Stolojan explica de ce a renuntat la fotoliul de premier

Marti, 23 Decembrie 2008, ora 23:10
7668 citiri
Stolojan explica de ce a renuntat la fotoliul de premier
Foto: Arhiva

Theodor Stolojan sustine, intr-un comunicat de presa, ca a renuntat la mandatul de premier nu pentru ca ar fi fost victima unui scenariu politic, nici din cauza unor tensiuni din PDL si nici pentru ca ar fi bolnav, ci deoarece a ajuns la concluzia ca presedintele PD-L trebuie sa fie si prim-ministru.

"In primul rand, nu am fost parte in niciun scenariu politic. Toate afirmatiile facute in acest sens cu privire la rolul pe care Presedintele Romaniei l-ar fi jucat in a ma determina sa renunt la mandat nu au niciun fundament.(...) In al doilea rand, nu au fost tensiuni in Partidul Democrat Liberal vizavi de desemnarea mea ca prim-ministru de catre presedintele tarii. Chiar PD-L a propus candidatura mea si m-a sustinut pentru functia de premier.(...)In al treilea rand, nu sunt bolnav", explica Stolojan in comunicatul de presa.

Liderul PD-L spune ca a renuntat la mandat in urma unei analize atente a situatiei politice nou create si considera ca pentru aplicarea masurilor de reforma - "o reformare a statului, a regimului politic, a Constitutiei" si a masurilor pentru reducerea efectelor crizei economice este nevoie de "o majoritate solida in Parlamentul tarii".

"Ca liberal, am sperat, inainte de alegeri, ca aceasta majoritate va fi una de dreapta, coagulata in jurul Partidului Democrat Liberal. Un sistem electoral cu destule rezultate aberante, impus prin ignorarea vointei electoratului exprimata la referendumul din 25 noiembrie 2007, a impiedicat pentru moment acest lucru. Dupa alegerile generale din 30 noiembrie 2008 am crezut ca Partidul National Liberal va intelege ca Dreapta trebuie sa fie unita in misiunea sa publica", mai spune Stolojan.

El sustine ca ar fi fost de acord sa nu ocupe fotoliul de premier, daca se realiza alianta cu PNL.

"Pentru aceasta, eram gata sa trec peste orice consideratii personale. Chiar inainte de negocierile cu PNL, am cerut conducerii PD-L sa ia in calcul propunerea unei alte persoane din PD-L pentru a fi nominalizata ca Prim-ministru, daca nevoia aliantei de guvernare cu PNL ar fi cerut-o. Din pacate, sefii actuali ai PNL au avut alte interese", spune Theodor Stolojan.

Prim-vicepresedintele PDL sustine ca, desi avea o "retinerea personala fata de guvernarea cu PSD", a decis sa mearga mai departe, "cu buna credinta, stiind ca, pentru reformele care trebuie infaptuite si perioada dificila economica in care ne aflam este nevoie de un guvern sustinut de o majoritate solida in Parlament".

"Pe masura ce negocierile PD-L-PSD avansau, am ajuns la concluzia limpede ca se contura un sistem piramidal de decizie politica, la nivel local si central care, la varf, ii avea pe cei doi presedinti de partid, reuniti in Colegiul Presedintilor. In timp de criza, deciziile guvernamentale trebuie sa fie luate si puse in practica rapid.

De aceea, pentru ca sistemul de luare a deciziilor sa fie coerent, eficient si responsabil, solutia era evidenta: presedintele PD-L trebuia sa devina premier. Am luat decizia normala si onesta de a depune mandatul de prim-ministru desemnat si de a da astfel posibilitatea ca presedintele PD-L sa primeasca acest mandat", explica Theodor Stolojan motivul pentru care si-a depus mandatul de premier desemnat.

In opinia lui Stolojan, gestionarea unei aliante politice formata din doua partide de forte egale si conducerea unui Guvern de genul celui rezultat "cere abilitati politice de partid pe care presedintele PD-L le are, iar primul ministru trebuie sa fie omul politic cel mai puternic din partid".

Theodor Stolojan mai spune ca e convins ca Emil Boc este persoana potrivita pentru a conduce Guvernul, pe care declara ca il sustine.

"Il sustin pe domnul Emil Boc, noul premier al Guvernului Romaniei, si ii doresc mult succes. Eu voi activa in continuare in PD-L si voi servi interesele Romaniei in calitate de europarlamentar, pe durata mandatului meu", isi incheie Theodor Stolojan scrisoarea in care explica motivul pentru care a renuntat sa mai fie premier.

Theodor Stolojan a fost desemnat premier miercuri, 10 decembrie, si, potrivit presedintelui Traian Basescu, a renuntat la mandat sambata, 13 decembrie, fara sa ofere detalii. Anuntul ca Stolojan a renuntat sa mai fie premier a fost facut luni, 15 decembrie, in locul lui fiind desemnat Emil Boc.

Vezi mai jos textul integral al scrisorii

Misterul Triunghiului Bermudelor, explicat de oamenii de știință
Misterul Triunghiului Bermudelor, explicat de oamenii de știință
Întinderea de apă dintre Florida, Puerto Rico și Bermuda este cunoscută sub numele de Triunghiul Bermudelor. Și-a primit numele în secolul XX, când a fost asociat cu dispariții misterioase...
Veste teribilă pentru naționala României. Internaționalul scos cu targa de pe teren va lipsi la Euro 2024 VIDEO
Veste teribilă pentru naționala României. Internaționalul scos cu targa de pe teren va lipsi la Euro 2024 VIDEO
Selecționerul Edi Iordănescu a primit o veste neplăcută de la unul dintre cei mai în formă internaționali români, în perspectiva participării României la Euro 2024. Astfel, Olimpiu...
#Theodor Stolojan, #explicatii, #premier, #Romania, #Emil Boc , #premier