Caine turbat, impuscat de paznicul Carierei Rosia

   

Focar de rabie in Farcasesti! Un barbat din localitate a fost muscat de un caine turbat. Autoritatile sunt acum in alerta, dat fiind faptul ca animalul ar fi putut intra in contact si cu orataniile din gospodariile localnicilor. Este al doilea focar inregistrat de la inceputul anului, primul a fost diagnosticat la o vulpe in satul Poienita din Bustuchin.

Focarul de rabie a fost depistat in zona haldei din satul Rosia Jiu, comuna Farcasesti. Un maidanez turbat a fost gasit de un paznic. Acesta observand ca animalul se comporta anormal a chemat medicul veterinar din localitate care a concluzionat ca animalul sufera de rabie. Dupa consultarea cu medicul, paznicul a ucis cainele imediat. In urma analizelor amanuntite facute in laboratorul Directiei Sanitar Veterinare s-a constatat ca este intr-adevar vorba de rabie. "Ancheta epidemiologica preliminara a relevant faptul ca animalul traia in apropierea exploatarii miniere, unde a avut posibilitatea de a intra in contact cu animale salbatice, in special vulpi, fiind posibila sursa de infectie, manifestand semne nervoase ce puteau fi atribuite rabiei. S-a diagnosticat rabia si au fost instituite masurile sanitare veterinare specifice bolii", a declarat directorul DSVSA Gorj, Ion Iliuta.

In perioada imediat urmatoare, medicii veterinari vor verifica starea de sanatate a animalelor din gospodariile cetatenilor din Farcasesti.

Barbat, posibil infectat cu rabie

Inca de mic, cainele a fost ingrijit de un localnic. Se pare ca omul a fost muscat de animalul turbat. Reprezentantii DSVSA Gorj au incercat sa il convinga pe barbat sa mearga sa se vaccineze. "Eu am informatia ca cetateanul care a venit in contact cu cainele, cel care i-a dat de mancare inca de cand era mic, a fost muscat de picior, prin pantaloni. Foarte greu l-am determinat sa mearga sa se vaccineze. Sper ca a facut acest lucru", a comentat Ion Iliuta, directorul DSVSA Gorj.

Sapte localitati, puse in alerta

Primariile din Matasari, Calnic, Balteni, Negomir, Urdari si Rovinari, precum si cea din Farcasesti, au fost instiintate ca in zona a fost descoperit un focar de rabie. Directia Silvica si Asociatia Pescarilor si Vanatorilor Sportivi au fost si ele atentionate sa nu organizeze partide de vanatoare in zona in urmatoarea perioada.

La Urdari autoritatile locale intentioneaza sa lipeasca afise prin sate pentru a instiinta cetatenii despre posibilitatea infectiei cu rabie. "Am primit instiintare in legatura cu cazul de rabie de la Farcasesti. Cred ca la noi nu este cazul, e departe de noi. Suntem la 10-12 km distanta, dar vom pune afise si vom anunta oamenii despre cum se manifesta boala si ce trebuie sa faca in cazul in care vor constata ca animalele sunt infectate", a precizat Mihai Calota, primarul din Urdari.

RECOMANDARI

Toti detinatorii de animale trebuie sa ia masuri de evitare a contactului cu animalele salbatice care constituie sursa de infectie pentru transmiterea rabiei si sa anunte imediat medicul veterinar, lucratorii de la politie sau primarie despre orice modificare a comportamentului animalelor domestice si salbatice precum agresivitate excesiva, salivatie abundenta, hidrofobie sau dromomanie.
Miercuri, 06 Februarie 2013, ora 05:26
Sursa: Pandurul

Articol citit de 197 ori


Pandurul
Cele mai citite stiri
Injunghiat cu un cutit de 23 cm dupa o betie. Victima, in stare critica
Un tanar de 24 de ani din Targu Jiu a fost arestat preventiv pentru 30 de zile dupa ce si-a ...
Institutie publica din Gorj, fara salarii. Director: O sa luam banii, dar nu stiu cand!
Angajatii Centrului de Transfuzii Sanguine Targu Jiu inca nu au primit salariile. Banii ar fi ...
Disponibilizari la Rovinari. Primar: Pleaca acasa cei care dorm
Cei care vin la serviciu ca sa doarma vor fi trimisi acasa! Este avertismentul primarului din ...
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor