Cinismul electoral al ministrului de Externe (Opinii)

Miercuri, 24 Octombrie 2012, ora 23:59
8260 citiri
Cinismul electoral al ministrului de Externe (Opinii)
Foto: Arhiva Ziare.com

Este dezgustator felul in care actuala Putere se foloseste de nenorocirea unei tinere fete pentru a marca niste puncte electorale prin actiuni perdante, dar cu poleiala de eroism.

O fata de 19 ani a avut teribilul ghinion sa fie lovita pe o trecere de pietoni din Bucuresti de o masina condusa iresponsabil de secretarul Ambasadei Rusiei.

Barbatul, aparat de imunitatea diplomatica, a refuzat sa ii fie recoltate probe biologice si nu poate fi anchetat in Romania. Asta nu inseamna ca el este cu totul aparat de raspundere si eventual de pedeapsa, poate fi judecat la el in tara.

Nu este nici pe departe o inventie romaneasca, ci o practica international statuata prin Conventia de la Viena. Ea a aparut din nevoia de a proteja reprezentantii legali ai fiecarei tari semnatare de eventualele abuzuri la care ar putea fi supusi din motive politice pe teritoriul altor tari semnatare. Sigur ca uneori imunitatea are si efecte adverse, adica poate pune diplomatii in posturi abuzive in raport cu cetatenii tarii unde ei se afla la post.

Asa s-a intamplat cand Teo Peter a fost ucis cu masina de un militar american beneficiar de imunitate, dar la fel s-a intamplat si cand consulul roman de la Singapore a omorat un om si a ranit doi pe o trecere de pietoni, dupa care a fugit de la locul accidentului declarand masina furata. A fost rechemat in tara si judecat in Romania pentru ucidere si vatamare corporala din culpa. Asadar regula functioneaza si in favoarea si in detrimentul fiecarei tari in parte.

Povestea fetei lovite pe diplomatul rus a facut insa furori in presa din Romania, imaginile cu accidentul, filmate de camerele de supraveghere din zona, au creat o mare emotie, iar complexul nostru romanesc a desteptat eterna frustrare: iar am picat de prosti.

Guvernul n-a pierdut ocazia unei demonstratii pe placul poporului, asa ca ministrul de Externe l-a convocat pe ambasadorul Rusiei pentru a transmite Moscovei solicitarea de ridicare a imunitatii diplomatului rus, astfel incat el sa fie judecat in Romania. Evident, Moscova a refuzat.

Oricat ne-am dori noi, asa ceva nu s-ar fi intamplat decat daca cineva din Ministerul rus de Externe are o problema personala cu secretarul de la Bucuresti. Nu s-a intamplat pentru ca nicio tara nu ridica niciodata imunitatea unui diplomat al sau, nici pentru fapte mai grave, ma refer la unele comise cu intentie, nu din culpa. Prefera sa-l recheme si sa-l judece, uneori chiar corect. Nici Romania nu i-a ridicat imunitatea consulului de la Singapore.

Si asta pentru ca nicio tara nu vrea sa creeze precedente, nicio tara nu isi abandoneaza reprezentantul, chiar daca el a gresit fundamental, in mana strainilor. Asa ceva ar fi aspru taxat de propriul electorat, dar ar crea si o stare de mare neliniste in randurile propriului corp diplomatic si ale militarilor aflati in strainatate.

Poate ca Andrei Marga n-ar fi inteles asta, ca pe multe alte lucruri, dar in mod cert Titus Corlatean are suficienta experienta in diplomatie pentru a sti ca a facut o cerere imposibil de satisfacut de catre partea rusa.

A initiat totusi un joc strict electoral vrand sa arate poporului ce muschi puternici are Guvernul USL, cata demnitate nationala si grija fata de romani il mana in lupta.

Cu cinism creeaza asteptari nerealiste pentru familia si asa lovita a victimei. Mai bine ar face ceea ce a facut Guvernul din Singapore, care a despagubit familia celui ucis de consulul roman. Si, daca se poate, nu electoral, cu discretie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Corlatean cerere Rusia, #Corlatean imunitate Rusia, #accident ambasada Rusiei, #accident trecere pietoni , #ministru de Externe