Stolojan: "Taxa de solidaritate" a lui Ponta, un populism ieftin

Luni, 04 Iunie 2012, ora 22:26
2964 citiri
Stolojan: "Taxa de solidaritate" a lui Ponta, un populism ieftin

Europarlamentarul PDL Theodor Stolojan apreciaza, intr-o declaratie de presa transmisa luni, ca intentia premierului Victor Ponta de a impozita suplimentar anumite categorii de salariati din sectorul bugetar reprezinta "un populism ieftin de campanie".

"Vorbaria domnului Ponta despre ce intentioneaza sa faca in domeniul politicii fiscale nu mai conteneste. Nu este zi in care sa nu aflam noutati care se bat cap in cap, demonstrand incoerenta, lipsa de analiza economica si incompetenta", sustine Stolojan, intr-o declaratie de presa.

El face referire la intentia de a se introduce o taxa de solidaritate pentru bugetarii cu venituri mari. "Acum, pe picior, aflat in campanie electorala, lanseaza intentia de a impozita veniturile si pensiile peste 4.500 lei. Dupa numai cateva zile, ne anunta ca vor fi exceptati profesorii. In acelasi ton de superficialitate, cineva se poate intreba: de ce sa nu fie exceptati si medicii, cercetatorii stiintifici, judecatorii, procurorii, politistii etc.?!", mentioneaza Stolojan.

Europarlamentarul PDL sustine ca Victor Ponta "nu are nicio tresarire ca pune in pericol" procesul de selectare a managerilor privati pentru companiile cu capital de stat. "Cine sa mai ia in serios un asemenea proces, daca Guvernul poate interveni discretionar in conditiile de salarizare din acest sector?", adauga el.

"In ceea ce priveste intentia domnului Ponta de a impozita suplimentar numai anumite categorii de salariati din sectorul bugetar, deocamdata, o luam ca pe un populism ieftin de campanie", mentioneaza Theodor Stolojan.

Boureanu: Masura este neconstitutionala

De asemenea, deputatul PDL Cristian Boureanu a declarat, luni, intr-o conferinta de presa, ca "realitatea constitutionala" spune ca "este imposibil sa treci un astfel de impozit care sa afecteze discretionar numai o anumita parte a salariatilor si singura posibilitate ca Victor Ponta sa indeplineasca ceea ce a spus, ca va da o lege care nu poate sa fie atacata la Curtea Constitutionala, este de a duce acest impozit si catre mediul privat", nemaivorbind de ceilalti bugetari.

Acesta a sustinut ca recentele declaratii ale premierului privind acest subiect au determinat o stare de incertitudine in ceea ce priveste modul in care actualul guvern vede sa gestioneze impozitele si taxele Romaniei.

"Declaratiile ca aceasta taxa nu se va aplica profesorilor universitari si magistratilor mascheaza, de fapt, pregatirea unei legi care s-ar putea sa afecteze nu numai bugetarii ci inclusiv mediul privat", a fost de parere democrat-liberalul.

Potrivit afirmatiilor sale, printr-o astfel de masura este atacata direct cota unica, ce, in ultimii opt ani, a constituit fundamentul de politici economice ale Romaniei si nu a constituit niciodata subiect de negociere, nici macar pe perioada guvernului comun, din 2009. El a daugat ca aceasta cota unica a fost o masura pe care si-a asumat-o PNL.

Boureanu a apreciat ca acest impozit suplimentar reprezinta un prim pas in distrugerea cotei unice. "Este un lucru trist, este un lucru care ne arata inca o data ca PNL risca sa se transforme intr-un vagon la locomotiva PSD", a declarat parlamentarul.

Pe de alta parte, Cristian Boureanu a spus ca Victor Ponta nu a precizat ce va face cu cei care lucreaza in guvernul sau, au un salariu de 4.400 de lei si sunt membri intr-un consiliu de administratie, unde iau 4.400 de lei, daca vor plati o astfel de taxa, de impozit.

"Eu, de o luna de cand este la putere si poate sa faca tot ce doreste, ca premier, nu vad decat masuri de impozitare, masuri de taiere si absolut nicio masura din toate cele pe care le-a promis pana in ziua investirii. In discursul de investire se vorbea de reducerea TVA la alimente, de cresterea salariului minim, de impulsionarea celor care aduc venituri la bugetul de stat", a mai afirmat deputatul PDL.

Guvernul analizeaza impozitarea suplimentara, cu inca 16%, a sumei din pensie sau salariu care depaseste 4.500 lei /luna, sistem care ar putea fi aplicat incepand cu anul viitor si numai pentru sectorul bugetar, declara, marti, premierul Victor Ponta.

El amintea ca Guvernul USL intentioneaza sa aplice de anul viitor cote diferentiate de impozit, in functie de nivelul salariilor.

"In plus fata de acest sistem fiscal, daca va fi cazul si daca se va dovedi o idee buna, in special in zona bugetara, pentru ca nu vreau sa dam semnale negative in zona privata care deja a suferit destul de multe in urma crizei, pentru cei care au venituri mari de la buget, de peste 4.500 lei pe luna, acolo poate fi vorba de o taxa de solidaritate. O taxa de 16 plus inca 16 peste ceea ce depaseste 1.000 de euro pe luna", spunea Ponta.

România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat joi, 28 martie, că sunt implementate - proiectare şi execuţie contracte pentru construirea a încă 729 km de drum de mare viteză....
Nicușor Dan: ”Într-o țară civilizată, Ştefan Dumitraşcu și domnii Greblă şi Hopincă ar trebui să fie azi în pușcărie”
Nicușor Dan: ”Într-o țară civilizată, Ştefan Dumitraşcu și domnii Greblă şi Hopincă ar trebui să fie azi în pușcărie”
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a enumerat joi, 28 martie, câteva persoane despre care consideră că „ar trebui să fie azi în puşcărie. „Eu am precizat azi în conferinţa de presă...
#Teodor Stolojan taxa solidaritate Ponta, #Stolojan Ponta populism ieftin , #europarlamentar