Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Lectia lui Paleologu pentru Traian Basescu (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Sambata, 24 Septembrie 2011, ora 19:54
7991 citiri
Lectia lui Paleologu pentru Traian Basescu (Opinii)
Foto: antena3.ro

Asta micu', Teodor Paleologu, l-a facut pe presedintele al' mare cu destul de mult succes din cateva cuvinte.

Acel "vrem sa fim niste imputiti, asta e", aruncat generic peste capul tuturor celor care s-au gandit ca nu ar strica sa se suie cu picioarele murdare pe gatul Regelui, tinteste la fel de precis pe cat de exact a lovit sub centura replica lui Traian Basescu despre monarhii cu dizabilitati instalati pe viata in fruntea statului.

In fond, ce poti sa-i raspunzi unui om care coboara nivelul discutiei pana-ntr-acolo incat ajunge sa te judece dupa infatisare, dupa claritatea privirii, dictie si unghiul despartitor al urechilor de craniu? Il intrebi daca isi mai spala din cand in cand reteaua neuronala. Traian Basescu are darul asta de a vorbi grobian, uneori suburban, avand insa mereu grija sa nu puncteze nominal, sa arunce doar putoarea generic peste om. Pe principiul ca intelege tot prostu' pana la urma.

Asa a facut si atunci cand s-a referit la sotia lui Crin Antonescu, la confruntarea de la Cluj, cand a spus ca el nu si-a abandonat familia in momentele dificile. Evident, fara sa numeasca, a avut grija sa arunce plasa responsabilitatii sinuciderii femeii direct pe constiinta lui Crin Antonescu. Aceeasi reteta a aplicat-o si atunci cand i-a urat Corinei Dragotescu atata sanatate dupa cat adevar graieste - toata lumea stiind de lupta pe viata si pe moarte cu o boala teribila a jurnalistei.

Si asta nu ca presedintele s-ar feri sa spuna si cu subiect o injuratura sadea. "Sluga la rusi", "facea ca o maimuta", "a venit pres", "gaozar", "tiganca imputita" si cate alte metofore de tribuna nu s-au auzit de pe dealul Cotrocenilor in ultimii sapte ani! Poti intelege unele excese. Poti sa presupui si ca presedintele are o latura umana, mult prea umana chiar, si se abandoneaza cu voluptate destul de des placerii de a vitupera impotriva fiecarui dusman vremelnici ce-i trece prin fata ochilor.

De aici pana la a arunca o jignire de o asemenea obraznicie - a dizabilitatilor - tuturor monarhiilor in general, unele dintre statele membre ale Uniunii Europene pastrand inca astfel de sisteme, este peste puterea de intelegere pana si a celui mai infocat sustinator al lui Traian Basescu. Doar un personaj sinistru precum Oltean mai putea adauga, peste "dizabilitatile" prezidentiale, o marlanie si mai grosolana precum ironia stupida - "daca vine si Regele Cioaba si ne cere acelasi lucru?"

Acestui val de derapaje si excese, Teodor Paleologu le raspunde cu inca prea multa decenta printr-o intrebare simpla, elementare, dar definitorie: "respectul fata de monarhie si fata de Regele Mihai e o chestiune de igiena. Domnule, vrei sa te speli pe dinti? Vrei sa faci baie? Vrem sa fim niste imputiti, asta e. E o chestiune de igiena personala".

Nu imi fac iluzii ca prea multi dintre aplaudacii ideilor prezidentiale din PDL vor intelege ceva din aceasta parabola. Oltean sigur isi va suspecta broscoiul din gat de cine stie ce deranj intestinal. Sper insa ca macar Traian Basescu sa inteleaga ca, daca pana si ala << micu' >> iti arunca astfel de manusi in fata, ar fi momentul sa ia o pauza, sa respire adanc si sa treaca mai departe.

Teodor Paleologu este poate ultimul pedelist care ar putea fi suspectat ca face vreun joc ascuns, ca e in vreo tabara sau alta din partid sau ca are de spus altceva decat ceea ce reuseste sa transmita cu subiect si predicat. Ori ca acest Don Quijote al politicii romanesti, asta micu', inca se incapataneaza sa isi imagineze ca se lupta cu niste uriasi si titani ai domeniului, cand el nu are in fata decat niste mori de vant. Seci, stricate, prost construite si mancate de putregai.

Paleologu se incapataneaza sa creada ca 2 + 2 = 4. E si asta o naivitate suprema, din moment ce toata lumea din jurul sau, de la Roberta Anastase pana la Elena Udrea si Traian Igas, face eforturi disperate sa ne convinga ca suma corecta e 5.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#Teodor Paleologu Basescu rege, #Traian Basescu Regele Mihai, #Regele Mihai dizabilitati Basescu , #PDL