Stolojan: Boc, cea mai buna solutie de premier

Autor: Ana Ilie
Joi, 30 Decembrie 2010, ora 23:13
1999 citiri
Stolojan: Boc, cea mai buna solutie de premier

Vicepresedintele PD-L, Theodor Stolojan, a identificat cateva solutii pentru iesirea Romaniei din criza, si crede ca Emil Boc este cea mai buna alegere pentru functia de premier.

Stolojan recunoaste ca 2011 va fi tot un an greu, de aceea intelege interventia lui Ioan Oltean, care le-a cerut romanilor "sa mai rabde".

"Intentia domnului Oltean a fost sa mai rabde in sensul imbunatatirilor pe care nu or sa le simta substantial, pentru ca in 2011 economia va creste cu 1,5%. Aceasta crestere relativ mica, care e totusi o crestere, nu permite ca romanii sa simta o imbunatatire substantiala, de aceea romanii trebuie sa mai rabde. Avem prognoze ca aceasta crestere se va accentua in anii urmatori", a declarat Stolojan, invitat la Realitatea Tv.

"Numai la sectorul bugetar vom avea o crestere de 15%, dar vom avea si sectorul privat, activitatea s-a miscat si nu putem sa negam cresterea care are loc in sectorul privat. Industria, care e sector privat, e in crestere", a apreciat liderul PD-L.

Stolojan este de parere ca sacrificiile grele din 2010, taierea cu 25% a salariilor si cresterea TVA, puteau fi evitate daca atunci cand s-a format guvernul Boc se lua "masura inghetarii salariilor, pensiilor si actelor normative care veneau cu cresteri de salarii si evident inceperea reformelor structurale in sistemul de pensii si salarizare...Daca se accepta la inceputul lui 2009 e posibil sa nu fi ajuns la masura de taiere a salariilor si cresterea TVA in 2010".

Solutii de iesire din criza

In ceea ce priveste solutiile pentru iesirea din criza, Stolojan a vorbit despre "investitii si absorbtia fondurilor eurone. Ele sunt legate. Si doua prioritati legate de fonduri europene: infrastructura in transporturi si infrastructura rurala - apa potabila, canalizari, lucruri prevazute in standarde europene si pe care Romania e obligata sa le faca".

"In al doilea rand e vorba de mediu si economia verde, marirea capacitatilor productive de export -industria auto, it, agricultura...Al treilea subiect: trecerea de la produse si servicii cu valoare adaugata mica la servicii si produse cu valoare adaugata mare", a continuat liderul PD-L.

In ceea ce priveste masurile de austeritate din 2011, Stolojan este de parere ca nu vor mai fi necesare. In schimb, "vor fi restructurari acolo unde nu s-au facut restructurari- la Finante si Interne si fiecare institutie publica va trebui sa regandeasca ce a facut in 2010 cand a taiat rotund 25% peste tot".

"Pensile in 2011 sunt inghetate, nu se vor reduce, insa le scade puterea de cumparare datorita inflatiei, dar vor creste in 2012", a mai spus Stolojan.

Despre stenogramele Alro

In ceea ce priveste asa-zisele stenograme Alro, Stolojan a declarat: "Eu le aveam programate aceste intalniri, din momentul in care am primit la presedintie memoriul Alro. Eu am avut doua intalniri cu reprezentantii Alro in care ei reclamau doua lucruri, ca ministerul ii trimitea la un baiat destept, sa cumpere energie scumpa...n-aveam legatura directa, aveau audienta".

"Nu imi amintesc ca m-a sunat Cocos, nu-mi amintesc efectiv...Nu am fost parte la aceste lucruri, eu am avut analiza facuta foarte limpede cu Alro si discutiile cu Seres in care il rugam sa gaseasca o solutie ca Alro sa nu mai cumpere energie prin intermediari ci direct de la Hidroelectrica", a continuat fostul consilier presidential.

"Sunt convins ca in administratia prezidentiala este exclus ca presedintele sau altcineva sa se fi bagat intr-o asemenea chestiune...noi am primit acolo un memoriu si ca ei isi urmareau memoriul, cine cu cine se intalneste...ma intrebati lucruri la care n-am raspuns", a incheiat Stolojan acest subiect.

Boc, omul potrivit

"Romania e o tara care mai are inca multe de facut in domeniul reformelor, si ideea de a avea prim-ministru pe altcineva decat presedintele partidului de la putere sau majoritar intr-o coalitie nu rezista", a explicat Stolojan de ce Emil Boc este cea mai buna solutie pentru Guvern.

"Ce-ar fi insemnat daca prim ministru era altcineva? Tensiuni foarte mari in coalitie si PD-L. Cred ca asa este bine pentru a putea sa mediezi tot timpul tensiunile", a continuat el.

In ceea ce priveste o alianta tip PNL-PDL intre PSD si PNL, Stolojan a apreciat ca "dupa caracterizarea facuta de domnul Iliescu domnului Crin Antonescu, e posibil, dar ii cunosc pe multi din PNL si nu cred ca se simt bine alaturi de PSD".

Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Războiul hibrid dus de Rusia afectează și politicienii români. Mai multe grupuri de hackeri sprijiniți de Rusia, China și Iran au avut ca țintă în ultimii ani politicieni și oficiali...
Horia Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, renunță la funcție
Horia Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, renunță la funcție
Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, Horia Constantinescu, renunţă la funcţie după ce a devenit candidatul PSD la Primăria Constanţa. El precizează că...
#Theodor Stolojan, #stolojan solutii iesire criza, #stolojan despre boc , #premier