Stolojan: Am fi putut evita reducerea salariilor bugetarilor - Interviu

Sambata, 22 Ianuarie 2011, ora 09:04
4409 citiri
Stolojan: Am fi putut evita reducerea salariilor bugetarilor - Interviu
Foto: stolojan.eu

Prim-vicepresedintele PD-L Theodor Stolojan afirma ca daca, in 2008, Guvernul PDL-PSD ar fi acceptat propunerile sale, de inghetare a salariilor si pensiilor si de anulare a beneficiilor sociale artificial umflate de Guvernul Tariceanu, nu ar mai fi fost necesara taierea salariilor bugetarilor cu 25% in 2010.

Intr-un interviu acordat Ziare.com, europarlamentarul PD-L explica de ce virtuala alianta PSD-PNL-PC nu reprezinta o amenintare pentru partidul sau pana la alegerile din 2012 si se declara categoric in favoarea mentinerii lui Emil Boc ca lider al democrat-liberalilor, la Congresul din aprilie.

In plus, Stolojan atrage atentia asupra faptului ca problema reala nu este amanarea aderarii la Spatiul Schengen, ci amanarea adoptarii monedei europene si sustine cu tarie ca Romania are mare nevoie de politici de dreapta clare si ferme.

Prim-vicepresedintele PD-L mai dezvaluie care este cea mai delicata problema cu care se confrunta democrat-liberalii in prezent si creioneaza portretul presedintelui ideal al Romaniei, exprimandu-si convingerea ca exista romani care sa se incadreze in tiparul trasat de el.

Stolojan explica si de ce nu ar putea Crin Antonescu sa ocupe locul lui Mircea Geoana de presedinte al Senatului, in vederea sporirii sanselor de reusita in actiunea de suspendare a lui Traian Basescu: ca sa ocupi un loc, trebuie sa stai pe scaun, iar Crin Antonescu are mari probleme cu prezenta la locul de munca.

- Este ACD un pericol pentru PD-L? Dar Alianta ACD - PSD?

- Depinde despre ce discutam. Daca discutam despre dorinta lor de a depune o motiune de cenzura si a darama guvernul Boc sau de a suspenda presedintele, nu cred ca au vreo sansa, deoarece coalitia aflata la guvernare functioneaza, si-a indeplinit obiectivele.

Nu vad in perioada 2011-2012 probleme deosebite care sa apara si sa fisureze actuala coalitie de guvernare. Din acest punct de vedere, aliantele create acum intre PNL si PC, precum si intentia cu PSD nu constituie un pericol pentru coalitia de guvernare.

In ce priveste alegerile din 2012 si rezultatul lor, se creeaza o situatie noua in care vom avea pe scena politica doua forte aflate in directa competitie: de o parte aceasta alianta de stanga, PSD-PC-PNL, si de cealalta parte Partidul Democrat Liberal, care s-a situat clar pe centru-dreapta. In rezultatul alegerilor va conta foarte mult si ce se intampla in acesti doi ani 2011-2012, vizavi de redresarea economiei, de accelerarea cresterii economice, de posibilitatea de a reveni cu veniturile la nivelul avut in 2008.

- Prin urmare, sunteti increzator ca UDMR nu va fi tentat sa paraseasca actuala coalitie?

- UDMR este un partid care are obiective clare. Daca si le realizeaza, este un partener stabil de guvernare. Deocamdata, obiectivele pe care le-a avut UDMR in relatia cu ceilalti membri ai coalitiei de guvernare nu au pus in pericol coalitia.

- Cum vedeti urmatorul scenariu: Crin Antonescu desemnat la inceputul sesiunii parlamentare de Opozitia unita drept presedinte al Senatului, in locul lui Mircea Geoana, plus suspendarea lui Traian Basescu urmata de referendum, cu un succes usor de anticipat daca tinem cont de sondaje?

- E un scenariu improbabil, in primul rand din cauza domnului Crin Antonescu. Pentru a lua locul domnului Geoana, trebuie sa stai acolo pe scaun. Domnul Crin Antonescu, dupa cum stiti, si cand era profesor si cand era deputat si cand a fost presedinte de grup parlamentar, si acum cand este presedinte de partid, are o problema cu prezenta zilnica la locul de munca.

Deci nu vad posibil acest scenariu, in primul rand din cauza domnului Crin Antonescu.

- Cum caracterizati cariera politica a lui Crin Antonescu? Care sunt realizarile sale politice?

- Domnul Crin Antonescu a beneficiat din plin de o conjunctura, a crizei economice, si de erorile facute de coalitia de guvernare in gestionarea anumitor reforme, cum este cazul reformei pensiilor.

- Vazand evolutia economiei Romaniei in ultimii doi ani, regretati ca nu ati acceptat in 2008 sa fiti premier?

- Nu regret, dimpotriva, imi dau seama cata dreptate am avut atunci si ca intuitia mea, la vremea respectiva, a fost corecta. Eu am participat zi de zi la negocierile dintre PD-L si PSD, cand s-a format acea alianta pentru guvernare. Stiam exact ceea ce isi doresc cele doua partide politice si mi-am dat seama ca multe dintre dorintele lor erau in contradictie cu ce credeam eu in vremea respectiva ca trebuie facut. In acel moment, am spus ca presedintii celor doua partide trebuie sa isi asume responsabilitatea guvernarii.

Va dau si exemple cum ajungeam foarte rapid in conflict cu dorintele celor doua partide. Spre exemplu, in decembrie 2008 am propus inghetarea, nu reducerea, salariilor, inghetarea pensiilor si anularea tuturor actelor normative adoptate in ultimele luni ale guvernarii Tariceanu, care umflau fel de fel de beneficii sociale, salariale, si care nu aveau acoperire in resursele care se diminuau vazand cu ochii ca urmare a manifestarii crizei.

De asemenea, anularea celui de-al 13-lea salariu, bonusurile. La vremea respectiva, propunerile au parut ceva de neconceput. Eu sunt convins ca daca atunci luam asemenea masuri, am fi putut evita reducerea salariilor, care a aparut ulterior, sau propunerea de reducere a pensiilor.

Sau sa nu uitam ca ceea ce spune azi presedintele, ca nu mai trebuie politizate functiile la nivel administrativ, local, atunci era dorinta fierbinte a ambelor partide. Si PD-L si PSD doreau acest lucru, sa ii schimbe, chipurile, pe conducatorii acestor servicii deconcentrate pusi de liberali. Dar istoria se repeta la fiecare schimbare de putere politica in Romania, ceea ce este in detrimentul eficientei si profesionalismului acestor servicii, ele trebuie sa fie asezate strict pe criterii de competenta profesionala si integritate. Ei bine, imaginati-va ca cineva se opunea atunci dorintei celor doua partide de a schimba sedii deconcentratelor. Era inlaturat fara niciun fel de retinere!

Preluarea de catre Emil Boc a functiei de prim-ministru ca presedinte al PD-L a fost un avantaj pentru a putea face reformele de care Romania avea nevoie. Ganditi-va de cate ori a trebuit presedintele Traian Basescu sa se duca si sa solicite sprijinul parlamentarilor din coalitie sa sustina reformele. Imaginati-va ce ar fi insemnat unul care era prim-ministru, dar nu era nici macar presedintele partidului de guvernare.

- Si 2011 va fi un an extrem de greu. In opinia dumneavoastra, ar fi bine ca Emil Boc sa ramana presedinte al PD-L dupa alegerile din partid, din luna aprilie?

- Categoric! Pentru ca este omul care a reusit sa mentina un echilibru in partid, in primul rand, si in al doilea rand in coalitia de guvernare. Treaba nu e simpla cu un partid ajuns la guvernare, care are multi parlamentari si in plus detine majoritatile in multe judete, in consilii judetene, si foarte multe primarii. Evident, toti acestia asteapta de la 'presedintele partidului' sa fie sustinuti in fata 'prim-ministrului', pentru alocarea de resurse si nu numai.

- Cand va anunta PD-L candidatul la alegerile prezidentiale?

- Este cea mai delicata problema pe care o are de rezolvat PD-L la ora actuala. Inca nu e atat de presanta, insa imediat dupa aprilie, partidul are aceasta problema de rezolvat pentru ca orice candidat la presedintia Romaniei trebuie sa aiba timpul necesar sa se afirme ca un candidat, ori daca vii cu el in 2013, nu ai facut nimic.

- Care este profilul unui presedinte ideal pentru Romania? Cine se incadreaza cel mai bine in acest tipar, in opinia dumneavoastra?

- Trebuie sa fie un om care a probat ceva in viata lui, in primul rand. Atunci cand incerci sa ii faci un bilant sa ai ce spune in el, nu simplul fapt ca a profitat de o conjunctura, cum este cazul domnului Antonescu. Trebuie sa aiba o experienta si realizari certe, in domeniul profesional si in domeniul politic, care sa fie de durata, constante, nu intamplatoare, nu datorate unor situatii pur conjuncturale sau unor relatii care se practica in Romania, de nepotism.

Deci prima conditie este sa vezi ca este un om care are realizari profesionale si politice care se bazeaza pe calitatile lui si pe munca lui.

In al doilea rand, evident, trebuie sa fie un om care a demonstrat ca a putut negocia in anumite situatii, un om de echipa, care sa asculte, un om de dialog, un om care poate intelege societatea romaneasca.

Sunt romani care indeplinesc aceste conditii. Nu dau exemple, partidul e acum intr-o etapa in care nu se concentreaza pe aceasta problema, se concentreaza pe alegerea noii conduceri a PD-L.

- Ar fi benefica pentru PD-L o alianta cu UNPR?

- Depinde ce se urmareste prin aceasta alianta. Daca se urmareste doar crearea unui vehicul pentru ca un partid sau altul sa ajunga in Parlament deoarece pe propriile picioare nu poate sa ajunga, atunci nu mi se pare o treaba valida, care sa ajute la ceva. Nu am face decat sa repetam practica PC de ani si ani de zile: singura lui preocupare este sa isi gaseasca un partener in a carui barca sa se urce.

O alianta poate fi facuta foarte limpede: partidele sa participe la alegeri pe propriile picioare si alianta sa se faca in sensul dorintei de a forma un guvern care sa aplice un program politic asupra caruia s-a cazut de acord.

- Mai exista stanga si dreapta in politica romaneasca? PNL se aliaza cu PC si PSD si pare dispus sa renunte la cota unica.

- Categoric exista, dar exista si o confuzie. In drumul din decembrie 1989 pana astazi, ianuarie 2011, Romania a avut de indeplinit o serie de obiective si indiferent ce partid era la guvernare, de stanga sau de dreapta, trebuia sa le indeplineasca.

Si atunci a aparut confuzia, cand un partid ca cel condus de Adrian Nastase trebuia sa faca privatizari, ca altfel nu intram in UE. Nu vorbesc de privatizarile "comandate", este vorba de procesul de privatizare, de transformare a economiei romanesti dintr-o economie dominata de proprietatea de stat intr-o economie in care rolul principal sa il aiba proprietatea privata. Trebuiau liberalizate pietele. Acestea au fost obiective ale tranzitiei la o economie de piata, bazata pe competitie, pe proprietatea privata. Asta a creat confuzia intre stanga si dreapta.

La ora actuala, noi am cam indeplinit aceste obiective si acum conteaza foarte mult orientarea efectiva a partidelor pe politicile economice si sociale pe care le promoveaza. Or noi ce constatam? Ca am avut un Partid National Liberal care pretinde ca este de dreapta, dar prin ceea ce a facut in 2007-2008, prin alocarea resurselor in special pentru consum, PNL pur si simplu a demonstrat ca este de stanga, nu de dreapta.

Conteaza foarte mult stanga-dreapta in politica si va dau un exemplu. La ora actuala, Romania se confrunta si se va confrunta din ce in ce mai mult cu problemele pe care le ridica sistemul de sanatate. Solutia se gaseste in politicile de dreapta, nu de stanga. Politicile de dreapta sunt foarte clare si sunt departe de ceea ce se intampla la ora actuala in sistemul de sanatate din Romania.

- De ce, din moment ce la guvernare este o coalitie de dreapta?

- Da, numai ca aceasta coalitie face o anumita reforma care a devenit extrem de urgenta in acest sector, si care urmareste in mod deosebit restabilirea unui sistem ce mentine, intr-o forma sau alta, un control pe cheltuielile din sanatate.

Problema este insa mult mai serioasa, mult mai profunda, si necesita solutii de dreapta, in sensul construirii unui sistem de stimulente in sistemul de sanatate care sa asigure si calitatea serviciilor si o transparenta mai mare in ceea ce priveste modul de alocare a resurselor. Acest lucru nu se poate face decat daca te bazezi mai mult pe fortele pietii.

- Ce sanse mai are Romania sa intre in Schengen in 2011?

- Vom intra in Schengen. Intarzierea ne costa, in special in zona importatorilor si exportatorilor, mai putin in zona persoanelor fizice. La transportatori apar insa costuri suplimentare pentru ca nu suntem in Schengen.

Problema reala pe care o are insa Romania este problema adoptarii euro, intrarii in zona euro sau nu.

La ora actuala, sunt mult mai multi in Romania cei care doresc sa nu trecem la euro decat cei care doresc. Iar cei care nu doresc sunt cei care au avantaje foarte mari din diferentele de dobanzi, din speculatiile pe aceste diferente de dobanzi, pe miscarile de curs, si asa mai departe.

- Cum se vede de la Bruxelles relatia Romania - Franta?

- Noi aici cooperam foarte bine, nu simtim in mod direct ca exista o retinere sau nu. Sigur, luam nota de faptul ca, la nivel de experti, Franta a solicitat mai mult timp sa examineze raportul, am luat nota ca Bulgaria si-a luat angajamentul ca va indeplini si ea pana in martie toate conditiile tehnice, si daca acest lucru se intampla nu exista niciun alt obstacol pentru ca Romania si Bulgaria sa intre in Schengen pana la sfarsitul lui 2011.

Sigur ca daca apar alte dorinte politice, devine greu de prevazut ce se va intampla.

- Se mai poate vorbi de onoare in politica romaneasca ? Va intreb pentru ca senatorul Catalin Voicu ramane senator chiar daca este arestat de luni bune, PNL se aliaza cu partidul lui Dan Voiculescu, un tanar deputat a trecut fara jena in ultimul an prin toate partidele parlamentare, profesorii universitari din PSD Bucuresti il au ca lider pe Marian Vanghelie, iar in topul chiulangiilor din Parlament se afla chiar liderii de partide.

- Lucrurile se schimba, numai ca schimbarile care tin de natura umana, de natura sociala, de caracter, necesita o perioada mult mai lunga de timp si noi nu suntem obisnuiti cu asta, am dori ca lucrurile sa se intample foarte rapid.

Eu sunt convins ca sensul evolutiei clasei politice este spre bine. E o generatie de politicieni care se schimba. E nevoie de timp. Romania evolueaza si evolueaza in directia buna. E nevoie insa de timp ca si clasa politica sa devina o clasa mai responsabila, mai asezata pe principii si mai putin pe chestiuni de conjunctura sau pe cele de genul "cum sa gasim o modalitate sa intram in Parlament".

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Theodor Stolojan Alianta PNL, #Stolojan Crin Antonescu, #Stolojan Boc presedinte PDL, #Stolojan premier , #PDL