Oasele unui rinocer, descoperite intr-o cariera din Gorj

   

Fragmentele unui animal preistoric de mari dimensiuni, cel mai probabil un rinocer lanos, au fost descoperite la inceputul marti, 10 iulie, in cariera Pesteana Sud, comuna Urdari, de un localnic ce pastea caprele in zona. Oasele ce au o vechime de cateva milioane de ani au fost aduse deja la Muzeul Judetean Gorj, urmand a fi trimise pentru cercetari la Cluj Napoca. Este vorba despre doua fragmente de mandibula cu dinti fosilizati si de un femur. Mandibula rinocerului lanos descoperit in Gorj are o dimensiune de aproape un metru, iar maseaua este cat un mar.

Gheorghe Calota, un localnic de 35 de ani din Urdari a gasit in cariera Pesteana Sud mai multe oase ale unui rinocer lanos, animal ce traia pe teritoriul judetului Gorj in urma cu cateva milioane de ani. Omul care isi pastea caprele in zona a anuntat imediat Politia Rurala de la Rovinari, care a apelat la reprezentantii Muzeului Judetean Gorj. Muzeografii gorjeni s-au deplasat marti in cariera Pesteana Sud din comuna Urdari, de unde au recuperat oasele fosilizate care provin de la un animal preistoric. "Marti am fost sunat de un cetatean din comuna Urdari, sat Fantanele, care a zis ca a descoperit niste fragmente de animale preistorice. Ne-am deplasat acolo, in perimetrul Carierei Pesteana Sud, de unde am preluat cele trei fragmente de oase fosilizate, care provin probabil de la un rinocer lanos", spune Dumitru Hortopan. Conducerea Muzeului Judetean Gorj spune ca zona in care au fost descoperite oasele este foarte dificila de sapat, asa ca este greu de spus cand se vor face cercetari pentru a gasi si restul fragmentelor. "Zona este foarte dificila de sapat deoarece este intr-un taluz foarte mare si oasele au fost gasite la baza taluzului care este nisipos. Cu timpul probabil vom mai realiza o sapatura pentru a mai recupera eventuale oase", mai mentioneaza Dumitru Hortopan, directorul Muzeului Judetean Gorj. Nu este singura piesa fosila care se regaseste in patrimoniul muzeului, dar are o importanta deosebita. Muzeul din Targu Jiu mai detine fragmentele unei gazele de trei milioane de ani, descoperite la Logresti, oase de mastodont sau chiar de rinocer. "Noi mai avem antilope, gazele, mastodonti si boi primitivi", mai mentioneaza Dumitru Hortopan.

"La prima vedere oasele respective pot fi datate la cateva milioane de ani in urma. Noi mai avem piese fosilizate in cadrul muzeului, dar de asemenea dimensiuni si pastrate atat de bine nu mai sunt. Acestea urmeaza sa fie duse la laboratorul de biologie si geologie a Universitatii Babes-Bolyai din Cluj Napoca, cu care avem si un contract de parteneriat. Vor fi restaurate, determinate si expuse pentru publicul vizitator", explica Dumitru Hortopan.

TEORIE

Se pare ca cel mai batran rinocer lanos a fost descoperita in Platoul Tibetan. Animalul ar fi trait cu 3.6 milioane de ani in urma, asta insemnand ca aceasta specie ar fi aparut in acest loc. Rinocerul lanos din Tibet este conform cercetatorilor cu cel putin un milion de ani mai in varsta decat alti rinoceri descoperiti pana acum.
Joi, 12 Iulie 2012, ora 05:25
Sursa: Pandurul

Articol citit de 193 ori


Pandurul
Cele mai citite stiri
O gorjeanca, in Guvernul Dancila. Legatura cu Coco Paun!
In timp ce PSD Gorj, dar si alte filiale din tara strang in continuare CV-uri de la membrii care ...
Batute in scara blocului. Vecinii, simpli spectatori!
O tanara in varsta de 19 ani, din Motru, si bunica sa au fost batute miercuri cu bestialitate in ...
Isfan rupe in doua PSD si PNL
Performanta notabila a lui Ion Isfan, inspectorul scolar general din Gorj. Acesta a fost pus in ...
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor