Paleologu, despre Rosia Montana: Contract colonial, Gold Corp. spune gogosi

Marti, 13 Septembrie 2011, ora 15:21
4372 citiri
Paleologu, despre Rosia Montana: Contract colonial, Gold Corp. spune gogosi

Fostul ministru al Culturii Theodor Paleologu s-a aratat de parere ca avem de-a face cu "un contract de tip colonial" de exploatare a aurului la Rosia Montana.

Vicepresedintele PDL a dat vina pentru asta, intr-un interviu acordat Ziare.com, pe "burghezia compradora" din toate partidele, care e autoarea acestui contract. Paleologu s-a aratat de parere ca toate partidele au o factiune pro-Rosia Montana.

El a mai acuzat compania care vrea sa exploateze aurul de acolo, Rosia Montana Gold Corporation, de faptul ca face o "propaganda desantata" si spune "gogosi" cand vorbeste, exagerand, despre beneficiile pe care le-ar avea Romania.

Paleologu nu exclude ca exploatarea aurifera sa se faca, dar numai daca se va dovedi ca va aduce foarte multe pentru Romania si ca nu exista niciun pericol pentru mediul inconjurator.

Ce credeti despre proiectul Rosia Montana?

Sunt trei aspecte - contractul, mediul si patrimoniul. Am mai spus despre contract, e unul de tip colonial. Adica ne alegem si cu muntele distrus si cu banii luati. Romania nu e Sierra Leone. Stiu ca unii politicieni au un comportament care era descris pe vremuri in literatura marxista prin termenul de "burghezie compradora". Exista in Romania o burghezie compradora, succesoare a burgheziei coloniale sovietice, si este autoarea acestui contract pagubos.

Din toate partidele?

Da, toate au o factiune pro-Gold Corporation. Dar sa ne intelegem, daca aduce foarte multe pentru dezvoltarea tarii, se pot accepta sacrificii de patrimoniu. Dar trebuie sa stii pentru ce. Nu poti sa faci totul praf si sa te alegi cu nimic.

In ce priveste cercetarea arheologica, s-a facut sub 2%. E absolut imperativ ca cercetarea arheologica sa continue. Trebuie o viziune foarte clara despre ce sacrificam, daca sacrificam. In masivul Orlea exista si vestigii de pe vremea dacilor. Trebuie luate in calcul toate cele trei aspecte.

In ce priveste ce castiga statul roman, propaganda desantata a Gold Corporation a fost contraproductiva pentru ei pentru ca, la cat e de obisnuit romanul cu minciunile, asemenea gogosi nu prind, dimpotriva, acutizeaza respingerea.

In ce priveste patrimoniul, trebuie sa vedem ce sacrificam, iar in ce priveste riscul de mediu, nu poti fi foarte sigur. Si in Japonia se spunea ca nu e niciun fel de risc cu centralele atomice si uite ca s-a intamplat ceva ce depaseste previziunile omenesti.

Frustrarea românilor, cu privire la admiterea cu granițele terestre în Schengen. Rațiunile care ar fi fost la baza blocajului
Frustrarea românilor, cu privire la admiterea cu granițele terestre în Schengen. Rațiunile care ar fi fost la baza blocajului
Aproape două treimi dintre români cred că țara noastră a îndeplinit toate criteriile pentru admiterea cu granițele terestre în Schengen. Ei sunt de părere că unele state europene...
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
#Paleologu contract colonial Rosia, #Gold Corporation propaganda desantata , #PDL