Parlamentul de la Londra voteaza azi variante de plan B pentru Brexit

Marti, 29 Ianuarie 2019, ora 07:58
4090 citiri
Parlamentul de la Londra voteaza azi variante de plan B pentru Brexit
Foto: Arhiva Ziare.com

Parlamentarii britanici vor dezbate si vor supune la vot, marti, raspunsul premierului Theresa May dupa respingerea in urma cu doua saptamani in forul legislativ, cu o majoritate covarsitoare, a planului sau privind iesirea Regatului Unit din Uniunea Europeana.

Votul de marti reprezinta o consecinta a celui din 15 ianuarie in care parlamentul britanic a respins, cu 432 de voturi la 202, acordul de retragere negociat de Theresa May si Uniunea Europeana. In schimb, marti exista sansa de a descoperi ce fel de modificari la strategia sa vor fi necesare pentru a obtine sprijinul Legislativului, astfel ca May poate incerca sa renegocieze acordul la Bruxelles si apoi sa le ceara parlamentarilor sa il aprobe.

Theresa May a spus ca doreste sa-si asigure concesii legate de frontiera cu Irlanda de Nord pentru a obtine sprijinul parlamentarilor pro-Brexit din propriul partid si al micii formatiuni nord-irlandeze Partidul Democratic Unionist, care sustine Guvernul de la Londra in legislativul britanic, noteaza Reuters.

Unii parlamentari doresc o schimbare in sensul ca parlamentul sa aiba controlul asupra procesului de retragere si sansa de a defini Brexit-ul. Daca acest demers va reusi, acest lucru ar putea avea un efect profund, oferindu-le parlamentarilor care vor sa blocheze, sa amane sau sa renegocieze Brexit-ul o posibila cale juridica de a o face.

Alti parlamentari au propus alternative la acordul convenit de Theresa May si UE pentru a o convinge pe sefa executivului britanic sa schimbe directia actiunilor sale cautand relatii mai stranse cu UE sau organizarea unui al doilea referendum asupra oportunitatii retragerii din blocul comunitar.

Pana in prezent au fost depuse 14 amendamente. Speakerul John Bercow va anunta marti, in jurul orei 13:00 GMT, care dintre acestea au fost selectate pentru a fi dezbatute si supuse la vot.

Supunerea la vot a acestor amendamente va avea loc pe rand, de la ora 19:00 GMT. Fiecare procedura de votare dureaza aproximativ 15 minute, iar rezultatul este citit cu voce tare in Parlament.

Imediat dupa supunerea la vot a tuturor amendamentelor, va fi organizata supunerea la vot a aprobarii finale a declaratiei. Aceasta declaratie finala nu dicteaza in mod automat politica guvernului.

Ce prevad amendamentele

Amendamentul B, semnat de 103 parlamentari, cere sa fie anulata pe data de 5 februarie regula care prevede ca activitatea guvernamentala are intaietate in Parlament. Cu conditia sa fie sustinut de 10 parlamentari din cel putin patru partide politice, el da ragaz pentru aprobarea unui act legislativ care sa ofere posibilitatea sa se ajunga pana la 26 februarie la un acord aprobat de Parlament.

In caz contrar, Parlamentul va supune la vot solicitarea catre UE pentru renegociere a articolului 50 pentru a preveni un Brexit fara acord pe 29 martie.

Amendamentul N, sustinut de Graham Brady, liderul Comitetului 1922 al parlamentarilor conservatori, cere inlocuirea mecanismului de 'backstop' cu aranjamente alternative pentru a se evita o 'frontiera dura' in Irlanda si prevede ca Parlamentul va sustine acordul Theresei May asupra Brexit-ului daca ar fi operate aceste schimbari.

In cazul aprobarii, acest amendament ar fi util Guvernului, intrucat va arata UE ca exista sprijin popular in Parlament pentru incercarea Theresei May de a renegocia.

Amendamentul G, elaborat de conservatorul Dominic Grieve si semnat de 74 de parlamentari, are sanse de a trece intrucat este sprijinit de parlamentari din mai multe partide. El cere ca, o zi pe saptamana in februarie si martie, regula ca activitatea Guvernului sa aiba intaietate in Parlament sa fie anulata, oferindu-le alesilor prilejul de a propune propriile dezbateri asupra Brexit.

Amendamentul A, propus de liderul laburist Jeremy Corbyn si semnat de 52 de parlamentari, cere Parlamentului sa ia in considerare alternative pentru a preveni iesirea Regatului Unit din UE fara un acord, alternative ce includ o uniune vamala permanenta cu UE si organizarea unui al doilea referendum.

Aprobarea acestui amendament este improbabila, intrucat parlamentarii pro-UE din Partidul Conservator au indicat ca nu vor face nota discordanta impotriva lui May.

Celelalte amendamente care au fost depuse sunt urmatoarele:

Amendamentul C, elaborat de liderul Liberal Democratilor Vince Cable si semnat de 11 parlamentari, cere guvernului britanic sa excluda varianta unui Brexit fara acord si sa pregateasca un al doilea referendum in care optiunea de a ramane in UE sa fie prevazuta pe buletinul de vot.

Amendamntul D, propus de liberal-democratul Tom Brake si semnat de inca 10 parlamentari, solicita crearea unui comitet de cel mult 17 alesi din toate partidele politice, care sa aiba control asupra procesului parlamentar al Brexit-ului.

Amendamentul E, propus de parlamentarul conservator Andrew Murrison si semnat de 33 de alesi, cere ca acordul privind retragerea Marii Britanii din UE sa fie revizuit pentru a se adauga 31 decembrie 2021 drept data a expirarii mecanismului de 'backstop'.

Amendamentul F, prezentat de laburistul Hilary Benn si semnat de 17 parlamentari, cere Guvernului sa organizeze un nou vot in Parlament asupra acordului convenit de Theresa May si sa renegocieze acel acord, solicitand de asemenea organizarea unui al doilea referendum.

Amendamentul H, propus de un grup de parlamentari laburisti si semnat de 37 de parlamentari, solicita Guvernului o prelungire a articolului 50 astfel incat sa poata fi creata o 'Adunare a cetatenilor' de 250 de oameni care sa ia in considerare modul de a avansa si sa faca recomandari Parlamentului in termen de 10 zile de la instiintare.

Amendamentul I, propus de Caroline Spelman si semnat de 129 de parlamentari, incearca sa respinga scenariul unui Brexit fara acord.

Amendamentul J, propus de parlamentari din Partidul Laburist, Partidul Conservator si Liberal Democrat, cere Guvernului de la Londra sa solicite extinderea articolului 50 in cazul in care acordul nu este aprobat pana la 26 februarie.

Amendamentul K, elaborat de parlamentarul conservator John Baron si semnat de 17 parlamentari, cere alesilor britanici sa respinga orice acord de retragere care ar include un mecanism de 'backstop' nord-irlandez.

Amendamentul L, de asemenea propus de John Baron si semnat de 17 parlamentari, anunta ca Parlamentul nu va aproba un acord de retragere care ar include un mecanism de 'backstop' nord-irlandez care sa dureze mai mult de sase luni.

In fine, amendamentul M, propus tot de Baron si semnat de 18 parlamentari, cere Parlamentului sa respinga orice acord care nu ofera Londrei dreptul unilateral de a pune capat mecanismului de 'backstop' nord-irlandez.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#plan B brexit parlament britanic, #iesire UK din UE, #iesirea Marii Britanii din UE, #iesire Marea Britanie Uniunea Europeana , #premier Marea Britanie