Dupa ce a amanat votul crucial pe Brexit, May se intalneste azi cu mai multi lideri europeni

Marti, 11 Decembrie 2018, ora 08:00
2290 citiri
Dupa ce a amanat votul crucial pe Brexit, May se intalneste azi cu mai multi lideri europeni
Foto: Arhiva Facebook/ Theresa May

Premierul britanic Theresa May incepe, marti, consultari cu liderii europeni pentru a incerca sa obtina asigurari suplimentare privind acordul de Brexit in scopul de a-si convinge Parlamentul sa-l ratifice.

Aproape sigura ca acordul va primi un vot negativ din partea deputatilor, sefa Guvernului a luat, luni, decizia de a amana sine die votul prevazut marti in Camera Comunelor, pentru a avea o noua runda de discutii cu omologii sai europeni.

Ea va discuta in cursul diminetii cu omologul sau olandez Mark Rutte la Haga, inainte de a se deplasa la Berlin pentru o intalnire cu cancelarul german Angela Merkel.

Theresa May vrea sa discute cu ei despre "preocuparile exprimate de parlamentul" britanic, a explicat un purtator de cuvant al Downing Street.

Marja de manevra este stransa pentru liderul britanic, comenteaza AFP. Ea este confruntata, pe de o parte, cu fermitatea liderilor Celor 27, care si-au repetat refuzul de a redeschide negocierile care s-au incheiat la sfarsitul lui noiembrie dupa 17 luni de discutii intre Londra si Bruxelles.

Pe de alta parte, ea se confrunta cu opozitia deputatilor din Camera Comunelor care, atat in randul opozitiei cat si al majoritatii, cer ca textul sa fie redeschis, in special dispozitia foarte controversata privind "plasa de siguranta" sau "backstop", care prevede un tratament specific pentru provincia Irlanda de Nord pentru a evita revenirea la o frontiera fizica cu Republica Irlanda.

La Bruxelles, presedintele Consiliului European, Donald Tusk, a anuntat convocarea joi a unui summit consacrat Brexit-ului pentru a raspunde preocuparilor britanice, in prima zi a Consiliului European de pe 13 si 14 decembrie.

"Suntem gata sa discutam despre modul de a facilita ratificarea britanica", a declarat Tusk. Dar "nu vom renegocia acordul, inclusiv 'plasa de siguranta'", a avertizat el.

De la liderii europeni, Theresa May "va incerca sa obtina concesii privind declaratia politica", mai degraba decat asupra acordului insusi, a declarat pentru AFP Anand Menon, profesor de politica europeana la King's College din Londra.

Text fara caracter juridic, declaratia politica desemneaza cadrele relatiei viitoare pe care vor incerca sa o innoade cei doi parteneri dupa divort. Ea a fost aprobata de Londra si Bruxelles in acelasi timp cu acordul de retragere, care angajeaza raspunderea semnatarilor.

In principal, "Theresa May nu trebuie sa se multumeasca sa obtina concesii. Trebuie sa faca in asa fel incat UE sa anunte cu claritate ca sunt singurele concesii posibile, indiferent ce premier ar fi in functie. Pentru ca astazi multe dintre discutiile din parlament nu au niciun sens, sunt provocate de deputati care spun 'Eu m-as descurca mai bine', dar este fals", a spus Anand Menon.

In ceea ce-i priveste pe europeni, termenul de "concesie" pare putin prea puternic pentru a desemna aranjamentul sperat de sefa guvernului britanic. "Trebuie sa vedem care sunt asigurarile pe care le doreste Theresa May, daca exigentele celor nemultumiti ar fi satisfacute de o formulare cosmetica", a declarat pentru AFP o sursa diplomatica.

Aceasta noua peripetie complica si mai mult calendarul: dupa summitul european privind Brexitul de joi de la Bruxelles, parlamentul britanic mai avea programate trei zile de activitati inainte de a-si suspenda lucrarile pentru perioada 20 decembrie - 7 ianuarie 2019. Potrivit analistilor, aceasta fereastra scurta nu va permite organizarea votului deputatilor privind acordul de Brexit, care ar urma, dupa cum pare in stadiul actual, sa fie amanat pentru luna ianuarie.

Potrivit lui Anand Menon, aceasta intarziere ar putea "accentua presiunea" asupra deputatilor britanici in ceea ce priveste pozitionarea lor fata de text, cand exista perspectiva apropiata a unui Brexit fara acord, temut in mediile economice.

"Atata timp cat esuam sa ajungem la un acord, riscul unei iesiri accidentale fara acord creste", a avertizat Theresa May luni. Ea a anuntat ca guvernul sau, care a publicat deja zeci de note tehnice pentru a pregati populatia pentru aceasta eventualitate, "isi va prelungi lucrarile privind acest deznodamant potential" in cursul saptamanii.

Aceasta preocupare este impartasita de liderii din UE. Prim-ministrul irlandez Leo Varadkar si Donald Tusk s-au pus de acord luni in privinta "intensificarii" pregatirilor in vederea unui eventual "no deal".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Theresa May acord Brexit , #Brexit