Stolojan: Strategia USL - deturnarea campaniei electorale. Ce spune despre Vosganian-ministru

Joi, 29 Noiembrie 2012, ora 16:40
3929 citiri
Stolojan: Strategia USL - deturnarea campaniei electorale. Ce spune despre Vosganian-ministru
Foto: Arhiva

Theodor Stolojan apreciaza ca USL a deturnat campania electorala de la problemele reale cu care se confrunta Romania, introducand in dezbaterea publica teme false si provocand continuu conflicte cu presedintele.

"Asistam la o deturnare a campaniei electorale de la problemele reale ale Romaniei, la o zapaceala continua intretinuta cu multa grija in special de USL. Teme care nu au nicio legatura cu campania electorala, intretinerea unui conflict permanent cu presedintele tarii - asta e de fapt campania electorala a USL.

USL nu are un program, nu are cifre, nu are proiectia indicatorilor macroeconomici. Campania USL poate fi redusa la declansarea continua de conflicte cu presedintele, iar presedintele, sigur, reactioneaza. Si asta e campania electorala - nu are nicio legatura cu problemele reale ale Romaniei", a declarat europarlamentarul PDL pentru Ziare.com.

El a adaugat ca strategia de campanie a USL se bazeaza doar pe "generarea unor stari conflictuale cu presedintele Romaniei".

"Ca sa va dau un exemplu: problema veto-ului Romaniei la Consiliul European. O problema complet artificiala pentru campania electorala din Romania, dar care a tinut capul de afis zile in sir. Sigur ca domnul Ponta a primit un raspuns foarte clar de la un premier socialist, premierul din Austria, care i-a spus ca veto-ul nu este o optiune. I-a spus verde in fata ca habar nu are ce inseamna veto acolo", a mai declarat Theodor Stolojan.

Cancelarul Austriei ii transmite lui Ponta ca nu e de acord cu veto la Consiliul European

Ponta are sanse sa fie premier

In opinia sa, nu putem spune deocamdata ca alegerile parlamentare sunt cu final asteptat, chiar daca sondajele dau ca favorita USL, iar liderii acesteia creioneaza deja viitorul guvern.

"Cred ca inca mai sunt zile de campanie si e bine ca fiecare dintre ei sa isi mentina guvernele pentru ei insisi. Nu stii niciodata cum va arata rezultatul votului", a comentat fostul premier.

Intrebat daca PDL a gresit participand la alegeri sub sigla ARD, inca necunoscuta pentru alegatori, Theodor Stolojan nu a dorit sa comenteze prea mult. "A existat o intarziere in formarea acestei aliante, dar, pana la urma, dreapta trebuie sa se coaguleze si ea, pentru ca, iata, stanga s-a coagulat, din pacate cu PNL", a afirmat acesta.

Spre deosebire de unii dintre colegii sai, Theodor Stolojan crede ca Victor Ponta "are sanse sa fie premier" si dupa 9 decembrie, cu conditia ca USL sa obtina "ceea ce spera", adica 60%.

Cat despre varianta Calin Popescu Tariceanu - premier, Stolojan nu crede in ea. "Nu vad cum e posibil. USL e o alianta, are o conducere, au luat niste hotarari, nu vad posibila schimbarea aceasta", a comentat el.

Totodata, Theodor Stolojan s-a aratat contrariat de declaratiile facute de Crin Antonescu cu privire la revenirea lui Varujan Vosganian in fruntea Ministerului Finantelor.

"Am vazut ce a declarat Antonescu, vrea sa il promoveze din nou pe Varujan Vosganian. Sa nu uitam ca el este ministrul Finantelor care intr-o perioada de boom economic a dus deficitul Romaniei la o cifra pe care nu am avut-o nici in perioadele grele.

Pur si simplu a creat o situatie imposibila pentru Romania la sfarsitul anului 2008, care a condus la acel imprumut de 20 de miliarde de euro pe care Romania a trebuit sa il ia urgent pentru ca altfel ar fi fost un dezastru", a afirmat Theodor Stolojan, la randul sau fost ministru de Finante.

In ceea ce priveste o noua suspendare a presedintelui Traian Basescu, Theodor Stolojan spune ca aceasta va depinde strict de rezultatul alegerilor, nicidecum de incalcarea Constitutiei.

"Depinde de rezultatul votului. Daca USL nu va avea majoritate in Parlament, orice discutie despre suspendare este greu de anticipat, pentru ca nu vor avea voturile necesare. Daca USL insa are majoritatea, atunci ne-a demonstrat ca nu are absolut nicio retinere sa suspende presedintele in lipsa unor dovezi de incalcare a Constitutiei", a declarat Stolojan.

Care este principala provocare pe plan economic pentru viitorul guvern

Intrebat care va fi principala problema cu care se va confrunta guvernul care va fi investit dupa alegerile din 9 decembrie, Theodor Stolojan a afirmat ca "provocarea numarul 1 pentru Romania este stagnarea economica".

"Problema noastra este stagnarea economica. Suntem inca o tara cu nivel mediu de dezvoltare, Romania si Bulgaria sunt singurele doua tari din UE care nu fac parte din grupul tarilor dezvoltate. Ar fi fost o posibilitate pentru Romania in acesti ani sa recuperam mult din decalajul care ne desparte de tarile dezvoltate din UE.

Din pacate, nu a fost sa fie asa, nu am putut absorbi fondurile europene, nu am putut face nici Romania mai atractiva pentru investitii.

Ne-am blocat in discutii filosofale despre exploatarea unor resurse minerale pentru care exista interesul investitorilor straini. Parlamentul European a considerat ca exploatarea gazelor de sist si a altor hidrocaruburi trebuie lasata la latitudinea fiecarui stat membru, deci nu exista un embargo din partea institutiilor europene pentru asemenea activitati. Romania, mai 'catolica' decat toti, a decis suspendarea inclusiv a activitatilor de explorare", a sustinut europarlamentarul PDL.

Theodor Stolojan a tinut sa sublinieze faptul ca Romania ar trebui sa isi propuna ca obiectiv strategic dezvoltarea economica.

"Se spune, de multe ori, ca Romania nu mai are niciun scop, ca am avut intrarea in NATO si in UE, si acum nu mai avem un obiectiv care sa ne mobilizeze pe toti. Avem un obiectiv - sa ajungem cat mai repede la un standard de viata cum este cel mediu din UE. Acesta e obiectivul strategic pe care trebuie sa il indeplineasca Romania intr-o perioada de 15-20 de ani. Un ritm de 1% inseamna pentru Romania stagnare economica. Pentru o tara dezvoltata cum e Germania 1% e multumitor, pentru Romania nu e multumitor", a conchis Theodor Stolojan.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ciolacu laudă candidatura lui Firea la primărie: "Este cea mai bună alegere pentru bucureștenii care își doresc mai puțin spectacol"
Ciolacu laudă candidatura lui Firea la primărie: "Este cea mai bună alegere pentru bucureștenii care își doresc mai puțin spectacol"
După decizia luată în coaliția PSD-PNL de a retrage sprijinul pentru candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la primăria Capitalei, Marcel Ciolacu o prezintă pe Gabriela Firea ca cea mai bună...
Iohannis, întrebat de ce a mers în Coreea de Sud cu un avion de lux: „Am venit cu o aeronavă mică. Nu ştiu cum definiţi un avion de lux”
Iohannis, întrebat de ce a mers în Coreea de Sud cu un avion de lux: „Am venit cu o aeronavă mică. Nu ştiu cum definiţi un avion de lux”
Klaus Iohannis a răspuns marţi, 23 aprilie, de ce s-a deplasat în Coreea de Sud cu un avion de lux în timp ce miniştrii au mers cu un avion de linie, precizând că a venit într-o deplasare...
#Stolojan campanie, #Stolojan Ponta premier, #Stolojan Vosganian ministru Finante , #PDL