Peste 2000 de salariati, dati afara din CEO prin externalizarea carierelor

   

Discutiile despre externalizarea celor doua cariere, Husnicioara si Berbesti, de la Complexul Energetic Oltenia au intrat in linie dreapta. S-a stabilit formarea unei comisii din care face parte din fostul deputat Cosmin Popescu, pentru realizarea documentatiei privind divizarea si infiintarea a doua noi societati comerciale. Una formata din Cariera Husnicioara si Termocentrala Halanga si alta alcatuita din Cariera Berbesti si CET Govora. "Aceste divizari ar avea efectele unor concedieri", a concluzionat directorul general al CE Oltenia, Laurentiu Ciurel.

Practic, Berbesti da carbunele la CET Govora, iar Husnicioara la Termocentrala Halanga de la RAAN. In timp de CE Oltenia plateste salariatii celor doua cariere, cei doi beneficiari CET Govora si Halanga nu platesc carbunele cumparat, ajungandu-se la datorii de circa 200 de milioane de lei. "Domnilor primari, daca va trebuie Husnicioara si Berbesti si carbunele de acolo va faceti o firma si o manageriati, sa vedeti ce inseamna minerit, nu luati carbune gratis ani de zile, iar Oltenia sa subventioneze activitatea dvs.", le-a transmis Laurentiu Ciurel la Gorj TV.

Directorul CE Oltenia nu crede ca va recupera vreodata banii de la datornici. Termocentralele din Oradea si Drobeta Turnu Severin sunt in insolventa. "Sa nu ne imbatam cu apa rece. Sunt penalitati pe care eu le trec la venituri si platesc impozit pe profit bani reali. Platesc impozit pe un venit pe care nu-l vom incasa niciodata", a explicat Ciurel.

Concedieri, voturi si jocuri politice

Aceasta externalizare inseamna si reducerea cu peste doua mii de persoane a numarului de salariati de la CE Oltenia. "Ar avea acelasi efect cu a concedia 2000 de oameni. Ei, practic, nu produc nimic. Noi platim totul, iar de acolo vine doar linie la sfarsitul lunii si se adauga pe hartie o penalitate la care vom plati impozit", a mai spus Ciurel. Externalizarea celor doua cariere este imbratisata de Directoratul companiei si politicienii puterii din Gorj, deoarece nu este afectat Gorjul, ci Mehedinti si Valcea. In continuare, cel mai probabil va fi bataia pilelor si sforilor trase la Bucuresti. Dar, dupa cum spun liderii PSD din Gorj, Florin Carciumaru si Ion Calinoiu, acesta este judetul care a dat premierul Romaniei. In fapt, dupa cum sugereaza si Ciurel problema va fi, pentru USL, daca ceea ce este evident se va interpreta prin faptul ca pleaca oameni din CE Oltenia, compania energetica din judetul unde a candidat premierul Ponta. "Faptul ca sunt pus aici pe 109 si pot sa ma opun la un moment dat Ministerului, patronului, dar nu cred ca exista o intentie de a-mi interzice... Aici ar putea fi o interpretare de genul mii de oameni pleaca din Oltenia", a mentionat Laurentiu Ciurel.

CE SPUN SINDICATELE

Presedintele FNME Marin Condescu nu este de acord cu externalizarea celor doua exploatari. "Din punctul meu de vedere nu este o idee buna. Daca analizam din punct de vedere economic, Berbesti vinde si incaseaza productia la un pret foarte bun. La fel si Husnicioara, in conditiile in care activitatea de la RAAN se va imparti, energie electrica, termica si apa grea, cred ca e bine sa ramana in CEO. Asta e parerea mea. Au beneficiari siguri, daca vor plati lucrurile sunt in regula", a declarat liderul sindical Marin Condescu.
Luni, 16 Septembrie 2013, ora 05:27
Sursa: Pandurul

Articol citit de 181 ori


Pandurul
Cele mai citite stiri
Vezi candidatii admisi pentru Primaria Targu Jiu
Targu Jiu, Motru si Balesti sunt printre cele mai dorite primarii la aceste alegeri. Florin ...
Agent sef de la Penitenciarul Targu Jiu, prins in timp ce primea mita pentru a invoi un detinut de sarbatori
Un apropiat al detinutului i-a dus 500 de euro si mai multe bunuri, moment in care oamenii legii au ...
Inca un magazin inchis inainte de Pasti
Inspectorii antifrauda au inchis magazinul de peste din Piata Mica! Un anunt lipit de usa de la ...

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor