Stolojan: In Romania lui Oana, Pepe, Iri si Mona totul e posibil - Interviu

Sambata, 09 Aprilie 2011, ora 18:06
6687 citiri
Stolojan: In Romania lui Oana, Pepe, Iri si Mona totul e posibil - Interviu
Foto: Arhiva

"Daca Boc nu lua masura imediata cu acordul acela de 20 de miliarde, multi romani care au luat credite in valuta si aveau salariile in lei ar fi plans acum, ca si multe firme. (...)Sunt multe lucruri care sunt neexplicate in Romania. Dar nu cred ca romanii au timp de asa ceva, de altceva in afara de Moni si Iri, si Oana si Pepe, de a sta sa inteleaga prin ce pericol a trecut Romania", sustine Theodor Stolojan intr-un interviu acordat Ziare.com.

Prim-vicepresedintele PD-L a mai precizat si ca sustinerea pe care i-o acorda lui Emil Boc pentru un nou mandat de presedinte al partidului nu are nicio legatura cu faptul ca acesta se afla in competitie cu Vasile Blaga, ci cu faptul ca actualul premier "si-a facut datoria" si a salvat tara de la un pericol de care romanii, preocupati mai mult de scandalurile mondene, nici macar nu sunt constienti.

Stolojan apreciaza ca atat Blaga, cat si Boc au potential de a conduce PD-L, dar subliniaza faptul ca nu i se pare corect ca un om care s-a dovedit responsabil si a avut curaj sa fie dat la o parte chiar de colegii lui pentru o virtuala crestere in sondaje a partidului.

La randul sau fost premier si ministru de Finante, Theodor Stolojan nu se fereste sa acuze acea parte din sistemul financiar care "a impins Romania in criza".

"Cine are curiozitatea sa se uite in anul 2007 va vedea cum cresterea creditului dat firmelor si persoanelor fizice in miliarde de lei a fost cat cresterea PIB din anul respectiv. (...)De ce acum se iese si se spune ca cei care au venituri in lei nu mai trebuie sa ia credite in valuta? De ce nu s-a iesit in perioada 2007-2008 cand se imparteau credite in valuta 'cu ligheanul' si lua oricine vroia? Lucrurile sunt mult mai complicate in ceea ce priveste ce s-a intamplat in Romania, fata de ceea ce s-a prezentat si fata de ceea ce intelege lumea", a mai declarat Theodor Stolojan.

Pe de alta parte, prim-vicepresedintele PD-L nu sustine varianta desemnarii unui premier tehnocrat, vehiculata inclusiv de presedintele Traian Basescu, remarcand ironic insa ca Romania ar putea avea orice fel de premier, care nici macar sa nu aiba legatura cu tehnocratia, asa cum a mai avut si altadata.

"Romania a demonstrat ca e inca tara lui 'merge si asa', din pacate. Nu e absolut nicio problema in Romania lui Oana, Pepe, Iri si Mona", a conchis europarlamentarul roman.

Ar trebui sa ne asteptam si la alte candidaturi surpriza in afara de cea a lui Theodor Paleologu?

Aceasta nu stiu daca e surpriza. Ma rog, daca vrei sa iti faci de lucru... Dar, cum spunea cineva, oricine din PD-L poate sa isi depuna candidatura, daca intruneste conditiile statutare.

De ce sunt atat de putini candidati la presedintia PD-L?

Pentru ca oamenii isi evalueaza fortele. Te inscrii intr-o competitie in momentul in care consideri ca ai si sanse de a castiga, nu te inscrii doar pentru a fi intr-o competitie. Lupti sa castigi.

Dumneavoastra de ce nu candidati?

Eu am anuntat ca e randul unei generatii noi, tinere, care trebuie sa faca aceasta schimbare in politica.

Care ar fi profilul ideal al unui presedinte PD-L in actuala conjunctura in care PD-L a ajuns la 17% in sondaje si se afla la guvernare intr-o perioada de criza? Care dintre cei doi candidati importanti, Vasile Blaga si Emil Boc, se apropie cel mai mult de acest profil?

Eu cred ca ambii candidati au potentialul foarte clar de a conduce PD-L. Faptul ca eu mi-am manifestat in mod constant sustinerea pentru Emil Boc, inainte ca vreunul dintre cei doi candidati sa isi anunte dorinta de a candida la presedintia partidului, are cu totul alte ratiuni, nu are legatura cu competitia care are loc acum intre Boc si Blaga.

Eu il sustin pe domnul Boc pentru ca stiu ce inseamna sa fii prim-ministru intr-o perioada de criza, ce responsabilitati ai, si consider ca Emil Boc a facut ceea ce trebuia pentru Romania. Ca se putea face mai bine? Indiscutabil. Ca se puteau evita multe dintre problemele aparute, gen pensiile militarilor sau altele? Sigur ca se putea face mai bine, dar intotdeauna realitatea este cea care, pana la urma, se impune.

Boc si-a facut datoria, faptul ca este atat de criticat este pentru ca masurile luate nu au placut nimanui. Dar fara acest gen de masuri Romania nu putea sa se redreseze. Sa nu uitam ca situatia dificila a Romaniei, care exista la sfarsitul lui 2008, nu este inca explicata asa cum trebuie. Nefiind explicata, lumea inca nu isi da seama prin ce pericol a trecut.

Acum, guvernatorul spune sa luam masuri sa nu mai dam credite in valuta celor care au salariile in lei.. Acum?! Acum e apa de ploaie, doar previne o porcarie in viitor ca cea care s-a intamplat in pedioada pana in 2008.

Daca Boc nu lua masura imediata cu acordul acela de 20 de miliarde, multi romani care au luat credite in valuta si aveau salariile in lei ar fi plans acum, ca si multe firme.

Dar treburile astea sunt mai greu de explicat, altii sunt mult mai priceputi in comunicare, in special partea de sistem financiar. Ea a impins Romania in criza. Cine are curiozitatea sa se uite in anul 2007 va vedea cum cresterea creditului dat firmelor si persoanelor fizice in miliarde de lei a fost cat cresterea PIB din anul respectiv.

Sunt multe lucruri care sunt neexplicate in Romania. Dar nu cred ca romanii au timp de asa ceva, de altceva in afara de Moni si Iri, si Oana si Pepe, de a sta sa inteleaga prin ce pericol a trecut Romania.

Eu stiu exact ce presiuni a avut, ce constrangeri a avut Emil Boc, si nu mi pare normal ca un om care a devenit constient de responsabilitatea pe care o are, de masurile nepopulare pe care a trebui sa le ia, sa fie dat la o parte chiar de catre partidul lui doar pentru ca partidul sta mai jos in sondaje si nu stiu cine a facut o investigatie sociologica si a ajuns la concluzia ca daca o sa il schimbam pe Boc o sa ajunga partidul sa creasca in sondaje foarte repede.

Sa ne amintim ce s-a intamplat cu PNTCD: in perioada 1996-2000 a schimbat trei prim-ministri. PD-L nu va avea aceeasi soarta pentru ca economia isi revine. Sigur ca nu poate sa isi revina ca atunci cand sistemul bancar baga 60 de miliarde de lei in economie sub forma de credit cu buletinul si asa mai departe.

Deci sustinerea mea pentru domnul Boc nu are nicio legatura cu competitia dintre Boc si Blaga.

Care sunt principalele diferente dintre Emil Boc si Vasile Blaga, in calitate de lideri de partid? De exemplu din punct de vedere al relatiilor cu celelalte formatiuni politice sau ca si autoritate in randul membrilor PD-L

Ca lideri ai partidului amandoi au potentialul de a conduce. Diferentele tin de functiile pe care cei doi le-au avut in diferite imprejurari.

Nu are nicio legatura aceasta competitie cu relatiile cu celelalte partide. Acestea se stabilesc in functie de interesele reale pe care le are Romania, de interesul public, si nu de aranjamente la cafea sau altele, care pot avea loc intre doi oameni apartinand la doua partide diferite.

Ca si autoritate, depinde ce intelegem prin acest cuvant. Autoritatea ti-o confera functia si activitatea personala pe care o depui in functia respectiva, in ce masura iti faci treaba cum trebuie.

Este corect ce spuneti, dar credeti ca delegatii care vor vota la Conventie vor tine cont de aceste principii sau...?

Nu stiu cum vor gandi delegatii, eu va spun despre respectul pe care trebuie sa il avem fata de Boc pentru ce a facut pentru Romania si pentru PD-L.

Asta nu inseamna ca nu il respect pe domnul Blaga, ambii au potentialul, au capacitatea de a conduce partidul, dar din punctul meu de vedere, il sustin pe Boc pentru ca stiu ce a facut acest om pentru romani.

Ca PD-L va trebui, poate, sa plateasca in 2012 impunerea unor masuri nepopulare, ramane de discutat acest lucru.

Cum vedeti pozitiile de presedinte PD-L, premier din partea PD-L si candidat la presedintia Romaniei al PD-L? Trebuie sa ramana total diferite sau nu?

Eu am spus-o din decembrie 2008, ca in conditiile create in Romania la vremea respectiva, presedintele partidului care asigura guvernarea trebuie sa fie si premierul, pentru ca altfel intr-un echilibru politic precar cum aparuse atunci, era foarte complicat ca intre doua partide politice, PD-L PSD, sa ai o a treia persoana care sa fie prim-ministru si care sa nu fie presedintele unuia dintre ele.

Dupa un an de zile, cand s-a format cel de-al doilea Guvern Boc cu UDMR si ceilalti, era, din nou, un echilibru politic foarte fragil. Ar fi fost foarte dificil pentru orice alt prim-ministru sa aiba sustinerea parlamentarilor, daca nu ar fi fost presedintele partidului principal de guvernare.

Eu nu vad absolut nicio problema, dimpotriva, cred ca perioada respectiva a cerut ca prim-ministrul sa fie si presedintele partidului politic cel mai important in guvernare.

Faptul ca am colegi in partid si ca exista analisti care spun ca daca separam cele doua functii, prim-ministru si presedinte de partid, s-ar imbunatati situatia PD-L din punct de vedere al increderii, e o tema de discutie.

Dar principalul criteriu trebuie sa fie ce se intampla cu Romania, nu ce se intampla cu PD-L. Ce se intampla cu PD-L e pe locul doi.

Si totusi, un premier tehnocrat nu ar fi o varianta mai buna in conditiile actuale?

In Romania lui Iri si a lui Moni totul e posibil, nu e nicio problema. Putem avea si un premier care sa nu fie nici tehnocrat. Am avut si asemenea premieri, care nu aveau nicio tangenta cu tehnocratia.

Romania a demonstrat ca e inca tara lui "merge si asa", din pacate. Nu e absolut nicio problema in Romania lui Oana, Pepe, Iri si Mona.

Pareti foarte suparat pe Iri si Moni... Dar dumneavoastra ati vazut ce comunicatori are PD-L ? De ce nu ies vocile importante din partid sa explice ce s-a intamplat, pericolul prin care a trecut Romania, si ce urmeaza?

Nu sunt suparat, sunt amuzat, asta e realitatea. Nu vedeti cine face audienta in Romania?

Da, din pacate, unii au resurse mai multe de comunicare si comunica mai bine. Nu va intrebati oare, de ce acum se iese si se spune ca cei care au venituri in lei nu mai trebuie sa ia credite in valuta? De ce nu s-a iesit in perioada 2007-2008 cand se imparteau credite in valuta cu ligheanul si lua oricine vroia?

Lucrurile sunt mult mai complicate in ceea ce priveste ce s-a intamplat in Romania, fata de ceea ce s-a prezentat si fata de ceea ce intelege lumea.

Credeti ca exista riscul ca, dupa alegeri, parlamentarii democrat-liberali nemultumiti de rezultatul acestora sa treaca de partea Opozitiei si sa se ajunga la formarea unei noi majoritati?

E posibil ca unii parlamentari sa se mute de colo colo asa cum se intampla in Romania fara niciun fel de problema, cum se intampla si in alte tari, dar la o scara mult mai redusa.

Trecerea dintr-un partid in altul nu mai e o problema morala, din pacate.

Mi-e greu sa va raspund, probabil ca vor fi cativa nemultumiti. Dar partidul va ramane unit pentru ca se afla intr-o situatie care ii cere acest lucru.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ludovic Orban, ales președintele Forţa Dreptei. "Adevăraţii liberali sunt în acest partid"
Ludovic Orban, ales președintele Forţa Dreptei. "Adevăraţii liberali sunt în acest partid"
Ludovic Orban a fost ales, sâmbătă, 20 aprilie, preşedintele partidului Forţa Dreptei la primul Congres al formaţiunii, adunare la care au participat, la Palatul Parlamentului, peste 1.200 de...
Ciolacu a făcut marele anunț. Ce se întâmplă cu candidatul alianţei PSD - PNL la Primăria Capitalei începând de luni
Ciolacu a făcut marele anunț. Ce se întâmplă cu candidatul alianţei PSD - PNL la Primăria Capitalei începând de luni
Medicul Cătălin Cîrstoiu este, în acest moment, candidatul alianţei PSD+PNL la Primăria Capitalei, a declarat sămbătă, 20 aprilie, preşedintele PSD, Marcel Ciolacu. Luni, 22 aprilie,...
#Stolojan alegeri PDL, #Stolojan Boc, #Theodor Stolojan presedinte PDLStolojan criza , #PDL
Comentarii
I
I.E.Feher
rank 1
"Daca Boc nu lua masura imediata cu acordul acela de 20 de miliarde, multi romani care au luat credite in valuta si aveau salariile in lei ar fi plans acum, ca si multe firme"