The Guardian: Brexitul a fost, este si va fi gresit

Sambata, 24 Iunie 2017, ora 14:21
18498 citiri
The Guardian: Brexitul a fost, este si va fi gresit
Foto: Arhiva Hepta.ro

La un an de la referendumul in care britanicii au votat in favoarea iesirii tarii lor din Uniunea Europeana, cea mai recenta vizita a premierului Theresa May la Bruxelles arata ca UE este cea care lasa Marea Britanie in urma, si nu invers.

Prestatia premierului britanic la summitul din aceasta saptamana a relevat atat tragedia nationala provocata de decizia Marii Britanii de a parasi UE, cat si adancirea esecului personal al lui May de a gestiona acest proces, arata The Guardian intr-un editorial.

Oferta sa "corecta si serioasa" cu privire la drepturile cetatenilor din UE in Marea Britanie, precum si ale britanicilor in UE dupa Brexit a primit un raspuns nefavorabil din partea unor lideri europeni ca Angela Merkel, Emmanuel Macron si Donald Tusk.

Citeste mai mult:

Reactiile au fost dure si acasa, mai ales din partea cetatenilor din UE, in timp ce George Osborne a dezvaluit ca May a impiedicat o oferta mai corecta si mai serioasa imediat dupa referendumul din iulie anul trecut, din ratiuni electorale.

Viitorul europenilor de pe teritoriul britanic este un motiv de ingrijorare la nivelul intregului continent. Incertitudinile afecteaza mii de locuinte si milioane de oameni, in special tineri.

May argumenteaza ca 85% dintre britanici au votat partidele care sustin Brexitul la alegerile parlamentare anticipate din aceasta luna, insa publicatia citata sustine ca cei care au votat Partidul Conservator al premierului si Partidul Laburist pe 8 iunie nu au votat si pentru implementarea unor masuri dure pentru controlarea imigratiei sau pentru nesocotirea Curtii de Justitie a UE.

Nu au votat sa devina mai saraci si mai putin protejati.

"Decizia Marii Britanii de a parasi UE a fost lamentabila la momentul in care a fost luata. Ramane lamentabila in prezent. Si daca va fi dusa la capat vreodata, va fi lamentabila si in viitor", scrie The Guardian.

Acest lucru nu se va schimba, insa altele s-au schimbat.

Daca in urma cu un an decizia ii soca pe ceilalti europeni, astazi trezeste mai degraba mila.

Brexitul si rezultatul alegerilor prezidentiale din SUA le-au motivat pe celelalte state europene sa isi intensifice eforturile.

"Chiar atunci cand Uniunea Europeana pare sa aleaga un drum mai optimist, Marea Britanie, nu UE, este cea lasata in urma de lumea reala", mai noteaza sursa mentionata.

Timp de un an, May a incercat sa conceapa un nou acord cu UE, acord pe care The Guardian il considera mai nefavorabil pentru Marea Britanie decat cel din prezent in toate aspectele importante: economic, social si cultural. Premierul a fost taxat pe 8 iunie, cand consevatorii nu au reusit sa obtina majoritatea parlamentara.

Rezultatul este un proces in vederea Brexitului care a fost gresit de la inceput, a fost prost gestionat, iar acum sufera de lipsa de credibilitate atat in UE, cat si in Marea Britanie.

Este nevoie, si poate ca exista si un consens din ce in ce mai mare pentru acest lucru, ca Marea Britanie sa isi schimbe prioritatile in ceea ce priveste Brexitul, in sensul unei relatii mai stranse cu UE.

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#Theresa May negociere Brexit, #summit Bruxelles Brexit , #Brexit