Theodor Paleologu ataca in instanta Primaria sectorului 2

Joi, 22 Ianuarie 2009, ora 16:33
2104 citiri
Theodor Paleologu ataca in instanta Primaria sectorului 2

Ministrul Culturii va ataca in justitie un aviz de constructie a unei cladiri de 13 etaje cu locuinte de lux si spatii comerciale in zona Gradina Icoanei dat de Consiliului local al sectorului 2 din Bucuresti.

"Apararea patrimoniului este o prioritate absoluta pentru mine, si ca ministru al Culturii, si ca deputat in Colegiul 9 Bucuresti", a declarat joi ministrul Culturii, Theodor Paleologu, in urma sedintei Comisiei Nationale a Monumentelor Istorice, in cadrul careia s-a discutat avizul de constructie a unui bloc turn de 13 etaje, langa Scoala Centrala, scrie Cotidianul.

Referindu-se la blocul ce a primit aviz de constructie pe Strada Icoanei, ministrul a subliniat: "Voi ataca in justitie acest aviz pe care il consideram ilegal si voi sesiza Inspectoratul de Stat in Constructii. O spun foarte ferm: PUD-ul - Planul de Urbanism pe Detalii - aprobat in noiembrie 2008 este ilegal, e in contradictie cu PUZ-ul, Planul de Urbanism Zonal, care nici el nu a fost aprobat de catre Consiliul General al Primariei Capitalei.

Avem deci de-a face cu o cascada de ilegalitati care este absolut consternanta. Atentionez autoritatile locale din sectorul 2 sa aiba mare grija pe viitor, pentru ca nu se poate lucra la nesfarsit cu astfel de instrumente discutabile".

Paleologu le-a cerut chiar si bucurestenilor sa se mobilizeze, pentru ca "nu e prima data cand au fost demolate case vechi peste noapte".

Firma S.C. Raptis-Kavouras S.R.L. a cumparat cateva case de pe Strada Icoanei, intr-una dintre cele mai frumoase, mai vechi si mai cochete zone ale Bucurestiului, cu scopul de a le demola pentru a construi un bloc cu apartamente de lux.

Consiliul Local al Sectorului 2 si Directia pentru Cultura, Culte si Patrimoniu Cultural National a Municipiului Bucuresti, condusa de Stefan Damian, au dat firmei cu pricina aviz favorabil pentru constructie, facand derogari masive de la prevederile Planului Urbanistic General Bucuresti si ale Planului Urbanistic Zonal privind zonele protejate.

Filiala Bucuresti a Ordinului Arhitectilor (OAR) a sesizat atat Ministerul Culturii, cat si Inspectoratul de Stat in Constructii, solicitand "cercetarea legalitatii" acestor documente de urbanism.

Portitele din legislatie au permis, in ultimii ani, ridicarea unor cladiri-mamut care au distrus nu numai armonia arhitectonica, ci chiar structurile de rezistenta ale unor cladiri de patrimoniu, cum s-a intamplat la ridicarea blocului turn de birouri ce e aproape lipit de Biserica Armeneasca si a cladirii de langa Catedrala Sf. Iosif.

Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
#Theodor Paleologu, #aviz constructie, #Gradina Icoanei , #ministrul Culturii