Basescu, o pleasca machiavelica

Duminica, 05 Aprilie 2009, ora 21:02
7391 citiri
Basescu, o pleasca machiavelica

Era odata o familie saraca si foarte numeroasa. Intr-o zi vine un magnat si le da un saculet cu bani, promitand ca va veni in fiecare luna cu acelasi dar. Bietii oameni ii multumesc lui Dumnezeu pentru asa pleasca, il venereaza pe bogatas si traiesc mereu cu spaima ca i s-ar putea intampla ceva binefacatorului care sa-l impiedice sa mai vina si luna urmatoare.

In ochii intelectualului nostru ministru al Culturii, Theodor Paleologu, familia saracuta salvata de la inanitie este Partidul Democrat, iar binefacatorul - presedintele Traian Basescu.

Acum cateva saptamani, Paleologu a declarat, extrem de prost inspirat, ca seful statului este nici mai mult nici mai putin decat o "pleasca" pentru PD-L.

Adica democrat-liberalii nu ar exista practic fara Traian Basescu, omul care i-a adus la putere si care-i mentine acolo. El a vorbit atunci despre "un Basescu care iti ridica poporul si te aduce la putere prin charisma lui".

Cum poate un intelectual sa fie atat de slugarnic nici nu ne mai intrebam. Ramane insa alt dubiu: orbit de linguseala proprie, domnul Paleologu chiar nu si-a dat seama ca, prin declaratiile sale, descalifica un partid intreg, cu sute de mii de membri, colegii sai, pe care nu ii vede mai sus de genunchiul broastei, fie ea si de la Cotroceni?

Sa nu uitam ca "pleasca", prin definitie, este nemeritata. Sa intelegem ca pedelistii sunt disperati la ideea ca Basescu ar putea intr-o zi sa nu mai fie? Ei n-au niciun merit?

Probabil ca nici lui Traian Basescu nu i-a picat prea bine plecaciunea scabroasa a lui Paleologu, ce-i descalifica din start partidul favorit, de care s-a chinuit atat sa se delimiteze pentru a nu fi acuzat ca incalca Constitutia.

O gafa explicata sau... din lac in put

Sa plecam insa de la premisa ca a fost o simpla gafa, mai plastica ce-i drept. Scuzabila oricui, o asemenea gafa este mai greu de pardonat fiului unei somitati.

Un intelectual asa cum se pretinde a fi Theodor Paleologu ar trebui sa aiba proprietatea termenilor si un limbaj mai elevat. Daca exprimarea este clara, nimeni nu poate sa-ti rastalmaceasca rauvoitor vorbele. Ca dovada, Alexandru Paleologu nu a facut niciodata asemenea boacana.

Din pacate insa, domnul ministru a si persistat in eroare cand a vrut sa dea lamuriri filosofice referitoare la "pleasca". Si nu a facut decat sa dovedeasca ce stiam deja: sa explici o gafa este mai penibil decat gafa in sine. Iar cand te apuci sa justifici o "pleasca" apeland la citate din Machiavelli si Montaige, intr-o conferinta de presa indelung trambitata, deja intram in zona ridicolului.

Insa din pacate nu e vorba doar despre o gafa. Cu alta ocazie, ministrul Culturii nu a ratat ocazia sa mai puna o caramida la fundatia cultului personalitatii Omului suprem, cand l-a comparat pe Traian Basescu cu Napoleon, definind ulterior bonapartismul ca un anumit tip de curent politic, care pune accent pe plebiscit si apelul la popor.

Vorbind despre plestile din viata lui, Paleologu a declarat ca prima si cea mai importanta a fost aceea de a avea un tata exceptional. "Din pacate, insa, intelepciunea nu se transmite ereditar, ci, mai degraba se pierde de la o generatie la alta" - bine ca macar recunoaste.

Insa nu e de ajuns pentru ca Theodor Paleologu si-a reiterat pozitia umila pe care o are in raport cu seful statului. Ministrul a declarat ca Basescu nu are contracandidat nici macar in marile figuri ale istoriei romanesti: "Eu nu cred ca, daca Ionel Bratianu ar aparea acuma, ar castiga alegerile cu Basescu".

Mai mult, Paleologu a lasat sa se inteleaga ca numirea sa in fruntea Ministerului Culturii, care nu e decat o "belea", ar fi fost impusa, cumva, de monarhul de la Cotroceni. "Cand iti spune regele sau Voda sa fi primar, nu poti sa spui: Maiestate, lasati-ma in pace".

Constat cu regret ca singura lectie pe care o mai putem invata de la acest intelectual al tarii noastre (si nu e singurul) este simpla si veche de secole: Capul plecat, sabia nu-l taie.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#Theodor Paleologu pleasca, #Paleologu Basescu pleasca , #stiri Theodor Paleologu