Melescanu, despre SUE: O idee de finalitate a proiectului european

Marti, 23 August 2011, ora 16:41
1298 citiri
Melescanu, despre SUE: O idee de finalitate a proiectului european
Foto: Arhiva

Ideea Statelor Unite ale Europei este, in opinia fostului ministru al Afacerilor Externe Teodor Melescanu, o idee de finalitate a proiectului european, nu una de actualitate.

"Este o idee care tine de o evolutia in timp a Uniunii Europene. Nu cred ca Europa are vreo sansa, daca nu realizeaza un asemenea proiect pe termen lung. La ora actuala, competitia la nivel global este intre mari continente, iar UE, ca sa reziste acestei competitii, trebuie sa stranga randurile, dar asta se va intampla pas cu pas, intr-o evolutie foarte normala. Din punctul meu de vedere, nu e o idee de actualitate, ci o idee de finalitate", a declarat marti, la Tulcea, intr-o conferinta de presa, presedintele Comisiei de aparare din Senat, Teodor Melescanu.

Parlamentarul liberal a mai spus ca proiectul, care a fost adus in atentie saptamana trecuta de presedintele Traian Basescu, trebuie sa fie "un obiectiv pe care sa ni-l fixam".

"Ca roman, mi-ar face mare placere sa stiu ca atunci cand Romania sau presedintele Romaniei vin cu o idee chiar este luata in seama la Bruxelles, dar, din pacate, nu este asta situatia. Ba deloc. Idei putem exprima cu totii, impactul nostru insa asupra evolutiei Europei este minim. La ora actuala, exista o viziune foarte clara, si anume aceasta integrare pas cu pas unde discutiile sunt tot timpul ba ca ritmul este prea rapid, ba ca nu e suficient de rapid.

Ce ma deranjeaza este ca, daca venim cu asemenea solutii care par sa fie solutii miraculoase la niste probleme grave pe care le avem legate de indeplinirea angajamentelor pe care ni le-am asumat, oamenii pot avea sentimentul ca exista un fel de scurtatura pe care o putem aborda - vor fi Statele Unite ale Europei si rezolvam problema. Noi avem niste probleme de care trebuie sa ne tinem cu maxima prioritate", a afirmat senatorul Teodor Melescanu.

Problemele care trebuie sa fie rezolvate prioritar sunt, in opinia sa, eliminarea mecanismelor de control si cooperare in materie de justitie, aderarea la spatiul Schengen, asigurarea liberei miscari a cetatenilor romani si a dreptului lor de munca, intrarea in zona euro atunci cand economiile vor fi convergente si, nu in ultimul rand, punerea la punct a unei politici "foarte serioase si articulate" pentru dezvoltarea economica a Romaniei.

"Raportul dintre noi si tarile vechi din UE este cam de 6 la 1 in materie de venit si PIB pe cap de locuitor. Raportul dintre noi si tarile din Europa Centrala - Ungaria, Cehia, Slovacia si Polonia - este de la 3 la 1. Fara rezolvarea acestui decalaj foarte mare, Romania nu se va putea integra in UE pentru ca tot timpul tentatia oamenilor va fi sa emigreze in zone unde venitul e mai mare. Din punctul meu de vedere, avem niste obiective si trebuie sa ne concentram pe ele", a mai spus fostul ministru al Afacerilor Externe Teodor Melescanu.

Potrivit sursei, "daca nu se adopta masuri foarte ferme in ceea ce priveste coordonarea politicilor in materie fiscala si bugetara intre tarile din zona euro, exista riscul ca euro sa dispara. Nu se va putea sustine o moneda fara politici corelate".

Senatorul liberal Teodor Melescanu a participat marti, la Tulcea, la lucrarile Comisiei pentru aparare, ordine publica si siguranta nationala, la finele acestora sustinand o conferinta de presa.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#melescanu statele unite europa, #teodor melescanu fost ministru externe , #stiri Teodor Melescanu