May recunoaste in premiera un blocaj al negocierilor pe Brexit si cere liderilor UE sa o ajute

Vineri, 20 Octombrie 2017, ora 08:33
4722 citiri
May recunoaste in premiera un blocaj al negocierilor pe Brexit si cere liderilor UE sa o ajute
Foto: Arhiva Ziare.com

Premierul britanic Theresa May a recunoscut pentru prima data ca negocierile pentru Brexit se afla in impas.

May i-ar fi implorat, joi seara, pe liderii UE sa-i dea o varianta de lucru pe care o poate "vinde" poporului britanic, scrie The Independent.

Premierul UK a recunoscut, in mod explicit, aseara ca negocierile se aflau intr-un moment dificil, inainte de interventia ei din Florenta de acum doua saptamani, ceea ce a determinat-o sa incerce sa duca discutiile pe calea cea buna.

May le-a spus joi seara liderilor europeni ca exista acum nevoia "urgenta" de progres, pentru ca exista posibilitatea ca Marea Britanie sa iasa din UE fara o intelegere aprobata.

"Am facut bilantul, am ascultat ceea ce spuneau oamenii din Marea Britanie si ceea ce spuneau prietenii si partenerii nostri din Europa si am facut un pas inainte", a spus May. La sfarsitul verii, "am recunoscut dificultatea in care era acest proces (de negociere - n.red.) ", a adaugat premierul britanic.

May, care participa la reuniunea Consiliului Europeande la Bruxelles, le-a spus celor 27 ca discursul din Florenta a fost conceput pentru a elimina impasul pe care l-a identificat si a cerut un nou "efort comun".

"Este din ce in ce mai clar ca trebuie sa lucram impreuna pentru a ajunge la un rezultat pe care sa-l putem sustine si prezenta fiecare in fata poporului nostru", a spus ea.

Anterior, negociatorul sef al Comisiei Europene, Michel Barnier, a declarat in repetate randuri ca este "ingrijorat" de "blocajul" negocierilor, dar pana acum linia guvernului britanic a fost intotdeauna mult mai optimista, subliniind "progresele concrete".

Interventia premierului May de ieri apare in contextul in care Consiliul European va decide probabil, vineri, sa nu aprobe inceperea in paralel a tratativelor pentru relatiile dintre Londra si Bruxelles dupa retragerea Regatului Unit din UE.

Cei 27 de lideri UE se vor intalni vineri fara May pentru a discuta despre Brexit. Discursul premierului britanic a avut loc la o cina oficiala si nu a fost urmat de vreo discutie sau dezbatere.

O pozitie clara a liderilor europeni in privinta deblocarii negocierilor ar ajuta-o pe Theresa May sa faca fata criticilor de acasa. Ea s-a referit la "contextul politic dificil" cu care se va confrunta daca revine de la Bruxelles fara niciun rezultat.

Sursa citata scrie ca Marii Britanii i se va oferi, cel mai probabil, un termen in decembrie pentru a face concesii legate de Brexit, inainte de inceperea tratativelor post-Brexit, care o intereseaza atat de mult pe May.

Sosind joi la summit, Angela Merkel a spus ca crede ca exista "semne incurajatoare" ca s-ar putea face progrese suficiente in decembrie.

Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că liderii celor două mari partide din România, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu se pot compara ”ca şi calibru” cu unii dintre predecesorii...
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Fostul preşedinte Traian Băsescu, naşul medicului Cătălin Cîrstoiu, este de părere că alegerea acestuia pentru a candida la Primăria generală a Capitalei cu susţinerea PSD şi PNL...
#May blocaj Brexit, #Consiliul European Brexit UE , #premier Marea Britanie