"Pietrele" lui Brancusi, napadite de verdeata. Primarul, pe langa subiect!

   

Operele din piatra ale lui Constantin Brancusi sunt invadate de formatiuni vegetale. Scaunele din piatra sunt pe jumatate verzi, formatiuni de muschi verde putand fi vazute si pe Masa Tacerii si Poarta Sarutului. Operatiuni de biocidare nu s-au mai facut din 2013, specialistii urmand sa finalizeze abia anul viitor un raport care sa cuprinda metodele prin care vor fi intretinute Masa Tacerii, Aleea Scaunelor si Poarta Sarutului.
Jurnalistul Narcis Daju, de la GorjNews, a filmat operele din piatra acoperite pe suprafete mari de materialul vegetal. Acesta a cerut procurorilor sa se autosesizeze pentru infractiunea de distrugere. "Este vorba de o distrugere metodica si cu intentie a Ansamblului Brancusi", a spus Narcis Daju, care il considera pe ministrul Culturii complice la actiunea de distrugere.

Cele mai afectate par a fi piesele de pe Aleea Scaunelor, unele fiind acoperite pe mai mult de 50% din suprafata cu material vegetal.

Primarul trateaza problema cu lejeritate

Primarul Marcel Romanescu pare ca si-a format impresia ca numai viceprimarul Adrian Tudor este responsabil de problemele care privesc operele lui Brancusi, pentru ca se ocupa de partea de cultura. Asta desi in Targu Jiu nu exista nimic mai important decat operele lui Brancusi.

Intrebat ce masuri ia ca urmare a faptului ca operele sunt inverzite, Marcel Romanescu a spus ca Centrul "Brancusi" a facut acum doua luni un referat in care a semnalat problema si a cerut fonduri pentru biocidare. "Dureaza pana alocam banii, pana facem licitatia", a spus Romanescu, extrem de relaxat, desi problema este una cat se poate de serioasa.

Am incercat sa aflam de la viceprimarul Tudor de ce dureaza atat de la semnalarea unei probleme pana la rezolvarea acesteia si am aflat cu surprindere ca nu a cerut nimeni bani pentru biocidare. "Nu exista un astfel de referat, luati legatura cu directorul Centrului Brancusi sa va spuna exact", a spus Adrian Tudor.

Solutia, peste sase luni

Doru Strambulescu, directorul Centrului de Cercetare si Documentare "Constantin Brancusi", subordonat Primariei Targu Jiu, a spus ca biocidare nu s-a mai facut din 2013. Acesta a confirmat faptul ca nu a facut niciun referat prin care sa solicite bani pentru biocidare. Strambulescu a spus ca a informat primaria cu privire la semnarea unui contract in baza caruia o comisie de experti va analiza datele colectate in ultimii ani si care in sase luni va intocmi un raport care va stabili clar cum vor fi intretinute operele lui Brancusi in viitor. "Avem un protocol de lucru cu Institutul National de Cercetari in Optoelectronica. Am inceput o cercetare care se intinde pana in anul 2019", a spus Doru Strambulescu, care a precizat ca din comisia de experti fac parte si biologi, si restauratori.

Institutul de Optoelectronica a colectat timp de mai multi ani date legate de umiditate, de poluare, pentru a afla toti factorii care pot duce la degradarea operelor din piatra.

Paul Popescu: Recomandarile prevedeau tratamentele anuale

Sculptorul Paul Popescu a lucrat in doua randuri la restaurarea monumentelor lui Brancusi de la Targu Jiu. Acesta spune ca operele din piatra trebuie tratate anual cu o substanta care opreste dezvoltarea materialului vegetal. "Este un fenomen firesc si natural, care este cunoscut ca un atac biologic. Aceasta problema putea fi evitata daca se urmarea acel grafic de monitorizare si intretinere al operelor din piatra. Recomandarile facute in urma incheierii restaurarii din urma cu 15 ani prevedeau tratamente anuale sau chiar doua pe an inaintea perioadei umede si calde. Exista la Targu Jiu un celebru Consiliu Stiintific care are in componenta specialisti si restauratori, care iata ca isi dovedeste *eficienta*. Tratamentul consta intr-o spalare *tandra* cu apa demineralizata, dupa care se aplica acest tratament, dupa care se revine tot cu apa, dupa cateva zile pentru a inlatura resturile de spori, licheni sau muschi. Este o operatiune relativ simpla. Nu costa mult. Probabil ca suma maxima este de 10.000-15.000 de lei", a spus Paul Popescu pentru ziarul Adevarul.

REACTIE

Parlamentarul PMP, Robert Turcescu, a reactionat dur dupa ce a vazut in filmarea lui Daju in ce hal arata operele lui Brancusi. "Bai, nenorocitilor, nu va e mah, rusine?! Ivascule, care stai cu sortuletul masonic pe genunchi, tolanit in scaunul de Ministru al Culturii, stii, mah, ce e asta? E una dintre cele mai importante opere ale umanitatii, e de o valoare inestimabila si voi, nemernicilor, care ar trebui sa aveti grija de ea ca de ochii din cap, o lasati sa se degradeze pe zi ce trece, o transformati intr-o ruina, doar pentru ca n-aveti ochi de vazut si nici minte in cap", este o parte din postarea lui Turcescu.
Miercuri, 01 August 2018, ora 23:21
Sursa: Pandurul

Pandurul
Cele mai citite stiri
Ucis pentru ca a refuzat judecata tiganeasca
Procurorii gorjeni au terminat intr-un timp record ancheta cu privire la crima care a avut loc in ...
Motivul de natura amoroasa pentru care s-a suspendat concursul de la Spitalul Judetean pentru functia de manager
Concursul pentru ocuparea functiei de manager al Spitalului Judetean de Urgenta Targu-Jiu a fost ...
Politistul acuzat de furt in Germania s-a intors dupa gratii
Situatie extrem de neplacuta pentru agentul de politie din Targu Jiu citat de autoritatile din ...
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor