviciilor secrete (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Marti, 28 Februarie 2012, ora 22:04
4724 citiri
Romania sub comanda serviciilor secrete (Opinii)
Foto: Romania Libera (Arhiva)

Ce nebunie ca o tara atat de prapadita si saracita sa mai sufere si de blestemul serviciilor secrete. Ca si cum nu ar fi fost de ajuns ca politicienii formeaza toti o clica a carei singura grija este sa isi conserve privilegiile si sa nu isi taie singura capetele, mai trebuie sa avem si cele mai multe servicii pe cap.

Ca si cum in fond nu ar fi avut loc nicio Revolutie si nicio schimbare de regim, Romania de astazi este la fel de otravita de actiunea informatorilor deghizati ca acum 25 de ani.

Iar o realitate nebuloasa a creat un mit pe masura. Stiti vorba din popor soptita la fiecare colt de strada - traim intr-o tara condusa de securisti, unde doar turnatorii si informatorii au ajuns sa prospere. Ei sau rubedeniile lor pana la ultima spita.

Intr-un fel e ceva adevar chiar si in aceasta generalizare extrema. Pentru ca daca veti privi la principalii reprezentanti ai Puterii de astazi veti vedea cate un pilon de baza care sustine esafodajul si despre care circula un adevarat folclor in mediul public.

Am putea incepe ilustrarea tezei cu Traian Basescu. Dar cred ca despre cel mai evident exemplu e absurd sa mai vorbesti. Toata lumea stie ca nimeni nu ajungea in ultimii ani de mandat ai nebunului Ceausescu intr-o functie atat de importanta si in afara tarii, asa cum a reusit performanta "comunistul" Traian Basescu, fara a avea cel putin girul serviciilor si fara sa fie "uns" printr-un contract de colaborare bine pus la punct.

Oficial, dupa cum se stie, presedintele e curat ca lacrima. Nici macar nu are un dosar. Asa sa-i ajute Dumnezeu, dupa cat adevar spune (ca sa-l citam cu urarea care-i place cel mai mult).

Dar si daca il lasam deoparte pe presedinte, tot avem o fauna mai bogata decat oricand. Ontanu, Oprea (Gabriel Oprea - reevaluatu'), Cristian Diaconescu, Mihai Razvan Ungureanu, acum Teodor Melescanu si cine stie cati altii, care nu au devenit atat de cunoscuti, inca, formeaza o comunitate de acum celebra.

Ei toti frati intru o guvernare tot mai secretizata, mai sensibila la servicii si la produsele lor de succes. Ei si, mai ales, cei nevazuti, dar mult mai influenti sunt astazi cenzori care acorda drept de viata si de moarte, care detin controlul, fac bani si impart dreptatea.

Ganditi-va acum la cei mai bogati romani. Primii zece - douazeci din orice clasament doriti. Asupra a cel putin jumatate dintre ei va plana suspiciunea ca undeva in trecutul lor au servit cel putin "serviciile", daca nu chiar le-au condus.

Specific democratiilor de tip America de Sud este si ca pe cei mai influenti si mai bogati afaceristi nu-i veti intalni niciodata in niciun top. Numele lor abia daca este cunoscut. Cvasi-anonimi in piata publica, dar oameni care se stiu prea bine intre ei.

Ca ei au o influenta inca extrem de mare asupra multor institutii importante, unde in varf inca troneaza oamenii lor, e un fapt usor demonstrabil doar de la o prima aruncatura de privire. Cand nu veti reusi sa va explicati averea colosala a unui functionar la stat de-o viata, trebuie sa stiti ca doar intr-un singur mod si-a putut-o construi si apoi pastra - o stransa colaborare cu oamenii informati si care deschid multe usi. Dar, pe cat de dezvoltate sunt aceste mituri, pe atat de false sunt altele.

De exemplu, cea mai extravaganta concluzie din ultimii ani - serviciile secrete romanesti s-au modernizat, s-au curatat si au inceput sa devina eficiente. Una dintre cele mai noi si mai otravitoare minciuni lansata, cel mai probabil, chiar de servicii. S-au modernizat si reformat intr-atata incat astazi suntem tara cu cei mai multi agenti secreti la suta de mii de cetateni, cu cele mai multe servicii secrete (nu mai putin de sapte la numar), avand toate cele mai mari si mai bogate bugete.

Da, apropiindu-se alegerile, Puterea spera ca aceasta armata de teracota ascunsa sa adune in numele ei, intru perpetuare, voturi si bani. E si asta o posibilitate care, din pacate, dupa cum a demonstrat istoria, pana acum a devenit realitate de fiecare data.

Romania e condusa astazi, pe langa servicii, de capriciile naturii si de urgentele care dicteaza Guvernului. In afara acestor factori, nimeni nu are niciun alt plan, nicio alta viziune. Niciun vis pentru viitor, nicio dorinta de sacrificiu real pentru celalalt.

Sa nu va mirati, in conditiile astea, daca peste alti cativa ani, Romania va ajunge sa numere cu alte cateva milioane mai putin. In ritmul asta, in curand aici vor ramane doar securistii si turnatorii sa se fure intre ei.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Melescanu SIE, #servicii secrete Romania, #partide politice, #alegeri generale 2012, #Basescu servicii secrete, #Basescu Securitate , #SIE