Stolojan, despre PDL: Un partid facut knock-out nu poate sa zburde - Interviu

Miercuri, 09 Ianuarie 2013, ora 16:33
4660 citiri
Stolojan, despre PDL: Un partid facut knock-out nu poate sa zburde - Interviu
Foto: Arhiva

Theodor Stolojan a declarat pentru Ziare.com ca esecul PDL in alegerile parlamentare trebuie judecat conform procedurilor statutare, fara graba sau patima, si doar dupa stabilirea cauzelor care au condus la acest esec.

Europarlamentarul PDL mai spune ca cei care se gandesc sa "arunce piatra" spre liderul PDL, Vasile Blaga, trebuie sa se intrebe mai intai ce au facut ei pentru a evita scorul slab inregistrat la alegeri.

Stolojan respinge speculatiile potrivit carora PDL poate fi acuzat de non-combat fata de USL. "Ati vazut un boxer facut knock-out? Nu se scoala imediat de jos si incepe sa dea pumni", a explicat Theodor Stolojan in interviul acordat Ziare.com, in care mai afirma si ca ARD este un proiect care trebuie continuat, chiar si cu o alta denumire, pentru ca este nevoie de unificarea dreptei.

Intelectualii din PDL vs. garda veche: Acuzatii de tradare, ironii si tapi ispasitori

Cum comentati situatia actuala a PDL? Pare un partid in totala degringolada, ai carui lideri, in loc sa se ocupe de reorganizarea lui, se ataca in public.

Situatia este mai simpla si nu trebuie complicata si judecata emotional. Noi avem un statut, el spune clar care sunt procedurile care trebuie sa fie urmate pentru a se ajunge la Conventia nationala pentru alegerea conducerii partidului, care se face obligatoriu dupa toate alegerile parlamentare si exceptional atunci cand apar probleme exceptionale.

Noi suntem acum intr-o situatie in care partidul a inregistrat un rezultat prost la alegerile parlamentare si se urmeaza procedura normala. Este un Consiliu National de coordonare, care se tine pe 23 februarie. La acesta se poate hotari eventuala accelerare a procesului.

Voinescu: Am schimbat conducerea PDL intr-o luna, nu vad de ce acum ne trebuie 6

Flutur: Saptamana viitoare incepem evaluarea filialelor PDL

Inteleg ca nu considerati ca PDL este acum intr-o situatie exceptionala? Totusi, a obtinut un rezultat foarte slab la alegerile parlamentare din 9 decembrie.

Asa este, dar trebuie sa vedem cauzele pentru care a obtinut PDL un asemenea scor, respectiv ARD. Eu ma detasez putin de parerile exprimate de unii colegi care poate au experienta mai mica in partide. Eu am condus PNL dupa esecul din anul 2000, cand partidul obtinuse 7%, si l-am urcat, usor usor, la aproape 20% printr-o munca sustinuta.

Nu vreau sa discut acum cauzele care au condus la acest esec al PDL in anul 2012, pentru ca e o discutie mult prea lunga si mult prea politizata, si emotionala. Dar uitati-va ce se intampla in majoritatea tarilor din Europa unde partidele care au fost la guvernare si au fost nevoite sa adopte masuri dure de ajustare economica pentru a reechilibra situatiile, de regula, au pierdut alegerile.

Credeti ca Alianta Romania Dreapta a fost o solutie buna ? O sustineti in continuare, mai ales ca urmeaza prezidentialele din 2014?

ARD a fost o gandire buna, dar, din pacate, facuta prea tarziu. Nu a avut timp sa fie "marchetizata". Ganditi-va ca atunci cand noi am facut Alianta D.A. am avut aproape doi ani de zile inainte pentru a o prezenta populatiei cu care am ajuns la guvernare in anul 2004.

Alianta trebuie mentinuta, sub forma ARD, sub forma unui Partid Popular, ca denumire putem alege o denumire mai buna, dar ideea de uniune, de unitate a fortelor de dreapta, este o idee valabila, insa si ea trebuie pregatita. Era foarte dificil sa o faci cu cateva luni inainte de alegeri si sa ai pretentii. Avem exemple doar cu Alianta DA si cu USL, la fel, constituita cu ani de zile inainte.

Si mai e un lucru. S-a obtinut un rezultat prost, dar hai sa judecam cat de vinovat este Blaga pentru rezultatul obtinut in 2012? Cat de vinovat este Blaga, care a preluat conducerea partidului dupa alegerile locale? Ce ii imputam in primul rand lui Blaga? Faptul ca a preluat partidul intr-o situatie extrem de dificila, dupa esecul de la alegerile locale, si ca a avut in fata sarcina constituirii ARD cu care s-a prezentat in alegeri si a obtinut un rezultat prost?

Poate non-combatul pe care PDL pare sa il practice in ultimul timp. Guvernul Ponta face greseala dupa greseala, iar liderii PDL in loc sa le taxeze prefera sa se certe intre ei.

Ati vazut un boxer facut knock-out? Nu se scoala imediat de jos si incepe sa dea pumni, nu...PDL e un partid care a trecut printr-o trauma si care are nevoie de un timp sa se refaca, nu poate a doua zi dupa ce a fost facut knock-out in alegeri sa incepa din nou sa zburde.

Trebuie un timp in care sa vedem ce se intampla, care primari mai raman cu noi, care incep sa treaca la USL, si asa mai departe... E un proces in care partidul se reorganizeaza, porneste din nou la lupta...drumul e lung.

Aveti si lideri in urma carora sa porniti la drum? Dati-ne cateva nume, cata vreme dumneavoastra refuzati sa candidati la sefia PDL.

Eu sunt europarlamentar si e deja timpul generatiei care are la ora actuala 45-50 de ani. Ma abtin deocamdata sa dau alte nume pentru ca opinia mea are greutate in partid, dar sunt multi oameni, pe care ii cunosc foarte bine.

Dar eu am spus in Colegiul Director: inainte de a ridica piatra fiecare trebuie sa isi puna intrebarea ce a facut el pentru acel rezultat din 2012. Si dupa ce clarificam aceste lucruri, putem face orice.

Ce sanse le dati adversarilor politici de la USL? Cum au pornit si cum evolueaza?

Au aceasta majoritate calificata in Parlamentul Romaniei si pot face orice doresc, din punct de vedere legislativ. Din pacate, startul nu este deloc convingator, si vorbesc pentru Romania, nu pentru PDL.

Avem un guvern care nu realizeaza ca este la guvernare, si nu de azi de ieri, ci de 7 luni, si nu mai poate sa explice lucruri care nu sunt in regula cautand vinovati in alta parte.

Uitati-va la problema taxelor. Ea trebuia facuta inainte de a fi inceput acest an. Nu-i nicio problema, o facem si in februarie, mentinem in confuzie autoritatile locale, oamenii platesc pe vechea regula, pe noua regula, dupa care trebuie sa se faca corectiile... E modul de lucru romanesc: mai tarziu decat trebuie, prost si cu corectii.

Sa speram ca pana la urma acest guvern realizeaza ca are responsabilitatea guvernarii si o sa se indrepte.

Cât de mult își dorește Ciolacu victoria Gabrielei Firea la Capitală: ”La nivel vizibil, vor fi declarate susțineri”
Cât de mult își dorește Ciolacu victoria Gabrielei Firea la Capitală: ”La nivel vizibil, vor fi declarate susțineri”
Odată cu retragerea medicului Cătălin Cîrstoiu și renunțarea la candidatura comună PSD-PNL pentru Primăria Capitalei, liderul social-democraților, Marcel Ciolacu, se găsea în situația...
Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Premierul Marcel Ciolacu a reacţionat joi, 25 aprilie, la declaraţiile primarului Sectorului 1, Clotilde Armand, transmiţându-i acesteia să îşi ia un avocat bun pentru că ”a încălcat...
#Stolojan alegeri PDL, #Stolojan Alianta Romania Dreapta, #Stolojan schimbare Blaga, #Stolojan guvern Ponta , #PDL