Stolojan: Schimbarea guvernului este cauza deprecierii leului

Miercuri, 16 Mai 2012, ora 16:31
1937 citiri
Stolojan: Schimbarea guvernului este cauza deprecierii leului

Europarlamentarul PDL Theodor Stolojan crede ca principala cauza pentru deprecierea accentuata a leului din aceste zile este incertitudinea provocata de schimbarea guvernului.

Democrat liberalul adauga ca unica solutie pentru mentinerea credibilitatii economice este refacerea bugetului pe anul 2012.

"In aceste zile, populatia si firmele sunt ingrijorate de stirile cu privire la stagnarea economca din zona euro si la reducerea prognozei de crestere din Romania, precum si la deprecierea leului in raport cu euro si cu alte valute, respectiv la scaderea puterii de cumparare a leului.

Ingrijorarea este reala deoarece, pe de o parte, populatia si firmele au credite in valuta si venituri in lei si, prin urmare, va creste riscul de intrare a acestora in incapacitate de plata.

Pe de alta parte, oamenii vor plati mai mult pentru combustibili, medicamente din import si pentru alte produse din import sau din tara, dar cu preturi care se maresc, atunci cand leul se depreciaza", spune eurodeputatul PDL.

Stolojan crede ca intrebari precum "de ce se intampla aceste fenomene?" si "ce pot face guvernul, Banca Nationala si sectorul privat pentru ca economia sa confirme cresterea economica prevazuta pentru anul 2012 si sa nu afecteze stabilitatea economica si financiara?" sunt pe buzele tuturor si legitime.

"Evident ca principala cauza pentru deprecierea accentuata a leului din aceste zile este incertitudinea provocata de schimbarea guvernului, care a efectuat reformele necesare iesirii Romaniei din criza si realizarii stabilitatii economice si financiare din economie si instalarea unui nou guvern de coalitie - PSD-PNL, de stanga - care a promis foarte mult, atunci cand se afla in opozitie.

Acest guvern nou, ajungand pe neasteptate la guvernare, nu a fost pregatit sa exercite guvernarea in urmatoarele sase luni. Aceasta nepregatire este reflectata de orice analiza asupra programului de guvernare incropit, prezentat Parlamentului. Este un program de guvernare fara o schita a bugetului tarii, fara obiective si cifre. In consecinta, guvernarea actuala se exercita de pe o zi pe alta", acuza fostul premier.

Refacerea bugetului pe 2012, prioritara pentru revigorarea leului

In consecinta, actualul guvern PSD-PNL, daca doreste sa puna capat incertitudinilor de pe piata valutara si de pe pietele financiare internationale cu privire la Romania, atunci prioritatea maxima trebuie sa o acorde refacerii bugetului pe anul 2012, tinand seama de noile previziuni privind cresterea economica si masurile anuntate pentru acest an cu privire la reintregirea salariilor in sectorul bugetar, restituirea sumelor retinute pensionarilor din contributia pentru asigurari de sanatate si la alte masuri de crestere a cheltuielilor si de scadere a veniturilor publice, mai propune eurodeputatul.

"Pana cand guvernul PSD-PNL nu va iesi cu un nou buget pe anul 2012, care sa arate cu claritate in ce masura se actioneaza pentru mentinerea stabilitatii economice si financiare, piata valutara din Romania si pietele financiare internationale vor ramane in espectativa, iar deprecierea leului, in lipsa interventiei Bancii Nationale, va continua", avertizeaza Stolojan.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Stolojan schimbare guvern, #Stolojan depreciere leu, #schimbare guvern depreciere leu, #Stolojan declaratii Guvern Ponta, #Guvern Ponta refacere buget , #PDL