In 1991, Stolojan a "preluat tara in locatie de gestiune"

Joi, 11 Decembrie 2008, ora 09:48
2494 citiri
In 1991, Stolojan a "preluat tara in locatie de gestiune"

Dupa 17 ani, Theodor Stolojan revine in scaunul de premier al Romaniei iar drumul spre Palatul Victoria seamana izbitor cu cel din l991, cand ajungea primul ministru al celui de-al treilea guvern post-revolutionar.

La inceputul lunii octombrie 1991, ziarele vremii notau ca "ministrul care si-a facut bine socotelile cat a stat la Finante, privatizandu-se la momentul oportun" a "preluat tara in locatie de gestiune", informeaza Realitatea TV.

Ziarul "Libertatea" cataloga la vremea respectiva numirea lui Stolojan drept "gestul eroic al unui bancher zgarcit."

Si acum 17 ani, numirea premierului Stolojan a fost doar inceputul unui lung si tumultuos sir de negocieri. Guvernul se forma greu iar cabinetul Stolojan devenea o "nastere cu dureri."

Dupa aproape doua saptamani de la anuntarea numelui premierului, ziarele titrau : "s-a negociat guvernul, dupa un pact FSN- PNL." Guvernul se nastea si atunci ca si acum cu greutate iar o voce din public citata de ziarul "Libertatea" se intreba daca "guvernul va dura mai putin decat o sarcina."

Greul abia acum incepe, a declarat miercuri Theodor Stolojan, imediat dupa ce a fost nominalizat premier. Tot cu probleme incepea si scurtul mandat de la inceputul anilor 90 cand dupa prima conferinta a premierului Stolojan, ziarul "Romania Libera" titra "prim-ministru fara Guvern si Guvern fara prim-ministru."

Ca si acum, in urma cu 17 ani, guvernarea Stolojan venea la putere intr-o perioada de delicata. Atunci, Romania trecea nu doar printr-o criza economica dar si una politica generata de mineriade si de indepartarea guvernului Roman. In acest context, tot in ziarele vremii, premierul era subiect de poezie parodiata dupa versuri de Adrian Paunescu.

Dupa un an de mandat, in octombrie 1992, Stolojan marturisea la sfarsitul mandatului: "Nu mi-am propus sa rezolv toate problemele economice ale tarii".

Desi nu l-a crutat deloc in timpul scurtului mandat, cand a plecat la Banca Mondiala presa a titrat cu simpatie: "Bye, bye Stolo".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Presa din Ucraina, neiertătoare după eșecul neașteptat cu România: ”Fiasco!”
Presa din Ucraina, neiertătoare după eșecul neașteptat cu România: ”Fiasco!”
Echipa României s-a calificat în premieră la turneul final al Billie Jean King Cup, după ce a învins Ucraina cu scorul de 3-2, sâmbătă, la Fernandina Beach (Florida), printr-un punct adus...
Alegeri 2024. Începe depunerea candidaturilor pentru alegerile locale din 9 iunie
Alegeri 2024. Începe depunerea candidaturilor pentru alegerile locale din 9 iunie
Partidele politice, alianţele, organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale şi candidaţii independenţi vor putea, începând de marţi până pe 30 aprilie, ora 23.59,...
#Theodor Stolojan, #presa, #guvern 1991 , #premier