Theodor Stolojan, premierul desemnat de Basescu (Video)

Miercuri, 10 Decembrie 2008, ora 18:13
14107 citiri
Theodor Stolojan, premierul desemnat de Basescu (Video)
Foto: Gandul

Nu a mai fost loc de nicio surpriza miercuri, atunci cand Traian Basescu a anuntat oficial numele premierului desemnat al Romaniei. Este vorba despre Theodor Stolojan, acelasi "draga Stolo" care a adus lacrimi in ochii prezidentiali in vara lui 2004.

"Am avut in vedere un om capabil, pe de-o parte, sa inteleaga resorturile crizei economice si sa o poata gestiona, iar pe de alta parte, un om cu suficienta autoritate pentru a gestiona buna functionare a institutiilor statului intr-o perioada in care Romania intra intr-o perioada grea. Numele primului ministru desemnat este Theodor Stolojan", a anuntat Traian Basescu, fix la ora 13.00. La finalul anuntului sau, presedintele a subliniat ca mandatul premierului este de 4 ani, "nu unul fractionat".

Informatia potrivit careia Theodor Stolojan este viitorul premier al Romaniei "transpirase" din Palatul Cotroceni imediat ce liderii partidelor politice au parasit, miercuri, Palatul Cotroceni, in jurul orei 12,30, dupa jumatate de ora in care au discutat cu Traian Basescu.

Premierul desemnat urmeaza sa ceara, in maximum 10 zile, Parlamentului votul de investitura. Pana atunci, noul Parlament, convocat in prima sedinta luni, 15 decembrie, va trebui sa-si aleaga structurile de conducere si sa-si formeze comisiile care ii vor audia pe ministrii desemnati. Votul de investitura pentru noul Guvern va fi dat pe 19 decembrie.

Theodor Stolojan, premierul "reloaded"

Theodor Stolojan s-a nascut in data de 24 octombrie 1943, la Targoviste. De profesie acesta este economist, - dupa absolvirea facultatii angajandu-se ca stagiar la intreprinderea Frigotehnica Bucuresti.

Dupa mineriada din septembrie 1991, care a condus la caderea guvernului Petre Roman, Stolojan a fost investit in functia de premier.

In acea perioada economia romaneasca trecea printr-un moment dificil, toate cele trei banci de stat fiind aproape de faliment in acel moment, fapt pentru care Stolojan a trebuit sa ia decizia de recapitalizare a bancilor.

Desi era desemnat candidat la alegerile prezidentiale din 2004, Theodor Stolojan s-a retras din cursa pentru Presedintie dar si de la conducerea PNL. Acesta a invocat probleme grave de sanatate, locul sau fiind preluat de Traian Basescu, cel care a inceput sa planga in momentul in care Stolojan a facut anuntul retragerii.

Acuzat ca a colaborat cu Securitatea

O alta controversa este cea legata de posibila sa colaborare cu Securitatea, in perioada in care a fost director al Directiei Valutare si a Relatiilor Financiare Internationale din Ministerul Finantelor.

Desi Stolojan a recunoscut ca a semnat rapoarte la Securitate, dar a infirmat ca ar fi fost colaborator, Mircea Dinescu, membru al Colegiului CNSAS, a admis ca acesta ar avea dosar de urmarit, iar fostul detinut politic. Stolojan a primit verdict de necolaborare cu Securitatea din partea CNSAS in 19 octombrie 2006.

Tot in octombrie 2006, in contextul excluderilor din PNL si a formarii noului partid PDL, fostul secretar general al PSD si apoi al PD, Cozmin Gusa, lider PIN, l-a acuzat in mai multe randuri de colaborare cu Securitatea, afirmand ca a fost "trezorierul Securitatii", ca face parte din "a doua fratie a Securitatii" si ca ar fi fost santajat in 2004 de PSD pentru a se retrage din cursa prezidentiala.

Mugur Ciuvica l-a acuzat pe Stolojan, in 26 aprilie 2007 ca, in calitate de director al Directiei Valutare si a Relatiilor Financiare Internationale din Ministerul Finantelor, ar fi aprobat in mai 1983, "exportul a 150.000 de butelii de aragaz in Liban", exportul efectuat de firma de comert exterior a Securitatii. Stolojan a spus ca exportul de butelii era "o operatiune normala de export".

Bursa zvonurilor, pana la desemnarea oficiala

Calin Popescu Tariceanu, Mircea Geoana si Theodor Stolojan au fost candidatii desemnati de partide. Mihai Razvan Ungureanu, Dumitru Oprea, Daniel Daianu, George Maior, Mihai Stanisoara, Ioan Talpes ba chiar Monica Macovei sau Daniel Morar s-au incadrat la categoria zvonuri.

Daca nu mai devreme de luni, voci de pe la PD-L spuneau ca Vasile Blaga nu a participat la negocieri pentru ca a avut lucruri mai importante de pus la punct - cum ar fi discutii pe tema desemnarii sale ca viitor sef al Executivului - , premierul zilei de marti a fost Theodor Stolojan.

Printre cele doua nume insa, au mai fost vehiculate si altele: Mihai Stanisoara, George Maior si Liviu Negoita au fost alte trei nume din lista posibililor premieri in cazul in care PD-L si PSD ajung la o intelegere pentru formarea unui Guvern.

Calendarul instalarii noului Guvern

10 decembrie - presedintele desemneaza premierul

12 decembrie - expira mandatul actualului Parlament

15 decembrie - noul Parlament este convocat in prima sedinta

18 decembrie - Senatul si Camera isi aleg structurile de conducere

19 decembrie - guvernul nou format este votat in Parlament

20 decembrie - guvernul depune juramantul la Cotroceni

22 decembrie - noul guvern se instaleaza la Palatul Victoria

Vezi mai jos declaratia presedintelui

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#Theodor Stolojan, #premier desemnat, #Traian Basescu , #Traian Basescu
Comentarii
Poza Sile this Millennium
Sile this Millennium
rank 5
Poza Sile this Millennium
Sile this Millennium
rank 5
se INSTALEAZĂ CRIZA