Vezi aici topul primariilor care au dat ilegal prime si sporuri

   

Consiliul Judetean Gorj si 21 de primarii verificate de Curtea de Conturi in 2010 au platit ilegal prime si sporuri salariale de peste cinci milioane de lei noi. Doar cinci din cele 27 de institutii verificate anul trecut nu au facut astfel de plati ilegale. Curtea de Conturi a dispus recuperarea banilor pe care functionarii i-au primit drept spor pentru refacerea capacitatii de munca, spor de tinuta, de hrana, de fidelitate, de loialitate, de aplicare a legilor funciare, de dispozitiv si asa mai departe.

Curtea de Conturi a dat publicitatii rapoartele privind controalele efectuate in 2010, cu privire la disciplina financiara pe 2009. Doar pentru sporuri ilegale primariile verificate si Consiliul Judetean Gorj au cheltuit 5.136.300 lei. Asa se explica si ponderea foarte mare a cheltuielilor de personal in totalul cheltuielilor bugetelor locale, respectiv 46,77%.

Calinoiu da bani pentru refacerea capacitatii de munca

Consiliul Judetean Gorj a platit in 2009 tot felul de sporuri inventate, nepermise de lege, dar care au fost acceptate in contractul colectiv de munca. S-au efectuat plati salariatilor CJ Gorj pentru refacerea capacitatii de munca si tinuta vestimentara in suma de 641.060 de lei noi.

Si Primaria Targu Jiu a fost generoasa la capitolul sporuri ilegale. Aproape un milion de lei noi trebuie recuperati de la salariatii care au primit ilegal tot felul de sporuri, tichete cadou si sume pentru mentinerea sanatatii si securitatii in munca.

Motru, campionul primelor

Motru este orasul unde functionarii primariei au primit cele mai mari sume despre care Curtea de Conturi considera ca au fost acordate ilegal. "S-au acordat sporuri (confidentialitate, mobilitate, indemnizatii de dispozitiv, conditii vatamatoare), prime si sume pentru mentinerea sanatatii si securitatii muncii, tinuta, ca urmare a interpretarii necorespunzatoare a prevederilor Legii nr. 130/1996, avand drept consecinta inscrierea acestor drepturi in contractul colectiv de munca fara temei legal si plata acestor sume din bugetul local", se arata in raportul Curtii de Conturi.

Sporurile pot dubla salariile

Balesti si Pestisani sunt localitatile rurale cu bani multi bagati ilegal in buzunarul functionarilor. Circa 200 de mii de RON au fost cheltuiti la Balesti pentru "drepturi salariale reprezentand spor de fidelitate, confidentialitate, mobilitate, suplimentul postului si al treptei de salarizare". La Pestisani s-au dat bani pentru "mentinerea sanatatii si securitatii muncii si pentru procurarea tinutei". De asemenea, Curtea de Conturi a constatat ca "in perioada decembrie 2008 - iunie 2009, primarul comunei a incasat necuvenit un spor de dificultate in procent de 50% din valoarea indemnizatiei, pentru activitatea desfasurata in aplicarea legilor fondului funciar".

Si la Sacelu s-a constatat "acordarea fara temei legal, membrilor comisiei de aplicare a legilor fondului funciar, a sporului de dificultate de 50% din salariul de incadrare si din indemnizatia corespunzatoare functiei".

Ce sporuri au inventat alesii nostri

La Albeni s-au efectuat plati fara temei legal in suma de 70.648 lei reprezentand spor de fidelitate si stabilitate (20%), spor neuropsihic (10%), suplimentul postului (25%) si suplimentul treptei de salarizare (25%);

La Bustuchin s-au dat premii la pensionarea unor cadre didactice, iar la Cruset sporuri pentru conditii vatamatoare. Spor de mobilitate si confidentialitate s-a dat la Danciulesti, iar la Dragutesti primarul si viceprimarul si-au dat tichete cadou. La Hurezani, Plopsoru sau Rosia de Amaradia a fost premiata fidelitatea, loialitatea, dar s-au dat bani si pentru mentinerea sanatatii si pentru vestimentatie.

Stoina a dat toate sporurile posibile

Primaria Stoina a dat toate sporurile posibile si imposibile, cum ar fi spor de fidelitate si loialitate de pana la 20% pentru functiile de executie si de pana la 15% pentru functiile de conducere, acordat diferentiat pe criteriul perioadelor lucrate in institutie; indemnizatie de dispozitiv in procent de 25%; spor de mobilitate si confidentialitate; spor pentru conditii vatamatoare. Au mai fost platite in anul 2009 drepturi speciale pentru mentinerea sanatatii si securitatii muncii precum si pentru achizitionarea vestimentatiei.

CONCLUZIE

Sporul de dispozitiv a fost cel mai frecvent acordat, dar ilegal, prin interpretarea eronata a prevederilor OMAI nr. 496/2003, specifice sectorului de aparare nationala, ordine publica si siguranta nationala, care nu se aplica autoritatilor locale si ale altor acte normative in care nu se prevede expres plata acestui spor.

Sumele platite ilegal

- Consiliul Judetean Gorj 641,1 mii lei;

- Primaria Municipiului Targu-Jiu 987,3 mii lei;

- Primaria Municipiului Motru 1.422,0 mii lei;

- Primaria Orasului Bumbesti-Jiu 372,1 mii lei;

- Primaria Orasului Turceni 205,6 mii lei;

- Primaria Comunei Albeni 70,6 mii lei;

- Primaria Comunei Baia de Fier 157,1 mii lei;

- Primaria Comunei Balesti 227,4 mii lei;

- Primaria Comunei Bengesti-Ciocadia 36,8 mii lei;

- Primaria Comunei Bolbosi 38,7 mii lei;

- Primaria Comunei Bustuchin 20,1 mii lei;

- Primaria Comunei Cilnic 180,9 mii lei;

- Primaria Comunei Cruset 66,2 mii lei;

- Primaria Comunei Danciulesti 62,1 mii lei;

- Primaria Comunei Dragutesti 75,3 mii lei;

- Primaria Comunei Hurezani 75,8 mii lei;

- Primaria Comunei Matasari 77,1 mii lei;

- Primaria Comunei Pestisani 185,2 mii lei;

- Primaria Comunei Plopsoru 53,2 mii lei;

- Primaria Comunei Rosia de Amaradia 27,7 mii lei;

- Primaria Comunei Sacelu 47,7 mii lei;

- Primaria Comunei Stoina 105,8 mii lei;

* Sursa: Raportul Curtii de Conturi
Luni, 16 Mai 2011, ora 05:27
Sursa: Pandurul

Articol citit de 648 ori


Pandurul
Cele mai citite stiri
Calinoiu jr., dosar penal pentru ca a condus 17 metri baut la volan
Probleme penale in instanta pentru Madalin Ion Calinoiu, fiul fostului presedinte al Consiliului ...
S-a stins din viata un cunoscut lautar. Avea doar 34 de ani!
Intreaga comunitate din localitatea Godinesti (Gorj) este in doliu. Marian Argint, unul dintre ...
Ce spune tatal pacientei moarte din culpa medicului Braia: "Nu imi da copilul inapoi"
Carmen Braia, medic la Sectia ORL a Spitalului Judetean de Urgenta din Targu-Jiu, a fost condamnata ...
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor