Editorial: Paleologu baga cleru-n post

Miercuri, 15 Aprilie 2009, ora 08:40
4133 citiri
Editorial: Paleologu baga cleru-n post

Toader Paleologu nu e o mare Gaga, asa cum lasa uneori impresia. Raportarea e la rubrica "Declaratia zilei" din Gandul, unde ministrul Culturii e citat cu urmatoarea sinceritate:

"Trebuie sa avem o dezbatere publica pe tema construirii a 800 de biserici noi in an de criza. (...)Trebuie sa avem o discutie foarte serioasa cu senatorii si deputatii care au depus aceste amendamente, printre care ma numar si eu".

Zice bine omul asta, printre care se numara si el. Si n-are nici un sens sa-l intrebam, moralizator, unde i-a fost mintea cand l-a cuprins dragostea de lacasul sfant si a confundat putineiul cu branza cu o farfurie zburatoare.

E bine c-a realizat ca-i criza, fie si la doua luni de la adoptarea in parlament a bugetului Culturii, mai grasut cu 55 de miliarde datorita a 806 lacasuri de cult. Probabil ca a calculat si cati bani ar trebui alocati ca sa nu le mai crape muzeelor acoperisurile si sa nu se surpe podelele peste beciurile cu vestigii care nu primesc bani de restaurare.

Intrebarea e, insa, ce-o sa se faca romanii fara biserici?

S-or descurca ei, s-or ruga si-n taina, nu neaparat in Casa Domnului, ca pentru legatura cu divinitatea nu le trebuie musai cadru institutionalizat. Mai ales ca asta-i si faza, nu e obligatoriu sa te afisezi, nu trebuie sa-ti faci cruci pana-ti pulseaza muschii.

Cum cu norodul am rezolvat, mai ramane politicianul de toata culoarea. Ce-o sa faca el in fata alegatorului, nemangaiat intr-ale Domnului?

Ca iata ce zice PR-ul Patriarhiei, parintele Constantin Stoica: "Fiecare ales este responsabil pentru comunitatea sa. Iata unul din efectele votului uninominal. Deci dezbaterea a existat.

Nu se pune problema ca Patriarhia accepta sau nu, ci conteaza ce cer oamenii. Vorbim atat de mult despre descentralizare, de nevoile comunitatii, dar..." (Cotidianul)

Asta mi se pare o meschinarie. N-avem nici de unele, dar facem negot cu cele sfinte si sugeram un mic santaj, ca e la ordinea zilei. De parca nevoile oamenilor, incredintate uninominalului, sunt un altar si un strat de vopsea, nu o scoala sau un dispensar.

Sau poate ca romanii sunt habotnici, si tot ce-si doresc e un fir cu Duhul Sfant. Dar daca-si julesc genunchii la rugaciune in pasnicul lacas, cum se face ca nu aud nimic din ce glasuieste popa, si doar fac ce face el?

Cum Patriarhia da vina pe politica, sa-i reamintim ca cele sfinte au fost, de-a latul istoriei, tot o politica, iar clerul a reusit sa rupa legatura dintre divinitate (care, a propos, nu joaca zaruri cu universul, era convins Einstein) si biserica, luand-o pe aratura. Si credeam ca am depasit atitudini gen Evul Mediu.

Doar ca, asa cum spunea un scriitor francez, "ateii il neaga pe Dumnezeu prin vorbe, credinciosii prin fapte".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Theodor Paleologu biserici, #Paleologu pleasca, #buget Ministerul Culturii , #ministrul Culturii