Stolojan: Oltchim e inecat total. Urmeaza disponibilizari

Miercuri, 06 Februarie 2013, ora 20:50
3614 citiri
Stolojan: Oltchim e inecat total. Urmeaza disponibilizari

Fostul premier Theodor Stolojan acuza Guvernul Ponta pentru situatia de la Oltchim, spunand ca nu a tratat cum ar fi trebuit situatia de la combinatul unde protestele au continuat pentru a treia zi consecutiva,.

"Combinatul sta, oamenii nu au de unde primi leafa, nici nu le spune nimeni sa plece sau sa ramana, pentru ca nu exista nici acum un 'business plan'. Guvernului trebuie sa i se reproseze tot procesul, incepand cu privatizarea lui Dan Diaconescu. Au trecut 2 luni de la alegeri, ei nu s-au miscat", a declarat europarlamentarul PDL pentru Ziare.com.

El spune ca, in cazul in care se va gasi un investitor strategic, Oltchim se va putea pune pe picioare, insa va avea doar 40-50% din numarul de angajati

"Oltchim e inecat total - datoriile sunt foarte mari si nu are capital de lucru. Scapa doar daca apare un investitor strategic care sa vina cu capital. E o situatie exceptional de dificila. Oltchim nu poate sa se mai profileze pe gama de produse pe care o avea cand primea de la Arpechim, se va restrange la produse fara legatura cu vechea productie. Va ramane 50-60% din capacitatea Oltchim, inseamna ca va trebui sa se reduca totul, asta inseamna ca 40-50% vor fi restructurati", a mai afirmat Stolojan.

El a respins comparatiile intre intrarea in insolventa a Oltchim si intrarea Hidroelectrica, spunand ca la prima situatia e grava.

"Oltchim e un caz diferit de Hidroelectrica, am vazut in presa ca se fac paralele intre cele doua, ca am bagat si Hidroelectrica in insolventa si situatia se revolva. Hidroelectrica e o firma profitabila, trebuia doar decapusata de 'baietii destepti', de contractele dezavantoajoase si ii trebuia un management destept.

Oltchim insa e o firma aflata in competitia europeana, globala, care a primit lovitura decisiva cand Petrom a inchis platforma Arpechim. Atunci trebuia sa se restranga si sa se vada cum putea continua - s-a prelungit prea mult aceasta situatie, ani de zile", a comentat Stolojan.

El a vorbit si despre alte probleme care pot aparea la Oltchim, de la cele provenite din vanzarea datoriilor la faptul ca un actionat minoritar ar putea administra combinatul.

"Sigur ca apar fel de fel de probleme noi, dovada ca pot aparea alti baieti destepti. Se vorbeste de anularea datoriilor fata de stat, dar toate datoriile ar trebui sa aiba acelasi regim, inclusiv cele fata de privati (...) muncitorii reclama ca vor sa munceasca. E nevoie de capital de lucru, de aceea Guvernul trebuie sa ceara aprobarea Comisiei Europene pentru a face o injectie de capital la Oltchim.

Mai exista un aspect - daca se intampla suntem de tot rasul. Exista un actionar cu acelasi profil ca si Oltchim (e vorba de PCC-n.red). Am vazut o stire ca reprezentantii acelei firme ar putea fi numiti administratori speciali", a mai spus Stolojan.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Stolojan situatie Oltchim, #Stolojan Guvern Oltchim , #stiri Theodor Stolojan