Stolojan: Oricine vine la Oltchim da oameni afara. Ce spune de inceputul prabusirii

Luni, 24 Septembrie 2012, ora 15:42
3707 citiri
Stolojan: Oricine vine la Oltchim da oameni afara. Ce spune de inceputul prabusirii

Fostul premier Theodor Stolojan considera ca, indiferent de cine va prelua combinatul Oltchim, va trebui sa dea afara un numar important de angajati, altfel nu il poate face competitiv.

"Viitorul Oltchim depinde de 2 lucruri. Primul - instalarea unui management profesionist, in niciun caz domnul Dan Diaconescu. Al doilea, restructurarea financiara a datoriei si inclusiv restructurari ale resursei umane. Ca orice combinat de stat, are un exces de forta de munca.

Criza inseamna si restantele acestor companii. De regula, in toate intreprinderile privatizate au avut loc reduceri de personal. Categoric vor fi restructurari, nu poti fi competitiv cu aparatura si personalul de acum 25 de ani", a spus europarlamentarul PDL pentru Ziare.com.

Cum a inceput prabusirea Oltchim

Theodor Stolojan spune ca prabusirea Oltchim a inceput in momentul in care Petrom a inchis principalul furnizor de materii prime ieftine al combinatului, rafinaria Arpechim.

Intrebat daca Romania nu a gresit prin faptul ca a privatizat Petrom fara sa se asigure ca Arpechim va continua sa aprovizioneze Oltchim, Stolojan spune ca tara noastra era nevoita sa faca aceasta privatizare fara prea multe conditii.

"Combinatul a fost gandit ca un combinat care sa produca in primul rand PVC si in subsidiar alte produse. Ce ma deranjeaza e ca Petrom a renuntat la orice activitate in petrochimie in Romania, a inchis si Doljchim, si Arpechim. E deranjant pentru ca Romania a avut mare experienta in petrochimie.

Inceputul problemei a venit de la decizia Petrom de a opri activitatea rafinariei Arpechim. A facut un calcul simplu, ca nu e nevoie de 2 rafinarii pentru a rafina titeiul din Romania, cel de la Brazi e de ajuns. Sigur, a fost o decizie rationala pentru companie", a explicat Stolojan.

"Privatizarea Petrom a fost conditionata de anumite constrangeri, inainte de finalizarea negocierilor pentru intrarea in Uniunea Europeana. Zvonistica spune ca a fost o conditie impusa Romaniei.

Situatia Oltchim s-a agravat in momentul in care Arpechim a fost oprit si capacitatile de productie ale combinatului au fost reduse", a adaugat fostul premier.

Cu toate astea, el spune ca exista sperante pentru Oltchim, care poate produce PVC si din etilena.

"Am vazut declaratia domnului de la Chimcomplex Borzesti - exista si solutia ca Oltchim sa functioneze si in afara legaturii cu Arpechim. PVC-ul se face si din etilena, care e un gaz. Domnul de la Chimcomplex are o alta metoda pentru a face Oltchim sa functionez", a mai spus Stolojan.

De ce s-ar ascunde un investitor in spatele lui DD?

Europarlamentarul PDL a aratat indoieli asupra faptului ca Dan Diaconescu, castigatorul licitatiei pentru Oltchim, ar avea in spate un puternic investitor strategic, asa cum pretinde.

"Sper ca domnul Dan Diaconescu sa aiba in spate n investitor strategic care sa stie ce sa faca cu acest combinat (...) Exista un semn mare de intrebare - daca ar exista un investitor strategic, ar fi dorit sa apara in fata, nu sa stea in spatele lui Dan Diaconescu", s-a mai aratat de parere Stolojan.

El a adaugat si ca, daca Diaconescu preia intr-adevar combinatul, trebuie sa gaseasca un management profesionist, din domeniu.

"E nevoie de o conducere executiva, dansul in niciun caz", a raspuns Stolojan.

Fostul premier considera si ca acuzatiile premierului Victor Ponta, conforma carora Dan Diaconescu a pretins ca vrea sa cumpere Oltchim pentru a ascunde "jaful" facut de PDL, sunt politicianiste si acesta nu a venit cu vreo dovada.

"Sunt declaratii politicianiste, preelectorale, facute de la sediul partidului. Uita ca e prim-ministru si cand da o declaratie de la sediul PSD, lumea nu disociaza. Cand esti prim-ministru, trebuie sa fii precis, la obiect, trebuia sa vina cu o dovada", a mai spus Stolojan.

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#Stolojan concedieri Oltchim, #Stolojan privatizare Oltchim , #PDL